Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ghidul campaniei de vaccinare: când, unde și cu ce ne vaccinăm (Recorder.ro)

Multe spitale cu 50% refuz la vaccinarea anti-Covid. Cum explică medicii? (Libertatea) - „Asistenta portugheză” și „medicul grec”. Două cazuri de conținut fals și alarmist despre efectele secundare ale vaccinului anti COVID (Pressone.ro) - PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie (Adevărul) - Revoluţia franceză: Renault vrea ca Dacia să producă maşini mai mari şi mai scumpe şi să colaboreze mai mult cu Lada. Bigster vine să arate noua strategie (Ziarul Financiar)

Ghidul campaniei de vaccinare: când, unde și cu ce ne vaccinăm (Recorder.ro)

După aproape trei săptămâni de la primul vaccin administrat, timp în care au fost imunizate 154.000 de persoane din rândul personalului medical, România intră astăzi în a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. O etapă cu multe variabile a cărei singură certitudine e că vârstnicii vor fi la concurență cu angajații din domeniile considerate esențiale.

Amploarea întregii campanii, fără precedent în istoria României, generează stângăcii inerente: o parte din populație este reticentă în fața vaccinului, iar autoritățile încă se străduiesc să pună la punct toate detaliile de organizare. Din cele 750 de centre de vaccinare care ar trebui deschise pe 15 ianuarie, cele mai multe sunt încă în curs de echipare și avizare, așa că se vor deschide abia săptămâna viitoare.

Astăzi se va da, totuși, startul programărilor pentru cei care se încadrează în etapa a doua. Între cei care se încadrează în această etapă, de la vârstnici cu boli cronice până la miniștri, poștași, parlamentari, profesori sau șoferi de autobuz nu va exista prioritate la vaccinare, ordinea fiind dată de ziua programării. Totuși, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se va vaccina în prima zi, pentru a da un exemplu.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că România își propune să vaccineze 10,4 milioane de oameni până în septembrie, prag pe care autoritățile îl consideră suficient pentru a pune capăt pandemiei.

Recorder a adunat cele mai importante informații disponibile în acest moment despre campania de vaccinare împotriva COVID-19, pentru a le ușura accesul la vaccin celor interesați să se imunizeze.

 

Multe spitale cu 50% refuz la vaccinarea anti-Covid. Cum explică medicii? (Libertatea)

Managerii a 14 unități medicale, de la spitale mici, de provincie, până la Institutul „Matei Balș” și „Universitar” din București, au discutat cu ziarul motivele pentru care unele cadre medicale au refuzat vaccinarea. Din documentarea Libertatea rezultă mari diferențe între spitale, cu unele clinici atingând 90% și altele 30%, cu cazuri de mobilizare colectivă, dar și cu multe cadre medicale de la spitale de boli infecțioase care au spus șefilor: „Cum ne-am ferit până acum, timp de zeci de ani lucrând cu boli infecțioase, ne vom feri și de-acum”. Cifra de 50% refuz la cei 320.000 de oameni ai corpul medical se regăsește și la nivelul vaccinului antigripal, potrivit datelor culese de Libertatea din această campanie care are deja patru luni.

 

„Asistenta portugheză” și „medicul grec”. Două cazuri de conținut fals și alarmist despre efectele secundare ale vaccinului anti COVID (Pressone.ro)

Odată cu startul campaniei de vaccinare în România, au apărut și știrile false legate de presupusele efecte secundare dramatice – precum boli grave sau chiar deces – ale vaccinurilor Moderna și Pfizer BioNTech, aprobate spre uz în Uniunea Europeană.

Platforma prezintă două falsuri - „medicul grec” și „asistenta portugheză”, povești care s-au propagat intens și pe rețelele sociale și în unele media din România.

„În România nu am avut reacții alergice și niciun efect secundar major”, spune Răzvan Cherecheș, Profesorul de Sănătate Publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj prezintă efectele secundare care pot apărea în urma vaccinurilor Moderna și Pfizer BioNTech.

 

PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie (Adevărul)

Curtea Constituţională a hotărât că demersul PSD de creştere a pensiilor cu 40% şi de majorare anticipată a salariilor cadrelor didactice e neconstituţional. Eşecul aparţine integral parlamentarilor PSD: atunci când au modificat legea, autorii amendamentelor au greşit exact la aceste două prevederi, privitoare la pensii şi la salariile profesorilor, deşi la toate celelalte modificări au procedat în mod corect. Integral, AICI.

 

Revoluţia franceză: Renault vrea ca Dacia să producă maşini mai mari şi mai scumpe şi să colaboreze mai mult cu Lada. Bigster vine să arate noua strategie (Ziarul Financiar)

Marca Dacia urmează să trea­că prin noi schimbări radi­cale, iar din 2021 brandul ro­mânesc va primi şi o nouă em­blemă „DC“. Primul mo­del care anunţă schimbările este SUV-ul Bigster, cel mai mare automobil lansat până acum sub marca Dacia, cu o lungime de 4,6 me­tri şi care anunţă creşterea în di­mensiuni - deoarece noul CEO al Grupului Re­nault, Luca de Meo, doreşte ca mărcile să se concentreze mai mult pe segmentul compact, cel mai popu­lar la nivel european şi unul mult mai profitabil decât clasa mică ca până acum.

„Preţul mediu de la Dacia va creşte cu 30% în următorii ani datorită unui nou porto­foliu. Deja acest lucru a început în 2021 cu noul Sandero (al cărui preţ ajunge la 14.000 - 15.000 de euro în versiunile de top - n. red.). Mai departe va continua cu Dacia Spring“, a spus Denis Le Vot, CEO pentru mărcile Dacia şi Lada şi membru în boardul de management al Grupului Renault.

 
Revista presei românești - 15 ianuarie 2021