Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Distribuția vaccinurilor, diferită de la un județ la altul. Cine răspunde pentru anomaliile programării (Ziarul Financiar)

vaccin_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Prof. Rafila - cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare:"Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au" (SpotMedia.ro) - Certificatul de vaccinare, „paşaportul” pentru un concediu fără carantină (Adevărul) - ANALIZA Cu cat s-a scumpit intr-un an cosul esential de alimente in Romania. Din 34 de produse analizate, doar doua s-au ieftinit (Ziare.com)

Distribuția vaccinurilor, diferită de la un județ la altul. Cine răspunde pentru anomaliile programării (Ziarul Financiar)

La patru zile de la începutul etapei a doua de vaccinare împotriva COVID-19 sunt deja județe unde oamenii nu mai pot face programări în următoarele săptămâni, în timp ce în alte zone, chiar și județe vecine, sunt mii de locuri disponibile pentru programare.

De exemplu, în Hunedoara, Dâmbovița, Argeș nu mai sunt locuri libere până la 9 februarie. De asemenea, în Hunedoara funționează doar trei centre pentru vaccinare, din 10 deschise și amenajate.

În Alba sunt circa 1.000 de locuri libere, în Caraş Severin sunt 3.600 de locuri libere, iar în Mehedinţi sunt circa 2.000 de locuri disponibile.

În același timp, în județul Gorj, de exemplu, sunt peste 8.000 de locuri disponibile, împărțite pe zile până la începutul lunii februarie. Nouă dintre cele 10 centre deschise în județ primesc persoanele care vor să se vaccineze.

„Situația cu centrele de vaccinare și solicitările de doze de vaccinuri este la DSP/INSP. Alocările se fac în funcție de solicitările primite în centrul național și centrele regionale de distribuție de la DSP-uri. Organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare este în responsabilitatea autorităților locale”, au transmis pentru ZF reprezentanții grupului de comunicare pe vaccinare.

 

Prof. Rafila - cât de sigur e vaccinul antiCovid, efectul Norvegia și paradoxul etapei a doua de vaccinare:"Suntem singura țară în care cei care au prioritate sunt mai mulți decât cei care nu au" (SpotMedia.ro)

E ciudat că a doua etapă de vaccinare include un număr atât de mare de persoane încât cred că îl depășește pe cel din etapa a treia. Extinderea la diverse categorii duce la imposibilitatea asigurării vaccinurilor pentru cei care au cea mai mare nevoie. Multe persoane cu boli cronice din mediul rural vor rămâne în afara listelor de vaccinare, afirmă prof. univ. Alexandru Rafila.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, prof Rafila a vorbit despre efectele vaccinului, despre cazurile din Norvegia și despre diferența dintre imunitatea după boală și cea prin vaccinare.

Prof. Rafila consideră că în acest moment cifrele zilnice ale testării sunt irelevante: “ori cifrele sunt reale și ridicăm restricțiile sau spunem că cifrele nu sunt relevante și facem că ele să devină relevante”.

 

Certificatul de vaccinare, „paşaportul” pentru un concediu fără carantină (Adevărul)

Pe fondul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19, autorităţile europene încep să creioneze modul în care ne vom putea face concediile în acest an şi felul în care va fi repornită industria turistică. Concret, Uniunea Europeană ia în calcul ca posesorul unui certificat de vaccinare să poată circula oriunde în Europa, fără să stea în carantină, indiferent dacă ţara de provenienţă are un grad mare de infectare cu noul coronavirus. La fel, la întoarcerea dintr-o ţară cu un grad mare de infectare, un turist vaccinat nu va mai sta în carantină.

Miniştrii pentru afaceri europene ai celor 27 de state membre au început luni discuţiile pe această temă. Subiectul va fi şi mâine pe agenda liderilor europeni, care se reunesc prin videoconferinţă. Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun. Această adeverinţă (certificat) se emite de fiecare stat într-o formă organizată, specifică ţării respective, şi va putea fi prezentată la destinaţie sau la îmbarcarea în avion de către orice cetăţean, cel puţin la nivelul UE.

Deşi unele voci au arătat că o astfel de reglementare încalcă o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că în legislaţia europeană există situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. „Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu va fi neapărat o formă de discriminare”, a spus acesta.

Expert în turism şi proprietar al agenţiei specializate croaziere.net, Ioan Băsea spune că are un optimism moderat atunci când se referă la activitatea turistică în acest an. „Am o mulţime de clienţi care mi-au mărturisit că nu erau hotărâţi să se vaccineze, dar când au auzit că respectivul certificat le va permite să călătorească nestingheriţi, s-au decis să se imunizeze”.

 

ANALIZA Cu cat s-a scumpit intr-un an cosul esential de alimente in Romania. Din 34 de produse analizate, doar doua s-au ieftinit (Ziare.com)

Daca le-am lua la bucata sau la kilogram, o singura data pe luna, tot am plati cu peste 30 de lei mai mult decat in decembrie 2019, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.

Au fost luate in considerare principalele alimente care compun cosul minim alimentar si comparate preturile folosind medii ale acestora si evolutia pretului dintre decembrie 2020 si decembrie 2019. La 22 dintre aceste produsele analizate, doar doua au inregistrat scaderi, restul avand cresteri majore de pret.

Daca aceste alimente ar fi consumate numai o singura data pe luna, de catre o singura persoana, intr-o familie cu doi adulti si doi copii, unde veniturile adultilor sunt cele minime pe economie, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, cea de numai 38 de lei net, nu ar ajunge sa le acopere cheltuielile in plus, care au aparut odata cu aceste scumpiri.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2021, s-a mai pornit un val de scumpiri pe tot lantul economic, din cauza majorarii accizelor la carburanti, despre care Ziare.com a scris in luna decembrie. Toate acestea, scad drastic puterea de cumparare a romanilor, mai ales daca adaugam si produse non-alimentare precum cele pentru siguranta sanitara, care in decembrie 2019 nu erau luate in calcul de aproape nici un buget familial din Romania.