
Presa românească
De ce refuză vaccinul o mare parte dintre profesori (Adevărul)
daniel_david_12.jpg

Bătaie pentru a prinde un loc la vaccinarea anti-COVID (Adevărul)
Platforma de programare la vaccinarea împotriva noului coronavirus a fost luată cu asalt în acest weekend. Până duminică la prânz, reuşiseră să se înscrie peste 200.000 de persoane, în majoritatea vârstnici. Numărul cererilor a fost însă mult mai mare decât locurile disponibile.
Doar cei care au avut noroc şi au fost perseverenţi au putut prinde un loc pe listele de vaccinare prin accesarea platformei electronice pusă la dispoziţie de autorităţi. La Bucureşti şi Cluj-Napoca, locurile s-au ocupat chiar din prima zi a celei de-a doua etape de vaccinare, respectiv de vineri, 15 ianuarie. În cursul zilei de sâmbătă, situaţia a fost similară şi în alte oraşe reşedinţă de judeţ. Pe larg, în ziar.
Adevărul a vrut să afle de ce refuză vaccinul o mare parte dintre profesori.
Analizând cifrele furnizate de Ministerul Educației, care arată că doar 45, 06% dintre angajații din învățământul preuniversitar au declarat că se vor vaccina, psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca arată că aceștia „nu sunt imuni la pseudo-cunoaștere“. „Oamenii cu un nivel ridicat de educație, așa cum sunt profesorii, se simt îndrituiți, deși nejustificat, să aibă opinii despre aproape orice, spune psihologul“, punctând: „Din păcate. Nivelul crescut de educație nu te face expert în orice domeniu“.
Genetician român la Cambridge, alertă despre accelerarea vaccinării: „Noua variantă a virusului este mai periculoasă şi va ajunge curând predominantă” (Libertatea)
Mircea Iliescu este un tânăr cercetător român, afiliat al Universităţii Cambridge. El este surprins că România nu insistă mai mult pe cei vârstnici și pe bolnavii cronici la vaccinare, mai ales pe fondul pericolului reprezentat de noua versiune a virusului, extrem de activă în Marea Britanie, dar care se extinde.
Iliescu predă la institutul de educaţie continuă al universităţii cursuri de genetică şi diversitate umană din perspectivă genetică. Tot la Cambridge şi-a obţinut doctoratul în genetică umană şi evoluţie, iar înainte de asta studiase biologie moleculară la Edinburgh. Cercetătorul a vorbit cu Libertatea despre cum se văd diferenţele dintre strategiile de vaccinare ale României şi ale ţărilor europene, respectiv Marea Britanie, dar şi despre faptul că ar trebui să acordăm mai multă atenţie noii versiuni a virusului SARS-COV-2.
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte” (AlephNews)
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan afirmă că liderul partidului, Ludovic Orban, conduce în mod dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți liberali din conducerea partidului. „Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuța mea de realizator cu o audiență foarte mare și o influență foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreședinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a mărturisit duminică prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, la Alephnews.ro.
În PNL se aude brișca pe curea. Winter is coming! (SpotMedia.ro)
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu observă că Dl Cîţu a început emanciparea cu mult mai repede decât s-ar fi așteptat mulți.
Evacuarea din Guvern, dintr-o singură lovitură, a tuturor oamenilor lui Ludovic Orban a fost un semn extrem de clar și fară echivoc. Nu este cu totul lipsit de relevanță că dl Cîţu și l-a adus consilier onorific pe Lucian Isar, nu numai vechi tovarăș de “arme” din sistemul bancar, dar și soț al dnei Gorghiu, o notorie adversară a lui Ludovic Orban.
Sunt surse politice care spun că dl Cîţu nu îi prea mai răspunde, cel puțin nu rapid, la telefon lui Ludovic Orban. „Sper să îi răspundă tot mai rar”, mi s-a spus din USR-PLUS. Același premier Cîţu urcă, spun surse, la două zile Dealul Cotrocenilor.
Este cel mai prost scenariu pentru Ludovic Orban având în vedere că PNL, cu guvernare cu tot, este sub semnul viitorului congres, de la care așteaptă să-și reconfirme poziția în partid pentru ca, apoi, cel mai probabil, să revendice din nou șefia Guvernului.
Doar că pe zi ce trece partidul pare că începe să îi alunece printre degete.
Semnalele au existat încă din momentul negocierii Guvernului pe care a condus-o având ca țintă centrală, publică, propria funcție la Camera Deputaților ceea ce, potrivit fostului președinte și strateg al liberalilor, Valeriu Stoica, a vulnerabilizat major poziția PNL.
Integral, AICI.
Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas. Ponta a iertat compania de 600 mil. $ (Newsweek.ro)
Anca Alexandrescu i-a consiliat pe Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea. Pare o figură nelipsită de la vârful PSD, la vedere sau din umbră. A produs multe întrebări și scenarii prezența acesteia, după demisia lui Ponta de la Guvern, în staff-ul KazMunayGas. KazMunayGas International (KMGI) este fosta companie Rompetrol. Evident, se făcea o legătură foarte clară între comportamentul mai mult decât amabil al premierului Ponta cu KMGI și relația profesională dintre Anca Alexandrescu și Victor Ponta. Care a fost beneficiul Ancăi Alexandrescu din relația de serviciu cu KMGI, însă nu s-a știut niciodată: în toate declarațiile de avere depuse de aceasta, sumele primite de la KazMunayGas au fost anonimizate. Un document pe care Newsweek România îl publică în exclusivitate arată că, în aproximativ un an, Anca Alexandrescu a câștigat peste jumătate de milion de lei de la KMGI.