Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce averi au miniştrii Guvernului Cîţu: de la demnitari cu apartamente la Paris la politicieni cu zeci de mii de euro investiţi în opere de artă (Adevărul)

Guvernul Cîţu are miniştri care se evidenţiază mai ales prin numeroasele terenuri deţinute, iar printre aceştia sunt inclusiv deţinători de proprietăţi la Paris sau care au avut venituri de peste 100.000 de euro anul trecut.

Premierul Florin Cîţu are o casă în Vâlcea şi un apartament în Bucureşti, dar acesta iese în evidenţă prin cele 75 de hectare de teren forestier moştenite de la părinţi, pe care le deţine împreună cu fratele său. Prim-ministrul a obţinut din vânzarea de masă lemnoasă 150.000 de lei în 2019, iar în conturi are aproximativ 400.000 de lei, dar şi un credit de 303.000 de euro.

Vicepremierul Dan Barna este unul dintre cei mai bogaţi membri ai Cabinetului Cîţu. Deţine trei apartamente la Sibiu şi peste 1.000 mp de fâneaţă. Barna are peste un milion de lei şi peste 55.000 de euro în fonduri de investiţii, însă are şi o datorie către bancă de 200.000 de lei.

Celălalt vicepremier, Kelemen Hunor, are pe numele său trei case în judeţele Cluj şi Harghita, două terenuri agricole şi trei terenuri extravilane, iar în cont, circa 300.000 de lei. Kelemen Hunor are tablouri ale unor artişti contemporani estimate la aproximativ 6.000 de lei.

Personajele anului 2020 în România. Cei care ne-au marcat viața într-un an pe care nu îl vom uita niciodată (Libertatea)

O criză îți transformă viața în scenetă, în general proastă, te trezești personaj în loc de om. Ce înseamnă „infectare” dacă nu o ficționalizare a propriei vieți? Când iei COVID, devii personaj, pierzi controlul asupra propriei povești, iar finalul ar putea să nu fie deloc fericit. Când viața arată ca o ficțiune, când ești înconjurat de personaje, nu de oameni, fii sigur că ceva nu e în regulă. Costi Rogozanu a făcut o selecție de personaje care ne-au dominat povestea în pandemie, care au alcătuit coloana sonoră și vizuală a izolării noastre. Unii au făcut lucruri minunate, alții nu. E bine să-i înșirăm aici într-o listă, să nu-i uităm. Fiecare e ambivalent, proporția de lumină și umbră din fiecare v-o stabiliți în funcție de experiențele avute. Gasim aici personalul medical și bolnavii, polițistul, militarul ,curierul, preotul,  profesorul și elevul, comunicatorul, conspiraționistul  și afaceristul. Despre ei toti cititi in Libertatea.

Ce se schimbă de la 1 ianuarie: scumpiri masive în energie, creșteri de prețuri la carburanți și la țigări (Libertatea)

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice va fi liberalizată total, astfel că românii care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri, arată Asociația Energie Inteligentă, citată de Agerpres.ro. Cei mai afectați vor fi consumatorii Enel din Banat, care urmează să plătească cu 26% mai mult pentru fiecare kWh de electricitate consumat, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Virgil Popescu, ministrul economiei, a recomandat consumatorilor să își schimbe pe piața liberă furnizorul de electricitate.

Se scumpesc și carburanții. Tot de la 1 ianuarie urmează să se scumpească și carburanții, ca urmare a creșterii accizelor. La pompă, benzina va fi mai scumpă cu 6,4 bani pe litru, iar motorina cu 5,8 bani pe litru. În fine, țigările se scumpesc și ele cu 68 de bani pe pachet.

Cheltuielile administrației Firea: Concerte și luminițe – 74 de milioane de euro / Investiții în rețeaua de termoficare – 15 milioane de euro (G4media.ro)

Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea G4Media.ro.

În ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro.

Gabriela Firea a reacționat la cifrele făcute publice de Primăria București și, la solicitarea G4Media.ro, a transmis următorul comentariu: ”Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie.  Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti”. Citește la finalul articolului poziția completă a fostului primar al Capitalei.

Sumele cheltuite pentru concerte și luminițe. Potrivit Primăriei Capitalei, instituție condusă acum de Nicușor Dan, suma de 317.599.433 de lei a fost cheltuită în ultimii 4 ani pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri, ceea ce înseamnă aproape 65 de milioane de euro.

Cele mai mari sume au fost cheltuite de Creart (peste 150 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro) și ARCUB (peste 75 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro).

 

.