Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Redeschiderea școlilor provizorie și pe genunchi. Ce lipsește (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Sindromul aeroterma și de ce politicienii ar trebui să tacă (Deutsche Welle) - UDMR trage lozul câștigător la împărțirea prefecților (România Liberă) - Dinamo-FCSB: Om bogat, om sărac (Gazeta Sporturilor)

Redeschiderea școlilor provizorie și pe genunchi. Ce lipsește (SpotMedia)

“Redeschiderea fizică a școlilor era necesară din multe puncte de vedere.

Revenirea la școală este esențială mai ales pentru categoriile defavorizate, fără acces sau cu acces extrem de limitat la internet ori la device-urile necesare cursurilor online.

Dar nu văd ce pregătiri au fost făcute în vederea acestei redeschideri. Ba aș zice că ele au lipsit cu totul.

Și nu e vorba aici de soluții de distanțare sau improvizații cu plexiglas, ci la materia de predat.

Un an de zile ministerul avea tot timpul din lume să gândească o împărțire a materiilor între cele care este esențial să fie predate față în față în clasă și ceea ce poate fi predat la fel de bine, dacă nu chiar mai bine datorită aplicațiilor, online.

Materii precum geografia, istoria, științele naturale pot fi predate foarte bine online. În timp ce matematica, limba română, fizica, limbile străine, de exemplu, trebuie predate față în față pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Deschiderea asta are un teribil aer de provizorat. Nu-și bate nimeni capul prea tare pentru că oricum ne așteptam să vină valul al III-lea al pandemiei și le vom închide din nou”, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Integral pe SpotMedia.

 

Sindromul aeroterma și de ce politicienii ar trebui să tacă (Deutsche Welle)

“Există mereu aceleași trei motive care produc drame și țin România pe loc: permanenta improvizație, pe post de obiectiv, amânarea sine die a urgențelor, oricare ar fi ele, și imposibilitatea despărțirii de comunism și de instrumentele lui.

Drama de la Spitalul Matei Balș din București s-a întâmplat pentru că vreme de 30 de ani guvernele care s-au perindat la putere au plecat de la premiza, general valabilă în România, că totul poate fi cârpit la infinit. Că reformele sunt bune doar pentru a le arăta la televizor sau la Bruxelles, dar că nu pot fi făcute cu adevărat. Că nu e nevoie de priorități. Că sănătatea e un domeniu secundar.

Sindicatele din domeniu au militat mai degrabă pentru creșterea veniturilor, decât pentru reformă, pacienții sunt intimidați și tracasați de sistem, marea masă a asiguraților nu știe ce-ar putea face, organizațiile neguvernamentale de profil sunt puține, iar jurnaliștii care se ocupă de sănătate privesc doar rareori cu ochi critici ceea ce văd în jur. Dacă n-ar fi fost așa, poate că cineva ar fi putut vedea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani la Matei Balș, spital administrat în acest răstimp de doctorul Adrian Streinu-Cercel. Omul a fost în repetate rânduri consilier la diverși miniștri ai Sănătății, de toate culorile politice, și a avut pe mână pentru spitalul de care s-a ocupat peste un miliard de euro în ultimii zece ani, după cum arată site-ul de investigații Rise Project.

Ce s-a întâmplat cu toți banii care au trecut prin Spitalul Matei Balș ar urma să afle procurorii, cum de nu au fost schimbate instalațiile, cum de nu există o soluție pentru încălzirea decentă a saloanelor, unde bolnavii tremură oricum din cauza efectelor pe care le are coronavirusul asupra lor.

7 miliarde de euro anual e bugetul Casei de Sănătate, peste 1 miliard de euro din bugetul de stat sunt dedicați în fiecare an sănătății. Nu e prea clar, însă, cum sunt cheltuite aceste sume”, reamintește jurnalista Sabina Fati.

 

 

UDMR trage lozul câștigător la împărțirea prefecților (România Liberă)

Partidele din coaliția de guvernare au reușit, după mai mult de o lună de la instalarea în fruntea Executivului, să își împartă funcțiile de prefecți.

Guvernul a modificat prin OUG legislația care interzicea ca prefecții să fie membri ai partidelor politice, făcând din acest demers o renunțare la „ipocrizie”. După intrarea în vigoare a deciziei, PNL, USR PLUS și UDMR și-au împărțit județele conform algoritmului stabilit de comun acord – astfel că liberalii vor avea 23 de prefecți, USR PLUS – 14, iar UDMR – cinci.

Marea câștigătoare pare a fi și de această dată UDMR care a obținut unele dintre cele mai bogate județe ale țării – Cluj și Arad, dar s-a lepădat de Harghita, unul dintre cele mai sărace județe ale țării, dar cu populație majoritar maghiară. În afară de Cluj și Arad, UDMR a mai primit posturile din Sălaj, Satu Mare și Covasna.

Una dintre cele mai interesante chestiuni va fi însă chiar desemnarea prefectului de București. Funcția este ocupată în acest moment de fostul comisar Traian Berbeceanu, susținut de PNL. Postul revine acum facțiunii PLUS din cadrul USR PLUS, așa că oamenii lui Dacian Cioloș vor trebui să decidă dacă Berbeceanu, care beneficiază de un anumit capital de imagine, va rămâne în funcție.

 

Dinamo-FCSB: Om bogat, om sărac (Gazeta Sporturilor)

Parcă niciodată postura celor rivale n-a fost mai dezechilibrată înaintea unui Derby de România. În timp ce roș-albaștrii sunt lideri și visează la un nou titlu, marea miză a “câinilor” este să scape de faliment. Becali tocmai a încasat 11 milioane de euro pe Man, record absolut pentru fotbalul românesc, roș-albii nu și-au mai luat nici măcar salariile de luni bune. Dar cel mai mare ecart pare a fi la viitorul celor două echipe: dacă puștii U21 ai FCSB au produs în acest sezon nu ma puțin de 32 de goluri, tinerii lui Dinamo nu au contribuit nici măcar la unul.

 
Revista presei românești - 3 februarie 2021