Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică (Newsweek.ro)

ms_15_feb.jpg

Image source: 
Facebook/Ministerul Sănătății

Paradoxul averii deputatului PSD Radu Cristescu: A trăit oficial cu 122 de lei pe lună, dar are casă de vacanță în America Centrală! (Libertatea) - De ce nu se taie, de fapt, din sporurile bugetarilor. Discuțiile din spatele ușilor închise (HotNews.ro) - De ce simte Iohannis că trebuie să stea cu ochii pe Coaliție în momentele importante (Adevărul) - Simona Halep, zece ani de schimbări de la prima confruntare cu Serena Williams (Gazeta Sporturilor)

Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică (Newsweek.ro)

Pe 28 noiembrie, în spitalele românești erau internate 13.040 de persoane infectate cu COVID-19. De asemenea, în stare gravă erau 1.249 de pacienți, ceea ce ducea aproape de maximum capacitatea Terapiei Intensive din unitățile medicale suport COVID-19.

Între timp, în lume, coronavirusul a suferit mai multe mutații, dintre care cele mai contagioase sunt tulpinile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

În special prima variantă a speriat țările din Europa, care iau măsuri tot mai dure de carantinare. Duminică, Germania a închis parţial graniţele cu Cehia şi cu regiunea austriacă Tirol din cauza unei creşteri îngrijorătoare a numărului de cazuri provocate de mutaţii ale coronavirusului.

În schimb, în România au fost introduse în ultima lună tot mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor și din 8 februarie au fost redeschise școlile, după trei luni de cursuri online.

Și cu toate acestea, ultima raportare, din 15 februarie, a Grupului de Comunicare Strategică arată că în spitalele românești mai sunt puțin peste 7.000 de persoane internate care sunt infectate cu Sars-COV 2, iar în stare gravă 941 de bolnavi, cifră în scădere zilnică.

Newsweek România a întrebat-o pe dr. Beatrice Mahler care este explicația acestui „miracol românesc”: cum de la noi scad numărul de infectări, în timp ce în Europa totul se închide din nou.

„Explicația vine din faptul că românii au respectat regulile de protecție. Sigur, nu suntem toți perfecți, dar cei mai mulți au respectat.

Faptul că noi, doctorii care vorbim despre pandemie, am rugat să se respecte măsurile, chiar s-au respectat. Recunosc că și pe mine mă surprinde, în mod plăcut, această evoluție a pandemiei în România, pentru că aveam nevoie de acest pas”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București pentru Newsweek România.

 

Paradoxul averii deputatului PSD Radu Cristescu: A trăit oficial cu 122 de lei pe lună, dar are casă de vacanță în America Centrală! (Libertatea)

Potrivit declarației înregistrate pe 13 ianuarie 2021, singura proprietate deținută de Radu Cristescu este o casă de vacanță undeva în America Centrală, care a fost achiziționată în 2018. Nu are nici apartament, nici casă și nici terenuri în România. Nu are bani în conturi, dar nici credite de achitat.

Singurul venit declarat pentru 2020, o remunerație de 1.462 de lei din partea S.C. Factory Media Exclusiv SRL din Ploiești, o firmă fondată în 2019 și a cărei activitate a fost suspendată la 9 zile de la alegerile parlamentare, pe 15 decembrie 2020. Oficial, Radu Cristescu a trăit anul trecut cu 121,8 lei pe lună. Mai puțin decât venitul minim garantat, care este de 142 de lei.

Totuși, 2020 nu a fost un an rău pentru Radu Cristescu. Politicianul de 53 de ani a fost ales pentru prima oară în Parlamentul României și a ajuns deputat PSD de Satu Mare.

Chestionat de Libertatea despre casa de vacanță politicianul răspunde: „E o poveste foarte lungă… Alte curiozități mai aveți?

 

De ce nu se taie, de fapt, din sporurile bugetarilor. Discuțiile din spatele ușilor închise (HotNews.ro)

Liderii Coaliției de guvernare au decis, luni, să nu elimine sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, ci să paseze problema Parlamentului. Motivul invocat oficial este că ordonanța ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, neoficial însă, PNL, USR-PLUS și UDMR nu vor să-și asume deocamdată o eventuală tăiere a sporurilor bugetarilor. Motivul real este faptul că o astfel de decizie ar afecta direct clientela politică numită în funcții de stat de toate cele trei partide. Singurul adept al tăierii sporurilor este premierul Cîțu care a și anunțat public că este dispus să își asume o astfel de decizie „cu toate riscurile politice”.

 

De ce simte Iohannis că trebuie să stea cu ochii pe Coaliție în momentele importante (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță observă că "Președintele îi ține aproape pe liderii celor trei partide din coaliția de guvernare și îi convoacă la întâlniri, ori de câte ori se apropie o decizie politică de mai mare anvergură, cum este, de data asta, începerea dezbaterilor privind Bugetul de stat.

În coaliție, fiind trei partide, lucrurile nu sunt ușor de armonizat… Nemulțumirile se pot propaga și pot duce la voturi neașteptate în comisiile din Parlament sau chiar în plen, cu efecte majore privind stabilitatea guvernării Cîțu...

Președintele vrea să se asigure că lucrurile vor merge cât de cât acceptabil și nu se va trezi că va avea de înfruntat o situație și mai complicată în plină dezbatere a legii bugetului, cu bani puțini și cu nevoi extraordinare".

Integral în ziar.

 

Simona Halep, zece ani de schimbări de la prima confruntare cu Serena Williams (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep și Serena Williams se întâlnesc astăzi, în jurul orei 10:00, în sferturi de finală la Australian Open. Este a douăsprezecea lor confruntare, prima având loc în 2011, la Wimbledon.

„Întotdeauna mi-am dorit să joc cu una dintre surorile Williams”, spunea Simona Halep în 2011, înainte de primul duel cu Serena Williams. Unul care a avut loc pe iarba londoneză și s-a încheiat 3-6, 6-2, 6-1. „A servit foarte bine pentru înălțimea ei, de obicei jucătoarele atât de mici nu au această armă. M-a surprins cu forța sa”, spunea Serena, care în primul set nu a reușit să-și procure nicio minge de break.

În acel moment, Serena avea 30 de ani, ocupa locul 25 mondial și avea în palmares 13 trofee de Mare Șlem. Simona, 20 de ani, participa pentru prima oară pe tabloul principal de la Wimbledon, fiind a 56-a jucătoare a lumii.

Zece ani mai târziu, se află față în față la Melbourne. Schimbate fizic și emoțional, amândouă au adunat triumfuri și dezamăgiri în tenis în toată această perioada...

9-2 este scorul întâlnirilor directe dintre Serena Williams și Simona Halep.

Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile acum, cine va pune în dreptul său încă o victorie și cum vor suna discursurile. Un lucru e clar, Simona nu mai visează la întâlnirile cu legendele, ci le provoacă de la egal la egal.

 
Revista presei românești - 16 februarie 2021