Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tot românu-i reformist, până îi taie Cîțu subvenția pe care o molfăia fericit (Newsweek)

mircea_marian.png

Jurnalistul Mircea Marian
Image source: 
Newsweek.ro

Coaliţia improvizaţiei. De ce te-ai mai luptat pentru guvernare, dacă nu guvernezi? (Ziarul Financiar) - Cand vom avea produse medicale esentiale anti-COVID "Made in Romania"? "Nu poti sa produci vaccin in Centrul Capitalei! Linia de productie e veche!" (Ziare.com) - Cum s-a descurcat un șofer pe ambulanță la examenul de manager de spital în Câmpina (Adevărul)

Tot românu-i reformist, până îi taie Cîțu subvenția pe care o molfăia fericit (Newsweek)

"Cu timiditate, guvernul Cîțu vrea să pună la slăbit prea-obezul stat român, dus în cârcă de o mână de oameni care lucrează în sectorul privat. Taie fiindcă nu se mai poate: am ajuns la fundul sacului, iar Finanțele se împrumută cu 4-5 miliarde de lei pe lună.

Cîțu taie ce poate: vouchere de vacanță, o parte din sporurile nesimțite ale bugetarilor, subvențiile unor companii de stat care petreceau de ani întregi pe banii contribuabililor sau subvenția pentru transportul studenților.

Acesta e momentul în care românul reformist se trezește la viață! Ce-ai, bre, cu subvenția mea? De ce nu o tai pe a vecinului? Taie pensiile speciale! Taie banii de partide! Redu evaziunea! Dar nu te atinge de subvenția mea, sporurile mele, de gratuitățile mele!

Vor fi multe nedreptăți. Dar Cîțu taie de unde poate, acum. Nu știam că va veni acest moment? Probabil că ne-a plăcut prea mult să ne mințim. Nu era alt final, după ce PSD, cu Dragnea și Olguța Vasilescu în frunte, au dat o lege a salarizării care drena resursele bugetului. Legea salarizării bugetarilor oricum era o catastrofă: am ajuns să dăm 80-90% din bugetul unui spital pe salarii, în timp ce pacienții aleargă să-și cumpere singuri medicamente. Corupția la angajări a crescut. Salariile mari din sectorul bugetar nu au adus acolo oameni competenți, ci, dimpotrivă, au atras pilele și neamurile clienetelei de partid.

Majoritatea celor care lucrăm în sectorul privat spunem acum: tăiați, reduceți de unde puteți, dar puneți sub control cheltuielile statului. Lăsați sectorul privat să respire, are prea mulți bugetari în spate", îndeamnă jurnalistul Mircea Marian.

 

Coaliţia improvizaţiei. De ce te-ai mai luptat pentru guvernare, dacă nu guvernezi? (Ziarul Financiar)

"Nu este de ici de colo ca Ministerul Sănătăţii să emită comunicate precum că “X” persoană vaccinată a suferit o pareză facială, în urma vaccinului, pentru ca, a doua zi, să spună că s-a înşelat. Şi nu este puţin lucru ca acelaşi minister să publice un formular pe care părinţii ce-şi trimit copii în şcoli sunt obligaţi să-l completeze, iar Ministerul Educaţiei să fie obligat să spună, mai apoi, că nu există nicio bază legală pentru pretenţia ministrului sănătăţii. Nu este normal să spui una la prânz şi alta la cină.

Ministrul economiei susţine că “statul” nu mai susţine companiile româneşti pentru târguri şi expoziţii în străinătate. Şi dă o serie de date fără semnificaţie. Dar nu are nicio analiză despre eficienţa acesui sprijin. “Va mai analiza”, spune el.

Din păcate, zicala “vorbeşte gura fără el” poate fi aplicată multora din miniştrii cabinetului Cîţu.

De aici senzaţia de improvizaţie. În vremuri calme, oamenii nu se prea uită la ce face guvernul. În vremuri tulburi ca cele de azi, nu este loc de improvizaţie", comentează jurnalistul Iulian Anghel.

 

Cand vom avea produse medicale esentiale anti-COVID "Made in Romania"? "Nu poti sa produci vaccin in Centrul Capitalei! Linia de productie e veche!" (Ziare.com)

Pe fondul lipsei de vaccin si discontinuitatilor cu care s-a confruntat si Romania in ultimele luna, fiind nevoita sa amane cu 10 zile vaccinarea la persoanele aflate in categoria a II-a, cu putine exceptii, o noua idee a fost lansata chiar de premierul Florin Citu. Aceea de a avea productie locala de vaccin anti COVID-19 si nu oriunde, ci la Institutul Cantacuzino, considerat a fi un "cartof fierbinte" de multe guverne si mutat, de-a lungul timpului, intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Apararii, in subordinea caruia se afla in acest moment.

Miscarea strategica a ridicat semne de intrebare in randul celor din sistemul de sanatate, avand in vedere ultima experienta de la Institutul Cantacuzino din 2013, cand desi a produs 400.000 de doze de ser antigripal, acestea nu au putut fi folosite pe populatie, Romania fiind nevoita la vremea respectiva sa faca o achizitie de vaccin gripal de la producatorii internationali de ser gripal.

"Daca nu se investeste in noi linii de fabricatie si in tehnologie, Institutul Cantacuzino nu are cum sa produca vaccin. Linia de vaccinare e improprie si ca dimensiune si ca mod de instalare de inalta tehnologie", a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

"Este nevoie de o investitie de 20-30 de milioane de euro, e nevoie de un spatiu nou. Sunt necesare niste filtre, pornind de la filtrele de apa, continuand cu filtrele de aer, e nevoie de circuite, de o cladire care sa reziste la cutremur. Liniile astea nu se pot pune oriunde. Este esential sa poti asigura temperaturi inalte sau joase", a completat reprezentantul pacientilor, adaugand insa ca ideea nu este rea.

"Specialistii ar putea fi pregatiti, Romania avand o colaborare cu Institutul Pasteur din Franta. Ce e cert insa e ca nu poti sa faci vaccin in centrul Bucurestiului", a punctat Barbu.

 

Cum s-a descurcat un șofer pe ambulanță la examenul de manager de spital în Câmpina (Adevărul)

Gabriel Dima (43 de ani), ambulanţier în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, fost şofer de tir, printre altele, a fost singurul candidat înscris la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Municipal Câmpina (SMC), unitate suport COVID-19 din aprilie 2020.

Deşi a afirmat că are studii juridice şi experienţă de doi ani în domeniu, prestaţia fostului şofer în faţa comisiei de examinare a fost jenantă.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager a SMC Câmpina a fost organizat luni, 8 februarie. Concurentul trebuia să-şi prezinte proiectul de management în faţa unei comisii din care au făcut parte doi manageri de spital, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi un reprezentant al Asociaţiei Pacienţilor. Conform procedurii, Gabriel Dima a trebuit să răspundă la o serie de întrebări venite din partea comisiei de exameniare, însă explicaţiile sale au stârnit râsete în sala de examen. A dovedit că nu are noţiuni elementare în ceea ce priveşte legislaţia fără de care nu se poate administra un spital, şi nici măcar nu are habar care este relaţia între un spital şi Casa de Asigurări de Sănătate sau Primărie, în subordinea căreia se află instituţia pe care dorea să o conducă.