Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educația primește cel mai mic buget din ultimii 30 de ani (EduPedu)

educatie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ministerul Finanţelor a publicat forma bugetului pe 2021 (Ziarul Financiar) - Cum s-au impartit taberele CSM, care a dat aviz negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. (Ziare.com) - Au apărut primele cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2. Cum trebuie să reacţionăm (Adevărul) - REPORTAJ. Cum și-a pierdut o femeie singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale. „Să nu avem probleme la controale” (Libertatea)

Ministerul Finanţelor a publicat forma bugetului pe 2021 (Ziarul Financiar)

Potrivit documentului, indemnizaţiile, primele nu se taie, ci se menţin cel mult la nivelul din decembrie 2020; numărul de şomeri creşte numai cu 5.000; voucherele de vacanţă nu se mai acordă; salariul mediu net creşte numai cu 2%.

Veniturile statului vor fi în total de 365 mld. lei în 2021, iar cheltuielile bugetului de stat vor fi de 445 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar va fi în 2021 de 80 mld. lei, în scădere cu peste 20 de mld. de lei, arată proiectul de buget publicat de Ministerul Finanţelor joi seară.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,3 % prevăzută pentru anul 2021

 

Educația primește cel mai mic buget din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB – proiect de buget / 70,2% sunt cheltuieli cu salariile (EduPedu)

Suma exactă pe care Ministerul Educației o primește de la Bugetul Statului este de 28,507 miliarde lei, iar raportată la PIB-ul estimat de 1116,8 miliarde lei, pe care s-a construit bugetul 2021, înseamnă 2,55% din PIB.

Suma este mai mică decât alocarea din 2020, când primise 30,574 miliarde lei, cu peste 2 miliarde de lei mai mult potrivit Ministerului Finanțelor.

Scăderea este de 6,76% față de alocarea din 2020.

Din banii alocați, 20,031 miliarde lei sunt cheltuielile de personal, adică banii de salarii, care reprezintă 70,2% din buget, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației.

Ministrul Educației a declarat recent că își dă demisia de la Ministerul Educației dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului. “Să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020”.

De ce nu se alocă 6% din PIB, așa cum prevede articolul 8 din Legea Educației, nr 1/2011, explică edupedu.ro.

 

Au apărut primele cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2. Cum trebuie să reacţionăm (Adevărul)

La trei zile de la reluarea cursurilor faţă în faţă în semestrul al II-lea de şcoală au început să apară şi primele cazuri de elevi confirmaţi cu COVID-19. Medicii atrag atenţia că infecţia s-a produs în vacanţă, având în vedere perioada de incubaţie a virusului, şi dau asigurări că nu e motiv de panică. Însă copiii care au mers cu virusul la şcoală cel mai probabil l-au transmis şi altor colegi.

Primul caz anunţat de autorităţi este cel al unei fetiţe de clasa a II-a de la Şcoala „Sfântul Andrei” din sectorul 6 al Capitalei. Elevii acestei clase au fost la şcoală doar luni şi marţi, iar de miercuri au trecut la cursurile online, timp de 14 zile.

Pe parcursul zilei de joi, numărul elevilor confirmaţi a crescut. Pe lângă elevi din Bucureşti, este vorba despre elevi şi angajaţi din învăţământ din Constanţa, Dolj şi Gorj.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, a explicat că apariţia cazurilor de infectare la elevi nu reprezintă o surpriză. „Nu trebuie să ne impacientăm, nu avem alte lucruri de făcut în plus. Doar să fim vigilenţi”, a spus doctorul Marinescu.

 

REPORTAJ. Cum și-a pierdut o femeie singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale. „Să nu avem probleme la controale” (Libertatea)

La finalul lui ianuarie, ministrul muncii Raluca Turcan a declanșat o campanie națională de verificare a beneficiilor de asistență socială. Unul dintre scopurile declarate era identificarea persoanelor „cu adevărat vulnerabile”, pentru a le oferi „sprijin în acord cu nevoile lor”. Pentru Vasilica, o femeie din Olt, în vârstă de 58 de de ani, absolventă de școală generală și beneficiara unui ajutor social lunar în valoare de 142 de lei, „sprijinul” a însemnat tăierea singurei sale surse de venit.

Femeia a fost nevoită să plece din casa în care a trăit o viață, pentru că se dărâma pe ea. S-a mutat în casa fiicei sale, din comuna vecină. Primăria a decis să-i taie, din acest motiv, ajutorul de 142 de lei începând cu 1 februarie. Deși femeia muncește în comună pentru acei bani. „Ați văzut și dumneavoastră, controale de la minister, se anunță tot felul de minuni, să nu avem probleme”, justifică Cezar Filip, primarul comunei în care Vasilica are adresa din buletin.

 

Cum s-au impartit taberele CSM, care a dat aviz negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. (Ziare.com)

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, initiat de Ministerul Justitiei. Motivarea deciziei a fost trasmisa joi seara catre ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com cum s-au impartit taberele in cazul acestui vot. Cele 11 voturi ar fi venit de la judecatorii Lia Savonea, Bogdan Mateescu- seful CSM, Corina Corbu- sefa Inaltei Curti, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Margareta Tint, Mariana Ghena si de la procurorul Codrut Olaru- fost sef DIICOT. Impotriva desfiintarii au votat si cei doi membri ai societatii civile: Victor Alistar si Romeu Chelaru.

Pentru desfiintare au votat doi judecatori- Mihai Balan si Andrea Chis, cinci procurori- Cristian Ban, Nicolae Solomon, Florin Deac, Tatiana Toader, Gabriela Scutea- procuror general al Romanie si ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat ca va sustine vineri, ora 10.00, o conferinta de presa, la sediul Ministerului.