Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce ne vaccinăm: Pfizer sau Moderna? O dilemă inutilă (Adevărul)

Românii se întreabă deja cu ce ser să se vaccineze contra COVID-19: cu cel produs de Pfizer-BioNTech sau cu cel de la Moderna?

Medicii susţin însă că este puţin probabil ca al doilea vaccin să ajungă în România, dar şi dacă se va întâmpla asta, aceştia susţin că nu vom putea alege cu ce să ne imunizăm.

Bucurie doar pe jumătate după ce serul anti-COVID produs de compania farmaceutică americană Moderna a primit acceptul Agenţiei Europene a Medicamentului şi reprezentanţii companiei au declarat că intenţionează să deschidă o fabrică în Elveţia. Aceasta pentru că, cea mai mare parte a cantităţii de vaccin a fost contractată de piaţa nord-americană.    „S-ar putea ca serul de la Moderna să nu ajungă deloc în România, întrucât autorităţile americane au declarat că, mai întâi, vor fi asigurate persoanele din SUA. Preşedinţii americani au spus: întâi America!

Ceea ce înseamnă 300 de milioane de vaccinuri, adică 600 de milioane de doze, pentru toată populaţia. Gratuit”, atrage atenţia prof.dr. Viorel Alexandrescu, virusolog, fost director al Institutului Cantacuzino din Bucureşti, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.

Ceea ce este important de ştiut, adaugă dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, este faptul că o persoană care se va vaccina cu o primă doză dintr-un anumit tip de vaccin va face neapărat şi a doua doză din acelaşi tip.

Farmaciile, în pericol să rămână fără tratamente esenţiale pentru pacienţi, după ce statul a întârziat şi 150 de zile plata medicamentelor (Libertatea)

Farmaciile riscă falimentul, nu mai au cu ce plăti furnizorii. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului. Farmaciile mici, mai afectate decât lanţurile de farmacii Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.

CNAS spune că va recupera în ianuarie decalajul la plăţile către farmacii Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS spune: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”. Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata. Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).

Orban se întâlnește vineri cu liderii PNL din teritoriu pentru a împărți funcțiile de prefecți și secretari de stat. „Scopul este de a mai domoli din tensiunea provocată de unii lideri” (G4media.ro)

Potrivit informațiilor G4Media, președintele PNL, Ludovic Orban, i-a invitat vineri la o întâlnire, la Vila Lac, pe liderii filialelor de partid din județe. „Obiectivul principal este împărțirea funcțiilor de prefecți, precum și a pozițiilor de secretari de stat, iar cu acest prilej Orban urmărește și să mai domolească din tensiunea internă provocată de unii lideri liberali” , a comentat o sursă politică pentru G4Media.

Reamintim că în ultimele săptămâni, mai mulți lideri PNL, precum cei din Cluj și din Bihor, și-au exprimat public nemulțumirea cu privire la rezultatele negocierilor purtate cu USR-PLUS. Nemulțumirea continuă să crească în rândul liberalilor care au pretenția de a obține mai multe funcții în actuala structură guvernamentală.