Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevărata hartă a infectării cu SARS-CoV-2 în România (Adevărul)

harta.jpg

Adevărata hartă a infectării cu SARS-CoV-2 în România
Adevărata hartă a infectării cu SARS-CoV-2 în România
Sursa imaginii: 
Facebook/Octavian Jurma

Ghidul de reguli pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie – document de lucru (EduPedu) - Zeci de medici de familie au murit de COVID și au lăsat în urmă localități fără niciun doctor. „E ruleta rusească” (Libertatea) - Virgil Popescu: Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o practică înșelătoare. Practic iau niște bani în avans. Există amenzi pentru așa ceva (B1TV)

Adevărata hartă a infectării cu SARS-CoV-2 în România (Adevărul)

Incidenţa cazurilor noi raportate la 1.000 de locuitori de care ţin seama autorităţile pentru redeschiderea şcolilor are două modalităţi de calcul, cu două rezultate diferite. Mare parte din localităţile din România sunt, oficial, în scenariul verde, deoarece cazurile din focare sunt ignorate de autorităţi. Dacă acestea ar lua în calcul şi cazurile respective, România ar fi în scenariul galben.

Cercetătorul Octavian Jurma prezintă cele două hărţi ale aceleiaşi Românii, iar Ministerul Sănătăţii e de părere că modalitatea de calcul a incidenţei nu reflectă realitatea şi ar trebui schimbată.

”Erau excluse anumite comunităţi închise de la raportare, ceea ce nu se practică şi acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenţei”, a spus dr. Andreea Moldovan într-o conferinţă de presă alături de ministrul Vlad Voiculescu.

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că această modificare nu va avea niciun impact în unele judeţe, cum este Bihor, dar în altele, inclusiv în Bucureşti şi Ilfov, va avea un impact serios. 
 

Ghidul de reguli pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie – document de lucru (EduPedu)

Ghidul pentru redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie, în varianta propusă de Ministerul Educației, pe baza aspectelor convenite cu Ministerul Sănătății a fost obținut de Edupedu.ro.

Documentul, care se întinde pe 14 pagini, conține atât regulile pentru învățământul preuniversitar, cât și cele pentru universități.

Elevii vor trebui să poate în permanență masca pe față, iar ușile claselor vor sta deschise. În plus, se impune:

„Organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă,

inclusiv prin amplasarea optima a mobilierului scolar;

Stabilirea circuitelor funcţionale;

Organizarea spaţiilor de recreere;

Asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;

Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenți şi personal.

Mai mult, cei care locuiesc cu o persoană din grupă de risc, nevaccinată, pot învăţa online.

Este deocamdată o variantă de lucru, dar cel mai probabil principalele aspecte din document vor rămâne neschimbate. La apariția formei finale EduPedu se angajează că va publica orice eventuale modificări.

 

Zeci de medici de familie au murit de COVID și au lăsat în urmă localități fără niciun doctor. „E ruleta rusească” (Libertatea)

Moartea a zeci de medici de familie, ca urmare a îmbolnăvirii cu Covid-19, a lăsat mii de oameni din România fără niciun fel de ajutor medical. Unii sunt nevoiți să-și caute un alt medic, pentru alții singura opțiune e la zeci de kilometri distanță. Între timp, se roagă să nu se îmbolnăvească și pun anunțuri la ziar și pe internet, în speranța că un medic nou va veni și în localitatea lor cândva. Libertatea propune un reportaj pe această temă.

 

Virgil Popescu: Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o practică înșelătoare. Practic iau niște bani în avans. Există amenzi pentru așa ceva (B1TV)

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit, miercuri seară, în emisiunea "Dosar de Politician" de pe B1 TV despre modul în care furnizorii de energie electrică încarcă facturile românilor la curent prin consumuri estimate. Ministrul a declarat că acest lucru este o practică înșelătoare pentru care trebuie luate măsuri.

"Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică" a declarat Virgil Popescu la postul B1TV.

 
Revista presei românești - 4 februarie 2021