Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua guvernare, trei puncte slabe, trei puncte tari (Adevărul)

După două cicluri parlamentare, PSD nu mai deţine majoritatea în forul legislativ. Din 2012, de la căderea Cabinetului Ungureanu, PSD a controlat puterea legislativă, chiar dacă pe la guvernare au mai trecut liberalii, în formula USL, şi „tehnocraţii” lui Dacian Cioloş. Dar asta nu înseamnă că noua majoritate va avea o viaţă roză scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.

Coaliţia aduce două principale forţe, PNL şi USR, sensibil egale ca pondere în împărţirea principalelor posturi politice. Nu mai este vorba despre un partid mare şi despre un junior sau mai mulţi care se mulţumesc cu ce li se oferă. Cei doi mari, PNL şi USR, nu au fost, în ultimii ani, în relaţii foarte bune. Rivalităţile, abia depăşite, vor izbucni, ţinând cont şi de orgoliile exacerbate ale unor personaje ajunse acum să creadă că totul depinde de ele. Asta va îngreuna şi mai mult sarcina lui Florin Cîţu la şefia viitorului guvern, un premier care nu va avea ascendentul de a fi şi preşedinte de partid. Politic, Cîţu va fi gardat de cei doi vicepremieri USR şi UDMR, plus propriul său şef de partid, Ludovic Orban.

Puncte tari.

Constituirea majorităţii. După opt ani, era nevoie de o altă guvernare. Era nevoie atât pentru partidele de centru-dreapta, cât şi pentru PSD care are timp de propriile reforme interne, dacă vrea să le facă. Preşedintele Iohannis reuşeşte, în al şaselea an al preşedinţiei, să nu mai aibă de a face cu un guvern ostil. Va avea un nou guvern susţinut şi de o majoritate parlamentară. Cele două ramuri ale puterii executive, Preşedinţia şi Guvernul pot colabora în realizarea unor reforme ambiţioase. Cu toate că această armonizare nu este de la sine garantată.

Noul guvern va avea susţinerea a două mari familii europene, PPE şi Renew Europe. Nu este puţin lucru, mai ales că Dacian Cioloş chiar conduce Renew Europe, a treia foţă politică din Parlamentul de la Bruxelles. Guvernarea PNL-USL Plus-UDMR va avea finanţare de la Uniunea Europeană pentru a face un salt în dezvoltarea României. Cele 80 de miliarde de euro dau o şansă unică şi de capacitatea noii guvernări de a folosi rapid aceşti bani depinde viitorul, nu numai economic, dar şi politic al ţării.

De la Rareș Bogdan la Dan Puric și Sputnik, vectorii promovării lui Călin Georgescu, unul dintre gânditorii din spatele AUR (Libertatea)

Propus premier de către AUR, în urma rezultatului remarcabil al partidului în alegerile din 6 decembrie, Călin Georgescu a primit din partea AUR un „boost” de publicitate, inclusiv pe bani, pe parcursul anului 2020. Dar povestea expunerii și vehiculării lui Georgescu a început cu un deceniu în urmă și are câteva repere statornice. Instituții și oameni l-au împins permanent în față, chiar dacă verificări ale Libertatea arată că el nu a fost niciodată, cum s-a susținut, angajat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cine sunt cei care l-au cultivat și au menținut discursul „Georgescu, premier” îngemănat acum cu ascensiunea și scopurile politice ale AUR?

De 31 de ani faptele revoluției se află în lucru la procurori și începerea procesului s-a amânat pentru la anul (Deutsche Welle)

Adevărul juridic întârzie să se suprapună peste cel istoric și să-i acopere golurile, scrie jurnalista Sabina Fati într-un comentariu publicat de Deutsche Welle.

Asigurarea secretului a funcționat pe termen lung, pentru apărarea celor care au pus la cale scenariul sângeros de după 22 decembrie 1989, după ce soții Ceaușescu fugiseră deja și totuși peste 1000 de oameni au murit în diversiunile comandate de cei care urmau să se instaleze la conducerea României.

Nici acum nu e clar „cine-a tras în noi după 22”, cu toate că există un document oficial care încearcă să demonstreze cum a fost orchestrată lovitura de stat din decembrie 1989: rechizitoriul Dosarului Revoluției, de 250 de pagini, finalizat în aprilie 2019, după 30 de ani, prin trimiterea în judecată a celor bănuiți că au plănuit preluarea puterii cu rămânerea pe orbita sovietică: primul pe listă, Ion Iliescu, 90 de ani.

Acum două luni însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul înapoi la procurorii militari pentru a remedia așa numitele „vicii ascunse”.