Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este ”șamanul QAnon”, protestatarul cu căciulă de blană cu coarne, devenit imaginea asaltului de la Capitoliu (Libertatea)

saman_capitoliu.png

Jake Angeli, militant QAnon în interiorul Capitoliului, Washington, 6 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
France24 via AFP

Imaginile cu un protestatar vopsit pe față și cu o căciulă cu coarne în cap, aflat în sediul Congresului SUA, s-au viralizat miercuri pe rețelele sociale. Omul este cunoscut drept un vechi suporter al QAnon, o conspirație bizară care susține că Donald Trump duce o luptă secretă împotriva unei rețele de pedofili sataniști.

Pentru cei mai mulți, omul a reprezentat o prezență spectaculoasă, sau măcar exotică, ținând cont de felul în care imaginile cu el s-au viralizat pe rețelele sociale. În Congres, Angeli a fost surprins în timp ce gesticulează, vorbește cu forțele de ordine sau ține în mână un steag. Lucru pe care l-a făcut și la alte proteste la care a fost prezent. Angeli a a fost prezent și la mitingurile împotriva restricțiilor COVID, dar și la cele care contestau rezultatele alegerilor prezidențiale din Arizona.

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat (Adevărul)

Miercuri, 6 ianuarie, întreaga planetă a asistat la un spectacol greu de crezut în urmă cu puţin timp: o gloată de susţinători ai unui preşedinte care a pierdut alegerile atacând simbolul democraţiei americane.

Asediul Congresului desfăşurat miercuri la Washington este una dintre cele mai grave breşe de securitate din istoria Statelor Unite. Din 1814, când Capitoliul era încă în construcţie, inima democraţiei americane n-a mai fost atacată. A fost nevoie de mai bine de două secole, un preşedinte rupt de realitate şi o gloată de manifestanţi care a trecut lejer de forţele de ordine, vandalizând  clădirea şi oprind procesul de certificare a rezulatelor alegerilor din noiembrie, pentru ca istoria să se repete.

A existat mereu o doză de scepticism printre comentatorii politici că Trump chiar va merge atât de departe cu delirul contestării alegerilor din ultimele luni şi că-şi va lăsa susţinătorii să arunce în haos Washingtonul, dar nu ar trebui să se facă vreo greşeală în descrierea evenimentelor: un puci ratat. O tentativă de lovitură de stat desfăşurată ca un spectacol ridicol care a lăsat în urmă morţi şi răniţi, o groază generală faţă de vulnerabilitatea unui eveniment democratic minimal - tranziţia paşnică a puterii - şi o reputaţie profund pătată a Statelor Unite ca primă democraţie liberală a lumii.

Impeachment 2.0: Ar putea fi Trump supus unei noi proceduri de demitere? (G4media.ro)

Reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat, însă solicitările lor par să nu își găsească susținerea în rândul liderilor formațiunii liberale.

Democratele Ilhan Omar și Alexandria Ocasio-Cortez, care reprezintă Minnesota, respectiv New York în Camera Reprezentanților și sunt membre ale așa-numitului „Squad” radical, l-au acuzat pe Trump că, prin presiunile făcute asupra secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, a comis o infracțiune pentru care ar putea fi supus procedurii de demitere.