Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a ajuns la capacitatea maximă de vaccinare. Nu se mai fac programări (Adevărul)

vaccinare.jpg

Image source: 
adevarul.ro

De ce a readus Raluca Turcan tema “asistaților social” în spațiul public. “Încearcă să acopere problemele sociale generate de pandemie” (Libertatea) - „Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Detalii despre Autostrada Unirii A8 (HotNews.ro) - Falimentul scandalos al Sectiei Speciale: 15 milioane de lei tocati de la infiintare, niciun magistrat trimis in judecata pentru coruptie (Ziare.com)

S-a ajuns la capacitatea maximă de vaccinare. Nu se mai fac programări (Adevărul)

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, a decis, împreună cu prefecţii, întreruperea programărilor pe plaforma informatică întrucât s-a atins capacitatea maximă de vaccinare în acest moment.

Stocurile existente de vaccin Pfizer şi Moderna ajung doar pentru imunizarea cu două doze a celor 1.400.000 de persoane programate între 27 decembrie anul trecut, când a început campania de vaccinare, şi 20 ianuarie.

Cercetătorul Ovidiu Jurma, medic epidemiolog, apreciază că, în ciuda dificultăţilor ivite odată cu începerea celei de-a doua etape de vaccinare, s-a reuşit depăşirea pragului de 21.500 de vaccinări pe zi, în medie, ceea ce este, în sine, o veste foarte bună.

Acesta mai spune că decizia trecerii la a doua etapă de vaccinare, în paralel cu etapa I, s-a dovedit a fi una inspirată. „Pragul următor este de 60.000 de vaccinări pe zi, care este nivelul necesar pentru a vaccina un milion de persoane, lunar, astfel încât să depăşim proporţia de 50% din populaţie vaccinată până în octombrie. În continuare, avem răgazul necesar până la finalul lunii ianuarie să rezolvăm problemele identificate şi să pregătim deschiderea etapei a III-a în paralel cu etapele I şi a II-a, astfel încât numărul de vaccinări zilnice în timpul săptămânii de lucru să poată trece de 75.000 pe zi, atunci când vaccinul va fi disponibil în cantităţile necesare”, a adăugat cercetătorul.

 

„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8 (HotNews.ro)

Autostrada Unirii A8, de la Tg. Mureș la Iași și Ungheni e în diferite etape de implementare, iar pe sectorul cel mai greu, pe zona montană, e în derulare o revizuire de SF care are probleme. Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat la interviurile HotNews.ro că ar vrea ca până la finalul anului să liciteze la proiectare și execuție capetele de la Tg. Mureș și Tg. Neamț, iar pe zona montană „să vedem cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit” .

Ministrul Transporturilor a mai vorbit despre autostrada pde e Valea Prahove, pe care și-ar dori-o gata până în 2030.

Drulă: Despre trenuri de mare viteză putem vorbi după 2030/ Întâi să ajungem să facem 6 ore și jumătate între București și Timișoara, și nu 10 ore ca în prezent

Magistrala de metrou M6 de la Băneasa la Otopeni NU este fezabilă, spune ministrul Transporturilor: „Hai să nu facem o investiție doar pentru că sună bine pentru PR”.

Integral pe HotNews.ro.

 

De ce a readus Raluca Turcan tema “asistaților social” în spațiul public. “Încearcă să acopere problemele sociale generate de pandemie” (Libertatea)

Oamenii care strică România, în viziunea mai multor politicieni și ziariști, sunt așa-numiții “asistați social”, “duși în spate de cetățenii harnici”. S-au făcut campanii împotriva lor, s-au umflat numere până la milioane, însă cifrele oficiale arată că România n-are nici 200.000 de beneficiari ai ajutorului social. Cum au ajuns asistații social acești “țapi ispășitori” pentru problemele sociale explică în Libertatea Ana Rădulescu, director al Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS).

 

Falimentul scandalos al Sectiei Speciale: 15 milioane de lei tocati de la infiintare, niciun magistrat trimis in judecata pentru coruptie (Ziare.com)

Exact 15.079.946 de lei este suma totala alocata functionarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) de la operationalizarea ei, in 22 octombrie 2018, timp in care nu a reusit sa trimita in judecata niciun magistrat pentru fapte de coruptie.

Chiar daca guvernul a aprobat miercuri, 20 ianuarie, memorandumul pentru desfiintarea SIIJ, expertii in Drept sustin ca in ceea ce priveste Sectia Speciala costurile cu adevarat semnificative sunt cele de imagine aduse Romaniei, in special dupa dosarul deschis pe numele lui Timmermans, si justitiei din tara noastra prin faptul ca sute de dosare au stat nelucrate.

Insa bugetul alocat Sectiei Speciale nu este unul de ignorat, in contextul in care zeci de parchete din tara opereaza in spatii improprii, SIIJ a primit de la Ministerul Public o superba vila de protocol din strada Modrogan, unde doar anul trecut costul chiriei a fost de 420.786 de lei.

Continuarea pe ziare.com.