Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corupția din România provoacă prima criză în campania de vaccinare. Imunizarea pe pile a esențialilor de birou dă peste cap programările (SpotMedia.ro)

emilian_isaila.jpg

Jurnalistul Emilian Isăilă.
Image source: 
spotmedia.ro

Cum pot fi prinși cei care se vaccinează declarându-se “esențiali” (Libertatea) - Un leac pentru animale, ultima isterie în lupta cu Covid 19 (Adevărul) - Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală (HotNews.ro) - Abatorul Periş a ajuns din pragul falimentului la afaceri de 70 de milioane de euro în cinci ani (Ziarul Financiar)

Corupția din România provoacă prima criză în campania de vaccinare. Imunizarea pe pile a esențialilor de birou dă peste cap programările (SpotMedia.ro)

"Decizia de a amâna vaccinarea unui număr de 35.000 de “esențiali” a fost o măsură in extremis luată de CNCAV pentru a salva campania de vaccinare", scrie jurnalistul Emilian Isăilă.

"Din cauza corupției sistemului de sănătate, care pur și simplu a deturnat strategia de vaccinare într-o singură săptămână, România riscă să intre pe radarul Comisiei Europene și să-și pună în pericol alocările viitoare de vaccin.

Criteriul principal care stă la baza înțelegerii dintre statele naționale și Uniunea Europeană, cea care a încheiat toate contractele cu producătorii, e simplu și clar: persoanele în vârstă și vulnerabile trebuie imunizate cu prioritate...

E strigător la cer ca reprezentanții comitetului național de vaccinare să nu dea publicității numărul de persoane vaccinate până acum din fiecare categorie, listate conform legii pentru etapa a doua.

Dacă datele ar fi publicate, opinia publică ar constata cu stupoare că din totalul de vaccinați până acum, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu reprezintă nici 50% și că în România, pe lângă epidemia de Covid-19, a mai apărut o epidemie de colesterol, de palpitații la inimă și de ficat mărit.

Aceste afecțiuni reprezintă cu preponderență bolile cronice, formulate într-un limbaj medical, pe care angajați din centrele de vaccinare le asociază celor imunizați pe “pile”, introducându-i direct în Registrul Electronic Național al Vaccinării.

Deci autoritățile care coordonează campania de vaccinare au mers pe buna credință a sistemului sanitar, iar acesta i-a faultat din nou din cauza corupției, punând în pericol întregul proces de vaccinare.

De ce? Pentru că suntem în România și sună telefoanele...".

Integral pe portalul SpotMedia.

 

Cum pot fi prinși cei care se vaccinează declarându-se “esențiali” (Libertatea)

Tot mai multe episoade descoperite de ziariști pe teren sau descrise de către public arată că unii oameni vin la centrele de vaccinare cu pile și încearcă să fenteze sistemu. Libertatea a discutat cu mai mulți oficiali, care sunt familiari cu felul în care funcționează platforma de vaccinare, iar aceștia au explicat modul în care autoritățile îi pot depista, dacă vor, pe cei care sar peste rând.

La centrul de vaccinare oamenii se pot declara singuri "angajați esențiali", numai că există un risc, explică un specialist care cunoaște platforma și care a solicitat păstrarea confidențialității. Pentru că CNP-ul fiecărui vaccinat, indiferent de categoria lui (vârstnic, bolnav cronic, profesie esențială), ajunge oricum în platformă .

"La intervale de timp, autoritățile pot solicita platformei să ruleze o suprapunere a listei celor vaccinați în categoria angajați esențiali cu baza de date furnizat[ de angajatori. Fiecare CNP care nu a fost furnizat de angajator și a fost înregistrat la centru, direct în registrul de vaccinare, ar putea fi evidențiat".

Și mai e o caracteristică a sistemului, foarte ușor de folosit dacă ar vrea cineva să afle ce se întâmplă. Bazele de date, atât platforma, cât și registrul de vaccinare, au trasabilitatea operării în ele. Altfel spus, să știe cine și ce a introdus.

La centrele de vaccinare există parole și ar fi vizibil cine a înregistrat CNP-uri care, mai apoi, sunt dovedite prin compararea automată, că nu trebuiau înregistrate.

 

Un leac pentru animale, ultima isterie în lupta cu Covid 19 (Adevărul)

Ivermectina este medicamentul pe care unii specialiștii îl consideră a fi un antidot minune în lupta cu Covid 19. În România nu se comercializează medicamentul de uz uman, ci doar cel de uz veterinar, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe români să ia cu asalt farmaciile veterinare și să golească rafturile . dar atât medicii, cât și veterinarii avertizează că leacul pentru animale este deosebit de periculos pentru om.

 

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală (HotNews.ro)

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) nu are vreo vină legată de modul dezastruos în care a fost gestionată liberalizarea pieței energiei electrice, a susținut Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema prețului la electritate. Zoltan Nagy-Bege a încercat să prezinte câteva argumente, dar se dovedesc a fi contradictorii. Acesta acuză și "multiple presiuni" asupra ANRE de a impune prețuri mici furnizorilor de ultimă instanță, susținând că o intervenție ar fi ilegală. ANRE acuză presiuni în condițiile în care ordinele controversate legate de liberalizare au fost gândite și elaborate în întâlniri cu acești furnizori.

Realitatea este, reamintește HotNews.ro, că liberalizarea pieței energiei de la 1 ianuarie 2021 a fost decisă încă din ianuarie 2020, dar consumatorii casnici au început să primească cu adevărat informații despre liberalizare abia în luna decembrie 2020, în urma unor articole de presă. Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arăta că la începutul lunii decembrie, aproximativ 90% dintre consumatorii casnici nu știau despre această liberalizare.

Zoltan Nagy-Bege susține că ANRE nu putea informa direct consumatorii, deoarece nu are această obligație, în schimb s-au achitat furnizorii de această sarcină, ceea ce este departe de adevăr.

 

Abatorul Periş a ajuns din pragul falimentului la afaceri de 70 de milioane de euro în cinci ani (Ziarul Financiar)

Bogdan Grama, directorul ge­ne­ral al companiei Abatorul Periş din ju­deţul Dâmboviţa,estimează o cifră de afaceri de 70 mil. euro în 2020, după ce și-a extins puternic canalele de vânzare.

Abatorul Periş a ajuns la 150.000 de clienţi lunar, o reţea proprie de 29 de magazine, pe platforma Bringo şi în toate reţelele mari de comerţ modern, unde vinde 70% din producţie

„Chiar dacă traversăm o perioadă imprevizibilă, am continuat să facem investiţii, pentru a putea acoperi cererea din piaţă, din surse 100% româneşti.“