Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cui folosește relaxarea de 30%? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Virusul mutant bagă spaima în medici. Ne așteaptă o primăvară de coșmar (Adevărul) - Gavrișul din gât. Cine l-a mințit pe ministrul Bode? (SpotMedia.ro)- Cum era sarbatorita cu forta ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Sarcinile dure trasate de PCR si de fosta Securitate (Ziare.com)

Virusul mutant bagă spaima în medici. Ne așteaptă o primăvară de coșmar (Adevărul)

Numărul cazurilor de COVID-19 din România cauzate de tulpina supercontagioasă descoperită în Marea Britanie ar putea ajunge în luna martie la 60% din noile infectări. Potrivit specialiștilor, România este la o diferență de două luni față de Anglia, unde, în prezent, numărul cazurilor care necesită terapie intensivă a crescut cu 75%.

Cui folosește relaxarea de 30%?, se întreabă jurnalistul Ion M. Ioniță în editorialul ziarului.

"Bucureștiul, orașul cel mai populat și cu numărul cel mai mare de cazuri din România, a intrat în scenariul de relaxare. Sigur, birocratic, așa trebuie, indicii arată, legislația prevede, toate condițiile sunt întrunite pe hârtie. Dar merită riscul?

Ce înseamnă relaxare de 30 %? Va reporni economia capitalei, se va reface moralul locuitorilor capitalei? Nici un restaurant, cafenea, sală de cinematograf nu are profit la un grad de ocupare de o treime din capacitate. Unii se pot baza pe faptul că dau drumul la mai mult, că nu va remarca nimeni, dar nici așa nu este o mare sfârâială...

Reversul medaliei este creșterea din nou a numărului de cazuri și revenirea la lockdown...

Singura soluție eficientă este accelerarea ritmului vaccinării și mai puțin accelerarea măsurilor de relaxare în timpuri nepotrivite. Este adevărat și că ritmul vaccinării depinde în mare măsură de numărul de doze livrate, și aici cererea mondială depășește cu mult capacitatea de producție. Dar mai bine le spunem oamenilor ceea ce se poate cu adevărat face, fără a alimenta speranțele în mod nejustuficat. Altfel, nu se deschide nici economia, nici gradul de acceptabilitate față de autorități nu va deveni mai favorabil".

 

Gavrișul din gât. Cine l-a mințit pe ministrul Bode? (SpotMedia.ro)

Povestea „petrecerii” ilegale la care ar fi participat comisarul șef Gavriș și 4 procurori de la PTB este o mostră de înscenare grosieră de la un capăt la celălalt, în care minsitrul Bode pare să fi fost mințit sistematic, scrie Ioana Ene Digioiu.

Jurnalista reface filmul acțiunii: ce căutau cei 5 împreună, unde au fost filați, cum de erau așteptați, cine și ce trebuia să controleze la terasa de la Hanul lui Manuc.

"Pe scurt, 5 amici merg la o bere pe o terasă amenajată în condiții care nu au deranjat pe nimeni din octombrie și a fost deschisă non stop de atunci, sunt filați, așteptați, lăsați să plece pentru că nu exista fapta, apoi fapta este inventată, iar imaginile și acuzațiile false sunt împinse în presă.

Încă de la prima reacție, dl ministru Bode a făcut trimitere la calitatea dlui Gavriș de coordonator al activităților privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, de la nivelul Poliției București. Luni dimineața a anunțat că l-a demis din aceasta funcție.

Doar că dl Gavriș nu mai ocupa această funcție din 26 octombrie, când a fost destituit de Bogdan Berechet. Vineri seară, în jur de ora 18, când dl Gavriș era la Hanul lui Manuc și cu jumătate de oră înainte de descinderea Poliției Sector 3, dl Berechet a dispus, spun surse din Poliție, ca dl Gavriș să întocmească de luni un plan anti-Covid.

Deci nu a existat o dispoziție de numire în funcție, ci doar o improvizație însăilată special pentru a-i fi servită eronat dlui Bode, care să îl demită pe Radu Gavriș dintr-o funcție în care nu mai era din octombrie.

Anul trecut, Radu Gavriș a fost detașat forțat la Harghita prin dispoziția fostului șef IGPR, Liviu Vasilescu, și a revenit la București după ce a câștigat în instanță suspendarea detașării.

Există o mare nemulțumire și pentru că procurorul general Scutea și ministrul Justiției Ion nu au avut nicio reacție în privința situației în care au fost puși 4 procurori și a suspiciunii că aceștia au fost filați fără mandat".

 

Cum era sarbatorita cu forta ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu. Sarcinile dure trasate de PCR si de fosta Securitate (Ziare.com)

Inainte de 1989, ziua de nastere a dictatorului Nicolae Ceausescu era prilej de festivism desantat. Cultul personalitatii atingea apogeul cu ocazia sarbatoririi "Celui mai Iubit Fiu al Poporului", pe 26 ianuarie. In 1988, Ceausescu implinea 70 de ani, fiind penultima sa aniversare fastuoasa in stil "coreean".

Primele pagini ale ziarelor, programele TV si de radio ii dedicau spatii editoriale generoase. Poezii patriotice, texte in cel mai pur limbaj de lemn, ridicand osanele "Marelui Conducator" al natiunii, "Erou intre eroii neamului" si alte expresii ramase in memoria colectiva. Institutiile de stat, scolile, gradinitele, universitatile, fabricile si uzinele Patriei se intreceau in a-i trimite Conducatorului Suprem mesaje de felicitare si cadouri, sau realizand spectacole omagiale. Editura Politica publica cu aceasta ocazie, volumele "Omagiu" de sute de pagini de texte omagiale si poezii patriotice.

 
Revista presei românești - 26 ianuarie 2021