Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Aproape am plâns de bucurie că am făcut vaccinul”. Vârstnici și bolnavi au stat la coadă, în frig, ca să se imunizeze (Libertatea)

varstnic.jpg

În prima zi de vaccinare din etapa a II-a, în centrul de la „Marius Nasta” s-au vaccinat, până la ora 16.00, aproximativ 400 de oameni.
În prima zi de vaccinare din etapa a II-a, în centrul de la „Marius Nasta” s-au vaccinat, până la ora 16.00, aproximativ 400 de oameni.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Libertatea

Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România: "Eu i-aș îndemna pe credincioși să vadă aceste vaccinuri ca o minune de la bunul Dumnezeu" (PressOne.ro) - Câți români au murit în primele 11 luni din 2020 față de anul anterior, pe cauze de deces (HotNews.ro) - Reţelele străine pariază 700-800 mil. euro în 2021 pe apetitul de consum al românilor (Ziarul Financiar)

REPORTAJ. „Aproape am plâns de bucurie că am făcut vaccinul”. Vârstnici și bolnavi au stat la coadă, în frig, ca să se imunizeze (Libertatea)

În ciuda problemelor cu care s-a confruntat Spitalul Marius Nasta la primele ore din prima zi de vaccinare din etapa a II-a, oamenii au așteptat răbdători pe hol, pe scări, chiar și afară, în frig. Vârstnicii veniți să se vaccineze sunt încrezători în serul anti-COVID și spun că n-au plecat urechea în „bălăriile antivacciniștilor” și în teoriile conspirației, care au ajuns și la ei.

În prima zi de vaccinare din etapa a II-a, în centrul de la „Marius Nasta” s-au vaccinat, până la ora 16.00, aproximativ 400 de oameni, potrivit managerului Beatrice Mahler. După dificultățile întâmpinate de medici și asistenți la primele ore, când platforma de programare a picat, iar numărul persoanelor aflate la coadă ajunsese la un moment dat peste capacitatea centrului, procedurile de triaj și de vaccinare s-au desfășurat mai rapid, astfel că oamenii nu au așteptat mai mult de 10-15 minute la coadă.

Reportajul integral, AICI.

 

Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România: "Eu i-aș îndemna pe credincioși să vadă aceste vaccinuri ca o minune de la bunul Dumnezeu" (PressOne.ro)

De la sărbătorirea Paștelui de două ori într-un an până la declarații controversate cu privire la restricții și la vaccinul pentru Covid-19: ultimul an a venit cu reacții puternice din partea unora dintre reprezentanții cultelor religioase din România.

Însă liderii comunității musulmane au ajuns rar în atenția publică. Pe pagina de Facebook a Muftiatului, credincioșii sunt doar îndemnați să respecte regulile de protecție împotriva Covid-19 la slujbe, dar și să aibă încredere în știință și să se vaccineze.

Murat Iusuf are 43 de ani, este originar din localitatea Poarta Albă din Constanța, a studiat teologia în Turcia, are doi copii și este Muftiu al cultului musulman din România de cincisprezece ani.

Într-un interviu pentru PressOne, el explică de ce nu consideră că restricțiile medicale îngrădesc în vreun fel libertatea religioasă, ce schimbări a adus pandemia în ritualurile musulmane, dar și de ce știința și Dumnezeu nu sunt în tabere opuse când vine vorba de sănătatea oamenilor.

 

Câți români au murit în primele 11 luni din 2020 față de anul anterior, pe cauze de deces (HotNews.ro)

La solicitarea HotNews.ro, Institutul Național de Statistică ne-a transmis numărul deceselor pe cauze de deces în primele 11 luni din 2019 și 2020. Cifrele seci arată că din iunie anul trecut, numărul deceselor crește în fiecare lună tot mai mult față de luna similară a anului precedent.

În total, în primele 11 luni din 2020 au murit cu aproape 25.000 de români mai mulți decât în 2019. Cea mai mare parte a diferenței numărului de decese provine din categoria ”boli ale aparatului respirator”, care include COVID-19.

 

Reţelele străine pariază 700-800 mil. euro în 2021 pe apetitul de consum al românilor (Ziarul Financiar)

Investiţiile în supermarketuri nu ţin cont de pandemie.

Jucătorii din comerţul modern se pregătesc să deschidă circa 400 de magazine noi în 2021 şi să scoată din buzunare 700-800 mil. euro pentru in­ves­tiţii în expansiune, în moderni­zări şi în logistică, arată estimările ZF pe baza datelor transmise de companii.

Dezvoltarea accelerată în vreme de pan­demie nu este o surpriză în contextul în care şapte dintre cele zece reţele din comerţul mo­dern local au deschis magazine noi în 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19.

Aproximativ 400 de magazine noi vor fi puse pe harta comerţului modern.

România se va apropia astfel de 4.000 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount, proximitate modernă şi cash & carry.

 
Revista presei românești - 19 ianuarie 2021