Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce recită medicii niște generalități în campania de informare a vaccinului? (Libertatea)

newspapers-3488861_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Românii incluși în etapa a doua de vaccinare își pot face cont pe platformă, dar se pot programa doar de vineri, după ora 15.00 (HotNews.ro) - Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, impuse de PSD, au fost declarate neconstituţionale (Adevărul) - Paradoxul călătoriilor în destinaţii de lux: România a trimis mai mulţi turişti în Maldive ca Germania, Elveţia sau SUA (Ziarul Financiar)

Românii incluși în etapa a doua de vaccinare își pot face cont pe platformă, dar se pot programa doar de vineri, după ora 15.00 (HotNews.ro)

Românii incluși în etapa a doua de vaccinare - persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice și angajații "care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale" - își pot face cont pe platforma de programări, însă programarea în sine pentru vaccinare se poate face doar de vineri, 15 ianuarie, după ora 15.00. Vaccinarea efectivă va începe luni.

"Sunt foarte mulți care au intrat deja pe platforma de programări și s-au înscris, adică și-au făcut un cont, dar oamenii trebuie să înțeleagă că programarea în sine pentru vaccinare, care implică alegerea unei zile, ore și a unui centru de vaccinare, se va putea face doar de vineri, începând cu ora 15.00", au declarat, miercuri, pentru HotNews.ro reprezentanți ai Comitetului național de coordonare a vaccinării în România.

Vaccinarea efectivă a celor programați în această etapă a vaccinării va începe de luni, 18 ianuarie, iar în România vor exista, pentru etapa a doua a campaniei, 750 de centre de vaccinare, din care vor fi gata în 15 ianuarie doar jumătate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a estimat că după 20 ianuarie vor putea funcționa toate aceste centre, dintre care 100 sunt cele amenajate în unitățile medicale, în prima etapă a campaniei, care a inclus angajații din spitale.

 

De ce recită medicii niște generalități în campania de informare a vaccinului? (Libertatea)

Jurnalistul Petre Barbu analizează campania Guvernului pentru vaccinul anti-COVID.

Spoturile video din campania de informare „Și eu mă vaccinez”, care sunt adaptate ca mesaje și pentru difuzările radio, par să fie făcute pe colțul mesei. În grabă, superficial, fără viziune.

Opțiunea comanditarului campaniei de informare publică, Guvernul României, este corectă, ca la carte: se aleg lideri ai sistemului medical, profesioniști, medici cu mare vizibilitate în spațiul public, care trebuie să transmită mesaje de încredere și siguranță pentru vaccinarea anti-COVID.

Numai că, în practică, frazele spuse (citite de pe prompter) de „vedetele” campaniei „Și eu mă vaccinez!” par să fie scrise de un copywriter care și-a făcut documentarea pe Google.

Iar medicii au acceptat textele puse în față, regia și spun (recită) niște generalități împachetate într-un limbaj rece, de plastic, arid, plin de banalități, irelevant. De aici, percepția de făcătură, niște spoturi care se uită imediat după ce au fost difuzate. Au ales să fie banali.

Un spot, fie că este o reclamă la un detergent de rufe, fie că face parte dintr-o campaniei de informare, trebuie să atragă atenția, să iasă în evidență, să fie memorabil. Altfel, este un eșec.

 

Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, impuse de PSD, au fost declarate neconstituţionale (Adevărul)

Curtea Constituţională (CCR) a admis în şedinţa de miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, mai exact la acele articole care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie şi a salariilor cadrelor didactice.

Curtea a constatat că modalitatea prin care fosta majoritate PSD a legiferat aceste majorări încalcă Constituţia.

Cronologic, lucrurile s-au petrecut în felul următor:

1. Fosta majoritate PSD a impus, în pofida proiectului elaborat de Guvernul Orban, ca prin legea bugetului să se majorize punctul de pensie cu 40% şi să se mărească salariile profesorilor de la 1 septembrie 2020.

2. Guvernul a emis ulterior o ordonanţă de urgenţă în care a modificat cele două articole: punctul de pensie se majorează doar cu 14%, iar salariile profesorilor se majorează de la 1 septembrie 2021.

3. Ordonanţa a ajuns în Parlament, unde tot fosta majoritate PSD a abrogat articolele introduse de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă, dar nu a pus nimic în loc.

Or, conform normelor de tehnică legislativă, abrogarea unui articol de modificare sau de abrogare a unui articol initial nu atrage automat repunerea în vigoare a articolului initial.

Oricum, decizia CCR nu are efecte practice: legea se întoarce la Parlament, însă acum acolo e o altă majoritate parlamentară, rezultată în urma alegerilor din decembrie anul trecut, scrie jurnalistul Liviu Avram în ediția electronică a ziarului Adevărul.

 

Paradoxul călătoriilor în destinaţii de lux: România a trimis mai mulţi turişti în Maldive ca Germania, Elveţia sau SUA (Ziarul Financiar)

Aproape 1.500 de turişti români au ajuns în primele zece zile din ianuarie în Maldive, cifră ce poziţionează piaţa locală pe locul cinci în topul ţărilor care au trimis cei mai mulţi vizitatori stră­ini. România stă astfel mai bine decât Germania, Elveţia, Franţa sau SUA, state unde salariul me­diu şi puterea de cumpărare sunt incomparabil mai mari ca pe plan local, potrivit unui raport al autorităţii de turism din Maldive. Pe primele locuri se află Rusia, India, Ucraina şi Kazahstan.

România este singură „responsabilă“ pentru aproape 5% din toţi turiştii sosiţi în Maldive în primele zile ale acestui an. Mai multe agenţii de turism locale au lansat chartere către această ţară începând cu toamna lui 2020, scrie ZF.

 
Revista presei românești - 14 ianuarie 2021