Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opt greșeli pe care încă le facem, la aproape un an de la începutul pandemiei, și care ne pun viețile în pericol (Libertatea)

ziare_355.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

EXCLUSIV Toate achizițiile de aparatură medicală făcute de Institutul Matei Balș în ultimii 3 ani și cât au costat (HotNews.ro) - Conflictele PNL și USR PLUS se acutizează. Luna de miere s-a terminat! (România Liberă)

Opt greșeli pe care încă le facem, la aproape un an de la începutul pandemiei, și care ne pun viețile în pericol (Libertatea)

Un virusolog, un psiholog și un expert în sănătate publică au explicat pentru The Guardian care sunt cele mai mari greșeli pe care le facem, fără să ne dăm seama, în pandemia de COVID-19 și care ne pun în pericol viața.

Chiar dacă au apărut vaccinurile, iar oamenii au început să fie imunizați, numărul infectărilor continuă să crească în multe țări, iar în fața apariției noilor tulpini ale SARS-COV-2, autoritățile impun noi restricții. Linia ascendentă din graficul cazurilor de COVID ar putea fi curbată, dacă oamenii ar reuși să evite greșelile comune pe care continuă să le facă, explică specialiștii pentru The Guardian. Iată câteva dintre aceste greșeli:

Faptul că ținem cont de ce este permis și nu de ce este sigur.

Avem încredere în prietenii care spun „Am avut grijă”.

Nu conștientizăm că virusul se transmite pe calea aerului Dacă poți simți aroma de usturoi sau mirosul de alcool în respirația cuiva, înseamnă că inhalezi aer care nu poartă doar aceste mirosuri, ci și orice virus pe care îl are persoana respectivă.

Alte greșeli comune: nu purtăm corect masca de protecție, credem că suntem protejați dacă ne-am vaccinat, credem că nu ne putem infecta de două ori.

 

EXCLUSIV Toate achizițiile de aparatură medicală făcute de Institutul Matei Balș în ultimii 3 ani și cât au costat: spitalul lui Cercel, răsfățat cu bani pentru aparatură de ultimul tip, dar instalată pe o infrastructură veche de 70 de ani (HotNews.ro)

Institutul Matei Balș, spitalul de boli infecțioase - vedetă al României, a beneficiat în ultimii ani de investiții consistente în aparatură medicală. Lista este deschisă de un aparat RMN nou achiziționat prin licitație de la firma Siemens Healthcare SRL la prețul de peste 1,5 milioane de euro.

HotNews.ro a obținut un document intern din Ministerul Sănătății care arată că Institutul Matei Balș nu a dus lipsă de bani și confirmă, practic, spusele ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, din ziua incendiului în care au murit pacienți carbonizați - spitalul lui Adrian Streinu Cercel a fost un răsfățat al investițiilor.

Cu toate că a avut bani pentru aparatură scumpă, de ultimul tip, aceasta a fost însă instalată pe o infrastructură de la mijlocul secolului trecut, care nu mai respectă standardele actuale - clădirea pavilionului V, unde s-a produs incendiul, este construită în anii 1950 și nu este singura în această situație.

În ultimii 3 ani Institutul Matei Balș a făcut investiții de peste 22 milioane de RON, bani proveniți de la Ministerul Sănătății.

Integral pe HotNews.ro.

 

Conflictele PNL și USR PLUS se acutizează. Luna de miere s-a terminat! (România Liberă)

Din Primăria sectorului 1 și până în județul Cluj, liberalii și useriștii au începul războiul la suprafață.

Conflictul dintre primarul sectorului 1, Clotilde Armand, și PNL se acutizează. În timp ce liberalii refuză să îi aprobe proiectele în Consiliul Local, primarul acuză că PNL că votează alături de PSD și că vrea să forțeze plățile nelegale către compania de salubrizare, Romprest.

Nici la Capitală lucrurile nu stau grozav. Conform algoritmului de împărțire a prefecturilor în cadrul coaliției, funcția de prefect al Capitalei a revenit USR PLUS, fiind chiar prima opțiune a acestura. Imediat ce actualul prefect, susținut de PNL, Traian Berbeceanu, a anunțat că revocarea din funcție este normală deoarece postul revine altei formațiuni, liderul PLUS – Dacian Cioloș, a scris pe Facebook că este nevoie de profesioniști și a întrebat unde se grăbește Berbeceanu să plece. Sugestia lui Cioloș că l-ar păstra pe Berbeceanu nu a fost primită însă prea bine în propriul partid. Membrii USR PLUS s-au arătat nemulțumiți de faptul că Cioloș ar da funcția la PNL.

Împărțirea prefecților a stârnit nemulțumiri și la Cluj, unde postul a revenit UDMR. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, le-a cerut lui Ludovic Orban și Florin Cîțu să numească un prefect liberal la Cluj, în locul prefectului UDMR decis de coaliția de guvernare. Tișe a amenințat inclusiv cu demisia din partid.

 
Revista presei românești - 5 februarie 2021