Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arăta Crăciunul în comunism, cu bețe de artificii, vată și hârtie creponată (Libertatea)

Jurnaliștii au vorbit cu colecționarul care are peste 15.000 de jucării și ornamente de brad.

Cristian Dumitru a adunat de-a lungul timpului toate jucăriile și ornamentele de Crăciun care i-au trecut prin mână. Astăzi, colecția sa poate fi văzută la Muzeul de istorie din București sau în expoziții temporare prin diferite orașe.

Are instalații de pom din 1920, jucării din tablă, faimoase în anii ‘80, când nu se prea găsea nimic în magazine. Beteala se făcea din hârtie creponată, pe crengi se punea vată, ca să imite zăpada, instalațiile se stricau mereu și, dacă nu aveai pe cineva priceput în casă, le înlocuiai lesne cu lumânări care se prindeau cu niște cârlige de crengi. Pe cât de inedite, pe atât de periculoase. Ele erau cauza creșterii numărului de incendii din acea perioadă.   Acestea sunt amintirile lui Cristian Dumitru, un inginer de 56 de ani care încă păstrează jucăriile pe care le-a primit la aniversarea primului an de viață: un căluț și un medic din plastic.

Guvernul lupilor tineri (G4 Media.ro)

Media de vârstă a guvernului Cîțu e de 45,8 de ani, cel mai tânăr ministru e Claudiu Năsui (35 de ani). Este unul dintre cele mai ”tinere” cabinete din istoria recentă. În guvern sunt trei miniștri sub 40 de ani (Claudiu Năsui – 35, Vlad Voiculescu – 37 și Cătălin Drulă – 39 de ani), iar premierul Florin Cîțu are 48 de ani. Cel mai vârstnic ministru este Adrian Oros (Agricultură, 55 de ani). De remarcat diferența de vârstă între miniștrii USR PLUS și miniștrii PNL.

Guvernul Câțu este format din 20 bărbați și o singură femeie (Raluca Turcan). Experți în egalitatea de șanse au declarat pentru G4Media.ro că această sub-reprezentare a femeilor în executiv încalcă atât Constituția României, cât și legea privind egalitatea de șanse între bărbați și femei.

Culisele discuțiilor dintre liderii PNL și aflăm cum l-au pus la zid greii partidului pe Orban. (Adevărul)

Cine l-a apărat pe preşedintele PNL. „Funcţia de la Cameră e importantă, dar nu vânzând totul”. Şedinţa conducerii PNL de marţi seară a arătat că Ardealul nu mai e alături de Ludovic Orban, după ce numeroşi lideri din cele mai puternice organizaţii l-au criticat dur pe preşedintele lor, au precizat surse politice pentru „Adevărul”. Orban a fost apărat de un număr restrâns de colegi, preferând să riposteze personal şi să îi anunţe că „primarii vor decide la congres” dacă mai poate fi preşedintele PNL sau nu.

Surse participante au precizat pentru „Adevărul” că imediat după prezentarea numelor de miniştri, Ilie Bolojan (preşedinte CJ Bihor) le-a comunicat faptul că e profund nemulţumit de negociere şi va vota împotrivă. De altfel, Bolojan l-a criticat intern pe Orban de zilele trecute. Apoi au venit poate cele mai dure atacuri, din partea lui Florin Roman, vicepreşedinte al PNL şi până de curând lider al deputaţilor liberali. „Domnule Orban, aţi vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-aţi vândut partidul pentru funcţia de preşedinte. Să nu mă mai ameninţati prin interpuşi interlopi de lângă dvs. Nu mi-a fost frica de Dragnea, nu o sa mi fie nici de dumneavoastră”, i-a transmis Florin Roman, potrivit unor surse participante.

Apoi cuvântul a fost luat de Emil Boc, politician care în mediul public nu a suflat un cuvânt despre nemulţumirele sale, dar care în şedinţă i-a reproşat lui Orban că a renunţat la Fonduri Europene şi PNL nu o să mai aibă pârghii pentru aşa zisa campanie de dezvoltare a României. Ironic, primarul Clujului a subliniat că tot ce vor putea moderniza e sistemul de protecţie socială, dat fiind că Munca a rămas la PNL.    Rareş Bogdan s-a declarat dezamăgit de modul dezastruos cum a negociat Orban. „Nu aveam voie să plecăm fără Dezvoltare şi fără Transporturi. Funcţia de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, i-ar fi transmis Rareş Bogdan. De asemenea, prim-vicepreşeidntele PNL a criticat alegerea lui Alexandru Nazare pentru Ministerul Finanţelor.

Analiză la cald a programului de guvernare (Republica.ro)

Ce promite noua Coaliție și cum va crește pensiile din gazele de la Marea Neagră. eblocarea exploatării gazelor din Marea Neagră devine obiectiv asumat de Guvernul Cîțu, iar cu fondurile obținute din redevențe noul executiv promite, printre altele, să echilibreze sistemul național de pensii.

Deși, prin programul de guvernare nu este asumată într-o formă concretă punerea în aplicare a măririlor stabilite prin legea pensiilor – acea creștere de 40 – cu o majorare anuală cu rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie, surpriza o regăsim în documentul de aproape 300 de pagini în dreptul exploatării gazelor din Marea Neagră, un proiect controversat, blocat, care are la bază o lege de pe vremea executivului Dăncilă și care a oprit exploatările din Marea Neagră.