Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trista contemplație a ministrului Sănătății față cu Covid (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

De astăzi restaurantele, sălile de cinema şi teatrele se deschid în Bucureşti la o capacitate de 30% (Ziarul Financiar) - Promisiune încălcată (Libertatea) - Răfuială milițienească: s-a încercat compromiterea unui șef din Poliție (Adevărul)

De astăzi restaurantele, sălile de cinema şi teatrele se deschid în Bucureşti la o capacitate de 30% (Ziarul Financiar)

Comitetul Municipiului Bucu­reşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri deschiderea restau­rantelor, tea­trelor, sălilor de cinema şi de jocuri de noroc. Decizia a fost luată pa baza scă­derii indicelui de infectare, care a scăzut, vineri, la 2,5 la mie, sub pragul de 3 la mie. Restricţiile vor reveni în cazul în care rata de infectare creşte peste prag.

Unităţile vor funcţiona la o capacitate de 30%, în intervalul orar 6:00-21:00. Nunţile şi botezurile nu se vor putea realiza în coninuare în incinta restaurantelor, a precizat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de pandemie. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că cifra de afaceri din hoteluri, restaurante şi cafenele a scăzut cu aproape 32% în primele 11 luni din 2020, prin comparaţie cu primele luni din 2019. Scăderea este mai mică prin comparaţie cu alte sectoare, precum agenţiile de turism, pentru că o parte dintre restaurante s-a reorientat către zona de livrări, în vreme ce terasele au rămas deschise.

 

Trista contemplație a ministrului Sănătății față cu Covid (SpotMedia)

Spicuiri din articulul de opinie semnat de jurnalista Iooana ene Dogioiu.

"Suntem o țară miraculos verde într-o Europă roșie Covid. Miraculos, sunt doar câteva cazuri din noua tulpină britanică, apărute la fel de miraculos la oameni care nu au călătorit.

Doar că suntem și singura țară în care un ministru contemplativ trist, ca un copil cu un cățel în brațe pierdut în mijlocul unei intersecții, își declară neîncrederea în relevanța datelor oficiale, acelea în funcție de care se iau sau nu măsuri de relaxare și în funcție de care un om responsabil într-o țară condusă de oameni responsabili își calibrează comportamentul preventiv (...)

Ministrul Sănătății nu crede că rata de infectare este într-adevăr sub 3 la mie în București și trimite scrisori Comitetului pentru Situații de Urgență al Capitalei în care cere să nu fie decise măsuri de relaxare, deoarece avem noua tulpină.

Doar că legislația în vigoare prevede măsuri corelate cu niște numere, deci orice om de afaceri poate da în judecată primăria și prefectura pentru îi țin afacerea blocată la sub 3/mie. Rata aceasta nu e vreo legendă în care să crezi sau nu. E un fapt oficial cu efecte juridice.

Dacă dl ministru consideră, în mod evident corect, că cifrele nu mai sunt relevante, ce face ca să le facă relevante? Dacă socotește că legislația nu mai e corelată cu momentul, de ce nu o modifică pentru a o recorela? Nu e nevoie decât de modificarea unei HG.

Mi se pare indamisibilă atitudinea aceasta contemplativă a dlui Voiculescu. Jurnaliștii, omul de pe stradă pot să își exprime neîncrederea, pot întreba, au tot dreptul să ceară răspunsuri. Vlad Voiculescu nu pare să fi înțeles încă noua să poziție, a celui care trebuie să livreze și răspunsuri, și decizii...".

Integral pe SpotMedia.ro.

 

Promisiune încălcată (Libertatea)

553 de centre de vaccinare anti-COVID sunt deschise în toată țara, dintre cele 1.177 înscrise în platforma națională. Statistica este informație publică și a fost furnizată de STS la cererea Libertatea sâmbătă, 23 ianuarie. Românii de peste 65 de ani și bolnavii cronici nu văd în platformă drept centre unde se pot programa pentru vaccinare decât 213 dintre cele 553 active. Celelalte 340 în funcțiune sunt accesibile numai personalului din domeniile esențiale, cele mai multe personalului medical, dar și militari, MAI (100 de centre rezervate). O parte a personalului esențial, care nu are centre dedicate, se programează la cele 213 centre obișnuite, laolaltă cu ceilalți oameni din etapa a doua.

„E așa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili”, spunea ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, în urmă cu o săptămână, referindu-se la vaccinarea vârstnicilor și bolnavilor cronici. Cifrele menționate mai sus demonstrează, însă, că afirmația demnitarului nu mai este de actualitate.

 

Răfuială milițienească: s-a încercat compromiterea unui șef din Poliție (Adevărul)

Structuri ale Poliției ar fi încercat în weekend să îl compromită pe comisarul-șef Radu Gavriș, după ce a intrat în vizorul șefilor ca fiind cel care a dat în vileag întâlnirea de taină organizată la biserică, într-o noapte din vara anului trecut, între fostul șef al Poliției Române și liderii clanului Duduianu. Astfel, comisarul șef și cei patru procurori în compania cărora se afla au fost filmați, vineri, în timp ce erau la o masă de pe terasa unui local, în presaă fiind diseminată informația că aceștia participau la o petrecere organizată ilegal.

Comisarul-şef Cristian Ghica, de la Poliţia Centrul Vechi, atrage atenția că „Urmărirea fără drept a unei persoane este infracţiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai în baza unui mandat de supraveghere dat de un judecător. Aveau toţi fotografii ăştia de ocazie un mandat sau au executat orbeşte un ordin ilegal?”, se întrebă într-o postare pe pagina lui de Facebook comisarul Ghica.