Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea vaccinare – ritmul actual trebuie accelerat de 15 ori (Econtextmedia.net)

coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID în România (HotNews.ro) - Biserica Ortodoxă Română se desprinde, în sfârșit, de preoții conspiraționiști. Un gest de lăudat (Newsweek.ro)

Alo, se vaccinează străbunica! (Adevărul)

pe 15 ianuarie autoritățile sanitare demarează procesul de vaccinare a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, dar și a pacienților aflați în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă. În această etapă, oamenii vor avea mai multe posibilități de a se înscrie pentru a primi serul: se pot programa pe platforma electronică sau la call centerul care va intra în funcțiune în fiecare județ în parte, dar pot fi programați și prin intermediul rudelor, al medicului de familie sau prin angajator.

“Cei care au o stare de sănătate mai nefericită, cei care stau la pat, vor beneficia de o echipă mobilă de vaccinare care se va deplasa la domiciliu”, a declarat pentru Adevărul medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie.

 

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID în România (HotNews.ro)

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

Diabet zaharat

Obezitate

Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

Afecțiuni cardiovasculare

Afecțiuni renale

Afecțiuni oncologice

Afecțiuni pulmonare

Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

Afecțiuni hepatice moderate/severe

Afecțiuni autoimune

Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Întrebat dacă pacientul cu boli cronice trebuie să meargă la vaccinare cu documente medicale justificative, Valeriu Gheorghiță a spus că nu trebuie încurajat acest lucru, poate doar în anumite situații particulare.

Medicul Valeriu Gheorghită a mai spus, la Digi 24, că se vor putea vaccina împotriva COVID-19 și persoanele care nu au asigurare medicală, dar și cele care nu au cetățenie română: "Orice persoană care se află pe teritoriul României care vrea să se vaccineze se poate vaccina".

De asemenea, nu există un criteriu legat de adresa din cartea de identitate, adică, indiferent de locul în care au adresa din buletin, românii se pot vaccina la centrul de vaccinare cel mai apropiat de zona în care locuiesc sau au locul de muncă.

 

Marea vaccinare – ritmul actual trebuie accelerat de 15 ori (Econtextmedia.net)

Campania de vaccinare din România a debutat lent, cu doar 100.000 de doze administrate, întâmpinând dificultăți procedurale și logistice inerente la început, apărute și în celelalte tari. Deși pare să prindă viteză în ultima vreme, ritmul vaccinărilor este încă mult sub necesarul de administrare a peste 5 milioane de doze pe lună, suficient pentru imunizarea populației cu două doze de vaccin în următoarele 6-7 luni. După acest interval, este posibil ca vaccinarea să trebuiască să fie repetată, până la terminarea pandemiei pe plan mondial. Pentru moment, durata protecției oferită de vaccin este estimată că ar fi mai mare de 3 luni, însă nu se cunoaște exact limita maximă. Ritmul necesar ar fi astfel de 170.000 de doze pe zi, însă pe moment nici nu e clar dacă există suficient vaccin comandat. Organizarea pare deficitară, România neavând încă destule centre de vaccinare și personal necesar pentru a efectua această operațiune extrem de importantă la scara necesară, scrie Econtextmedia.net.

 

BOR se implică în combaterea fake-newsu-urilor referitoare la vaccinarea anti-COVID: “Trebuie să avem încredere în știința medicală actuală” (Libertatea)

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat ieri, pentru Libertatea, că “Biserica nu poate îndemna decât la o bună informare” și că “Este foarte important să ne informăm, să citim. De aici și până la elucubrația legată de inocularea de cipuri, de nanocipuri prin vaccin sau modificări ale ADN-ului... Cred că asta putem să transmitem: evitarea extremismului, încredere în oameni pe care îi respectăm datorită staturii lor profesionale”.

Și alte cunoscute fețe bisericești s-au exprimat recent în favoarea unei informări corecte în privința tratamentului injectabil împotriva coronavirusului, încercând să-i facă pe credincioși să înțeleagă că vaccinarea este o opțiune viabilă. “În mâna lui Dumnezeu, din când în când, stau și aatfel de vaccinuri”, a spus părintele Constantin Necula. “E timpul să îi lăsăm pe profesioniști să vorbească, dar să-i învățăm cum să vorbească pentru a fi înțeleși”, a adăugat el.

 

Biserica Ortodoxă Română se desprinde, în sfârșit, de preoții conspiraționiști. Un gest de lăudat (Newsweek.ro)

BOR a avut în anul 2020 o atitudine șovăielnică în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Uneori, înalții prelați au transmis mesaje corecte, alteori au căzut în orbire, ca atunci când au apărat, în ciuda riscurilor de sănătate, împărtășirea cu aceeași linguriță, scrie jurnalistul Răzvan Chiruță. Jurnalistul consideră că o campanie de informare susținută de Biserica Ortodoxă Română, care are credibilitate mare în zonele de populație cu cea mai mare reticență la vaccin, nu poate fi decât benefică.

 

 

 
Revista presei românești - 12 ianuarie 2021