Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci mituri legate de vaccinul anti-Covid demontate de un reputat infecționist român din Olanda

netea_-2_.jpg

Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume pe probleme de imunologie
Sursa imaginii: 
RFI Romania

G4Media deschide site-ul cu cinci mituri legate de vaccinul anti-Covid demontate de un reputat infecționist român din Olanda. Jurnaliștii au vorbit cu profesorul Mihai Netea, imunolog și specialist în boli infecțioase, care conduce departamentul de medicină experimentală de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda.

Mitul numărul 1: Vaccinul nu este sigur, fiindcă a fost făcut într-un timp record

„Potrivit datelor pe care le avem, vaccinul este eficace și foarte sigur. Cu puține efecte secundare, sunt foarte puține dezavantaje pe care trebuie să le luăm în considerare. Nu este niciun motiv să credem că efectele secundare la aceste vaccinuri anti-COVID19 să fie mai mari decât la alte vaccinuri folosite de mai multi ani.

Mitul numărul 2: Vaccinul anti-Covid poate duce la modificări degenerative grave în câțiva ani

„În primul rând trebuie să ne gândim dacă alte vaccinuri au arătat astfel de efecte la mult timp după administrare. Ei bine, nu a fost niciun astfel de vaccin descris care să provoace tulburări cronice degenerative sau de orice altă natură. Nu există nicio bază științifică pentru a susține că acest vaccin va determina astfel de tulburări pe termen lung. Nu văd niciun fel de teorie științifică, pe bază biologică sau imunologică, pentru o astfel de ipoteză.”

Mitul numărul 3: Vaccinul (Pfizer-BioNTech) și celelalte aflate în dezvoltare sunt produsul unor miliardari ai lumii, care au și declanșat pandemia intenționat

„Cine spune asta, nu este la curent cu economia produselor farmaceutice. Banii și bogăția nu se fac din vaccinuri și boli infecțioase. Un vaccin costă între 10 și 20 de dolari. În plus, sunt plătite de guvern, nu de oameni. Apoi un vaccin se face o dată, de două ori, de trei ori în viață. Cele care trebuie date de mai multe ori sunt cele anuale, așa cum este cel antigripal.

Mitul numărul 4: Vaccinul a apărut într-un an de zile, fiindcă se știa dinainte că va fi pandemie, iar companiile erau pregătite în avans să-l producă

„Vaccinul s-a dezvoltat foarte rapid fiindcă s-a investit mai mult ca niciodată într-un singur an. Mai mult, tehnologiile pe care se bazează aceste noi vaccinuri existau de ani de zile. De exemplu, noul vaccin de la Pfizer și BioNTech a fost adaptat pe baza vaccinurilor anti-cancer, la care lucra BioNTech, și au schimbat foarte repede focusul fiindcă a venit pandemia.

Mitul numărul 5: Prin vaccin se implantează cipuri

„Eu vă spun sincer că nici nu știu ce să răspund la această chestiune, fiindcă o astfel de tehnologie nici nu există. Cipurile care pot stoca și transmite informația sunt mult prea mari pentru a putea fi administrate prin injectare. Nanocipuri nu există. În SF este frumoasă ideea, dar în lumea reală această tehnologie nu a fost încă dezvoltată.”

Cum spune Comitetul de vaccinare că se pot înscrie românii de peste 65 de ani și de ce ezită medicii de familie (Libertatea)

Avem, în România, conform datelor de la Institutul Național de Statistică pentru anul 2020, aproximativ 3,6 milioane de adulți cu vârsta peste 65 de ani. Toți aceștia sunt incluși, laolaltă, în etapa a II-a de vaccinare, publicată în Strategia Națională de Vaccinare.  În vreme ce multe alte state din Vestul Europei au prioritizat la vaccinare persoanele vârstnice din centre rezidențiale, considerate ca făcând parte din cele mai vulnerabile categorii, România i-a inclus, în aceeași subcategorie a adulților peste 65 de ani, și pe un bolnav de 80 de ani dintr-un cămin de bătrâni, dar și pe o persoană de 65 de ani activă și sănătoasă.  Dar problema rămâne faptul că, dincolo de comunicatul dat de autorități, vârstnicii au de fapt puține opțiuni pentru a se programa la vaccinare.

Medicii de familie nu sunt obligați să țină evidența programărilor. Mai mult, peste 300 de comune nu au medic de familie.  La începutul anului 2020, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publica o hartă din care reieșea că, în țara noastră, mai mult de jumătate (53%) dintre localitățile din România nu au medic de familie sau au medici insuficienți iar asistența socială din mediul rural e în suferință. Cele mai accesibile variante pentru adulții cu vârsta de peste 65 de ani, din mediul rural în special, ar fi programarea telefonică sau prin intermediul unui aparținător. În încercarea de a găsi răspunsuri Libertatea a încercat să ia legătura cu președintele Comitetului privind vaccinarea împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, însă acesta nu a răspuns la apelurile și SMS-ul primite din partea redacției.

​Crește procentul românilor dispuși să se vaccineze anti-Covid (Barometru Europa FM)

51% dintre români cred puțin sau foarte puțin în eficiența vaccinului anti-Covid, potrivit sondajului realizat de IMAS la comanda Europa FM. Vă reamintesc, numărul celor care anunțat că se vor vaccina era de doar 30% la începutul lunii.

La întrebarea legată de eficiența vaccinului 28,9% dintre respondenți sunt foarte optimiști, cred în foarte mare măsură în vaccin, iar 14,4% se declară încrezători în mare măsură.

Sinecurile de la ANRE (ziare.com)

Fabuloasele salarii ale politrucilor care "s-au jucat" cu preturile la energie electrica si la gaze. De la 1 ianuarie, multi dintre romani vor plati energie electrica mai scumpa (la fel si la gaze), iar institutia care trebuia sa se ocupe de informarea populatiei a mimat fenomenul pana in ultimul moment. Dovada ca romanii nu stiu nimic despre ce urmeaza sa se intample de la 1 ianuarie 2020 stau sutele de mii de cautari despre "preturi energie electrica", "facturi curent", "liberalizare piata energie electrica" si multe astfel de cautari.

"In problema liberalizarii preturilor la energie electrica autoritatile responsabile isi merita criticile pentru lipsa de actiune pe partea de informare, comunicare, monitorizare. Altfel, conceptul de furnizor de ultima instanta este corect aplicat. In acelasi timp este de subliniat diferenta intre modul in care unii furnizori au tratat milioane de consumatori mosteniti pentru ca firme din acelasi grup fac si distributie. (...) ANRE a aratat, din pacate, un profund dezinteres fata de acest subiect atat de important", scrie Razvan Nicolescu, expert pe probleme de energie.