Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Managerul spitalului din Găești dă înapoi în privința anunțului de pe Facebook că va vaccina pe oricine (Libertatea)

Într-un interviu pentru Libertatea, doctorul Laurențiu Belușică susține că nu a vaccinat pe nimeni în afara procedurii și că din cei 220 de angajați ai spitalului, doar 30 vor să se imunizeze.

Despre el, spune că o va face azi, „conform programării”.  Belușică are și un mesaj pentru șeful campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, cel care i-a reproșat managementul defectuos. Șeful spitalului din Găești vine cu noi precizări după ce în urmă cu o zi a anunțat că unitatea medicală „va vaccina contra COVID-19 orice voluntar care se prezintă la centru”, asta deși autoritățile au decis ca în primul val să fie incluși doar lucrătorii din domeniul sănătății.

Belușică spune pentru Libertatea că nu a fost cazul să vaccineze pe cineva. După ce inițial a explicat presei că a făcut anunțul public pentru că de fapt voia să nu irosească nicio doză de vaccin dacă vreuna ar rămâne disponibilă, stârnind cu asta numeroase reacții de simpatie pe Facebook, în interviul acordat Libertatea, doctorul Laurențiu Belușică susține că nu a vaccinat nicio persoană în afara proceduri. Tot el afirmă însă că vaccinează și pompieri, și polițiști, ultimii prevăzuți să fie imunizați abia în cea de-a doua etapă, scrie Libertatea.ro.

Medicul de la Găești care nu ar vrea să piardă niciun vaccin anti Covid (Hotnews.ro)

Marți centrul de vaccinare de la spitalul Găești a fost în centrul atenției, iar managerul spitalului, conferențiar universitar dr. Laurenţiu Beluşică, a ajuns vedeta rețelelor de socializare după ce a dorit să vaccineze și alte persoane în afara cadrelor medicale, deoarece au rămas doze de ser neutilizate care ar fi fost aruncate altfel.

Dr Belușică a declarat că a propus această soluție în situația în care ar fi rămas doze care ar fi fost aruncate, dar că nu a fost cazul și au fost vaccinate doar cadre medicale conform protocolului.

”Da, am zis că aș dori să vaccinez alte persoane în situația în care ar fi fost vaccinuri rămase care ar fi fost aruncate. Nu a fost însă cazul că am identificat alte cadre medicale, iar protocolul a fost respectat. A circulat o informație greșită”, a declarat dr, Belușică.

Dr Belușică spune că nu s-a gândit niciodată să nu respecte protocolul, că a fost medic militar cu grad de colonel și înțelege ce înseamnă ordinea și disciplina, doar că nu înțelege ”cum poți să arunci 80 de doze (n.r. circula această informație în presă) și tu să fii cu acul în mână și să nu vrei să le folosești”

Conform CV-ului, Dr. Laurenţiu Beluşică s-a format în mediul universitar din spitalul clinic "Ion Cantacuzino" din Bucuresti unde a lucrat aproape 20 de ani sub îndrumarea profesorilor Radu Corneliu si Ion Vereanu. A fost doi ani director medical in spitalul "Ion Cantacuzino". Intre 2007 - 2016 a condus serviciul de chirurgie din spitalul "Dimitrie Gerota" din Bucuresti apoi a fost director medical la Spitalul Judetean de Urgenta din Călărași. În ultimii doi ani a fost medic primar chirurg la Spitalul Malaxa, de unde s-a transferat la Găeşti, în poziţia de manager.

Pe lângă activitatea didactica si administrativa s-a remarcat ca un strălucit ca medic chirurg, fiind unul din promotorii chirurgiei laparoscopice in Romania.

Uimire generală la imunizarea medicilor din Ialomiţa. În ce cutii erau vaccinurile (Adevărul)

Campania de vaccinare din judeţul Ialomiţa, anunţată pentru marţi, 5 ianuarie, la ora 10.00, a început la prânz din cauza distribuţiei greoaie a dozelor.  Când au sosit vaccinurile, medicii au fost uluiţi: dozele se aflau aranjate în cutii de pizza. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, despre situaţia de la Slobozia, acolo unde vaccinul anti-COVID ar fi ajuns în cutii de pizza, că important este să se respecte lanţul de frig. 

"Nu ştiu despre această situaţie. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de pizza într-adevăr, dar conţin cele 195 de flacoane, care este doar o întâmplare să semene foarte mult într-adevăr cu o cutie de pizza, aşa sunt ele livrate, practic un pachet conţine cinci astfel de cutii, ceea ce înseamnă aproximativ 5.000 de doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

După nouă zile de la începutul campaniei de vaccinare, doar 25.500 de persoane s-au vaccinat, adică 0,13% din populaţia României. Viteza cu care se va face vaccinarea este o problemă de viaţă şi de moarte şi pentru oameni şi pentru economie (Ziarul Financiar)

Între timp zeci de mii de afaceri mici au pus lacătul pe uşă. Guvernul a pompat în 2020 cel puţin 10 miliarde de euro în economie, din împrumuturi, pentru ca dezastrul să fie atenuat. Probabil că o sumă egală va fi cheltuită şi în acest an. Însă toate lucrurile au o limită, iar imunizarea în masă este singura soluţie pentru revenirea la normalitate.

Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat (G4media.ro)

Confruntată cu critici din cauza pasivității în scandalul creșterii prețurilor la energie electică, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că vrea să prelungească până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa concurențială. Instituția a pus în dezbatere publică un ordin în acest sens, dar Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune că decizia nu face decât să penalizeze ofertele atractive și să îi avantajeze pe actualii furnizori.

”Proiectul de ordin încearcă, într-o anumită măsură, să repare greșeala făcută și legată de faptul că oamenii nu au știut și nu au avut timp să încheie un contract în piața liberă. Problema este însă că introduce niște elemente care ar putea afecta grav și pe termen lung concurența, putând fi catalogate ca segmentare de piață sau inițiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le indică tocmai comparatorul de prețuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinați să aleagă exact furnizorul actual”, a mai spus Răzvan Nicolescu.