Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum și-au împărțit PNL, USR Plus și UDMR cei 80 de secretari de stat, cei 42 de prefecți și cei 85 de subprefecți (G4media.ro)

ziare_355.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

PNL, USR Plus și UDMR au convenit, în cadrul negocierilor privind formarea coaliției de guvernare, cum să își împartă exact posturile de secretar de stat din viitorul guvern, dar și județele în care fiecare formațiune va avea dreptul să numească prefecți, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care îi va avea Guvernul Cîțu, PNL va numi 42, USR Plus – 26, iar UDMR – 12. De asemenea, din ce 42 de prefecți, PNL va numi 23, USR Plus – 14, iar UDMR – 5. Nu în ultimul rând, cele trei partide și-au împărțit și cei 85 de subprefecți: PNL va numi 47, USR Plus – 28, iar UDMR – 10.

Cum a fost dinamitat PNL de împărţeala ministerelor din noul Guvern. Fronda din partid, oprită prin realocarea internă a portofoliilor (Adevărul)

„Nu pot fi toţi mulţumiţi. Într-o negociere nu poţi lua tot”, le-a transmis public Ludovic Orban. Contestatarii lui Orban au încercat sâmbătă după-amiază o mişcare în forţă prin convocarea unui BPN rapid, în care să fie discutat cazul negocierilor.

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că în spatele convocării BPN au stat Sighiartău şi Rareş Bogdan, sprijiniţi din urmă de mai mulţi lideri din Ardeal. În urma intervenţiei lui Ludovic Orban, şedinţa a fost amânată pentru o dată ulterioară, lucru motivat şi de faptul că la apelul acestora nu au răspuns un număr de filiale suficient de mare.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că au fost purtate discuţii cu tabăra contestatară şi au fost găsite soluţii pentru calmarea tensiunilor. Astfel, Marcel Boloş, care va rămâne fără Fondurile Europene, ar putea fi pus ministru al Finanţelor. Boloş, care nu este membru de partid, are susţinere de la organizaţiile din Ardeal şi e unul dintre miniştrii apreciaţi de Klaus Iohannis.

De asemenea, lui Lucian Bode i s-a propus să preia Internele, însă acesta nu ar vrea, însă nici nu a refuzat categoric. Nu în ultimul rând, Robert Sighiartău e în cărţi pentru Ministerul Muncii, portofoliu unde partidul nu o mai vrea pe Violeta Alexandru. Surse din PNL susţin că Munca poate fi un portofoliu cu putere, dacă instituţia e condusă ferm, însă şi o instituţie problematică, mai ales că trebuie să gestioneze situaţia pensiilor şi a asistenţei sociale într-un context de criză economică.  

Un bărbat a murit la 49 de ani, după ce s-a negativat la COVID și a luat 4 infecții nosocomiale pe care Spitalul Militar Central nu le-a declarat (Libertatea)

Una dintre bacterii, Acinetobacter, a fost rezistentă la toate antibioticele, cu excepția Colistinului, conform mărturiilor personalului medical din spital. În biletul de externare din 6 decembrie, Spitalul Militar Central susține că bărbatul de 49 de ani a ieșit în stare ameliorată, înaintea transferului la un spital din Germania. El contractase însă la București patru infecții nosocomiale, era intubat și în septicemie. După ce Libertatea a trimis oficial întrebări referitoare la nedeclararea infecțiilor în acest caz, la spital a avut loc o ședință, miercuri, 16 decembrie, ora 13, în care cazul a erupt.

Mâncare trimisă de români peste hotare, distrusă de autoritățile franceze (România Liberă)

Un transport de alimente, țigări, băuturi alcoolice și alte bunuri trimise din România și Republica Moldova a fost interceptat de autoritățile din Nisa, iar toată marfa confiscată pentru că nu a fost declarată la vamă.

Trei camioane și o auto-utilitară au fost oprite de o echipă mixtă formată din polițiști, vameși și angajați ai direcției regionale de mediu iar marfa, 1,2 tone, a fost descărcată și sortată.

Alimentele din cele 500 colete au fost ridicate de echipe de la salubritate în vederea distrugerii, 234 pachete de țigări de contrabandă și circa 250 litri de alcool au fost confiscate iar celelalte bunuri, cum ar fi aspiratoare sau scaune au fost înapoiate.

Alimentele, printre care produse din carne, pește, brânzeturi ori mâncare gătită, au fost distruse pe motiv că au fost transportate în condiții necorespunzătoare din punct de vedere al asigurării siguranței alimentelor.

Potrivit francebleu.fr, vehiculele folosite la transportul mărfii au fost confiscate provizoriu până ce proprietarii vor achita amenzile pentru livrarea ilegală a alimentelor și a celorlalte bunuri.

Polițiștii francezi au anunțat că în ultima perioadă a crescut transportul de alimente, țigări și băuturi alcoolice dinspre țările situate în estul Europei spre cetățeni din țările din vest.