Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde mergem să ne vaccinăm anti-COVID? (Adevărul)

vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Sănătății

Medicul lui Benjamin Netanyahu spune că Israelul vaccinează și noaptea (Libertatea) - Pozitiv din negativ. Cum se îmbolnăvesc de COVID-19 pacienții internați în spitale non-COVID (Pressone.ro) - Salariile din sectorul public din România sunt mai mari cu 70% faţă de salariul mediu, primul loc din UE (Ziarul Financiar)

Unde mergem să ne vaccinăm anti-COVID? (Adevărul)

Lista centrelor de vaccinare anti-COVID se va extinde din 15 ianuarie, când începe cea de-a doua etapă de imunizare, la 750. Autorităţile anunţă că persoanele de peste 65 de ani se vor putea programa individual sau prin medicul de familie pentru vaccinare, precum şi prin intermediul unui call-center, la numărul 021-4144425. Aparţinătorii vor putea înscrie până la 10 persoane din familie.

În Capitală, vor fi deschise circa 200 de puncte de vaccinare, cele mai mari dintre acestea fiind organizate la Romexpo, Circul Metropolitan, Palatul Copiilor, spitalele Floreasca, Colentina şi Colţea. Potrivit medicului Oana Nicolescu, director executiv la DSP Bucureşti, au fost selectate amplasamentele care ofereau cele mai bune condiţii de vaccinare, erau uşor accesibile şi cunoscute de populaţie. Directoarea a mai spus că aceste centre trebuie să fie avizate până pe 15 ianuarie, pentru a deveni funcţionale şi pentru a rămâne deschise timp îndelungat.

Autorităţile au stabilit o listă a bolilor cronice pentru care se face vaccinarea anti-COVID în cea de-a doua etapă. Astfel, lista include diabetul zaharat; obezitatea; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecţiuni cardiovasculare; renale; oncologice; pulmonare; neurologice – inclusiv sindromul Down – hepatice severe şi moderate; boli autoimune şi imunodepresii severe, pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat că platforma de programare va fi funcţională începând cu data de 15 ianuarie, ora 15.00.

Simultan, în această etapă de vaccinare, vor fi imunizaţi şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie. Adică, angajaţi din Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora, din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti; din sectorul economic, al distribuţiei, procesării şi comercializării alimentelor de bază; din uzine de apă, epurare şi transport; producţie, transport şi distribuţie de gaze, curent electric, combustibili lichizi şi solizi; medicamente şi materiale sanitare, din transportul de mărfuri, căi ferate, aeroporturi civile şi militare, porturi, comunicaţii, personalul din învăţământ şi creşe, din poştă şi servicii de curierat; din culte religioase, mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2; precum şi personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor. „Listele sunt întocmite de angajatori, urmând ca beneficiarul să-şi poată alege ziua şi ora la care să facă vaccinul”, a conchis dr. Valeriu Gheorghiţă.

 

Medicul lui Benjamin Netanyahu spune că Israelul vaccinează și noaptea (Libertatea)

Herman Berkovits, medicul de origine română al premierului israelian Benjamin Netanyahu, explică într-un interviu pentru Libertatea cum a reușit Israelul să vaccineze aproape două milioane de persoane în numai trei săptămâni.

„Vreau să vă spun că se programează să se vaccineze și noaptea, și ziua, să se ajungă până la 200.000 de vaccinări în fiecare zi”.

În 3 săptămâni s-a vaccinat 21% din populația țării. S-a început rapelul (administrarea celei de-a doua doze de vaccin). Israelul, țară cu 9 miloane de locuitori, speră să termine vaccinarea până la sfârșitul lunii martie.

„La noi nu există să aruncăm doze”, mai spune doctorul.

În opinia sa, România suferă din cauza lipsei de organizare, dar și a reticenței populației de a se vaccina.

La 73 de ani, Herman Berkovits, care s-a născut la Târgu Lăpuș, în județul Maramureș, spune că abia așteaptă ca procesul de vaccinare din Israel să se termine, pentru a putea vizita din nou România.

 

Pozitiv din negativ. Cum se îmbolnăvesc de COVID-19 pacienții internați în spitale non-COVID (Pressone.ro)

În ultimele două luni, patru persoane din cercul apropiaților redacției PressOne s-au internat în spitale sau saloane non COVID, după ce obținuseră rezultate negative la testare de tip PCR, pentru ca mai apoi să fie infectați cu virusul SARS-CoV-2. În urma infectării, două dintre aceste persoane au decedat.

E vorba de pacienți cu afecțiuni complexe, dar care nu le puneau în pericol viața. Pacienți fragili care au căutat sprijin la spital.

Portalul publică poveștile lor. În paralel, redacția a solicitat Ministerului Sănătății să lămurească această dilemă – cum este posibil ca pacienți cu grad de risc să fie infectați cu COVID 19 chiar în locul în care ar trebui să fie protejați?

Ministerul Sănătății nu a răspuns până acum, scrie Pressone.

 

Salariile din sectorul public din România sunt mai mari cu 70% faţă de salariul mediu, primul loc din UE (Ziarul Financiar)

Economistul Ionuţ Dumitru, de la Raiffeisen Bank, avertizează că salariile din sectorul public din România sunt mai mari cu 70% faţă de salariul mediu, suntem pe primul loc din UE. Salariile şi pensiile înghit toate veniturile statului din taxe şi impozite. Este o situaţie total nesustenabilă.

România are cele mai mari salarii din administraţia publică din Europa Centrală şi de Est, mai mari decât Polonia, la paritatea puterii de cumpărare.

La un salariu mediu net de 3.340 de lei, cât era în oc­tom­brie 2020 în România, salariul mediu net din ad­ministraţia publică ajungea la peste 5.680 lei.

 
Revista presei românești - 13 ianuarie 2021