Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul român se aruncă de la etajul VI în flăcări (SpotMedia.ro)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

De ce suntem umiliți când apelăm numărul de urgență 112 (Adevărul) - Cum a arătat coşul de medicamente al românilor în 2020? Au crescut vânzările de produse pentru afecţiunile nervoase şi digestive (Ziarul Financiar) - Istoricul Mădălin Hodor despre Mihai Pacepa: Cred că cel mai important lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns în SUA este că, împreună cu CIA, a scris „Orizonturi roșii” (HotNews.ro)  - Îmblânzitorul de medalii (Gazeta Sporturilor)

Statul român se aruncă de la etajul VI în flăcări (SpotMedia.ro)

"Imaginea statului român este femeia care își dă drumul în gol de la etajul al VI-lea ca să nu ardă de vie într-un apartament în flăcări pe care pompierii îl priveau de pe stradă la fel ca trecătorii", scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

"Într-un mare oraș al României, Constanța, nu vreo urbe uitată de lume, pompierii s-au dus la o intervenție într-un bloc cu multe etaje fără nicio dotare, fără autoscară, fără saltea gonflabilă, fără a avea măcar o plasă sau o prelată cu care să încerce măcar să atenueze căderea femeii.

Exact așa cum căutătorii avionului prăbușit în Apuseni au fost atât de bine dotați și antrenați încât, până la urmă, găsitorul a fost un pădurar echipat cu un topor, un telefon și o pereche de cizme de cauciuc.

Așa cum după accidentul de elicopter de la Siutghiol nu se găsea cheia motorului bărcii de salvare.

Așa cum la Colectiv nu a fost montat rapid un spital de campanie în timp ce arșii zăceau cu rănile deschise pe trotuar.

Toate tragediile de care am amintit mai sus au fost provocate și de lipsa dotărilor… Dar și de lipsa de proceduri și de exersare a procedurilor. Înseamnă lipsa antrenamentelor pentru toate situațiile imaginabile.

Imediat după accidentul din Apuseni, dl Arafat a fost mutat de la ministerul Sănătății la ministerul de Interne, în fruntea DSU, pentru ca reacția statului român să arate altfel.

S-au schimbat președinți, premieri, guverne, miniștri și dl Arafat este de neclintit, ca un simbol nu al stabilității. Dacă ar fi al stabilității nu s-ar arunca oamenii pe geam sub ochii pompierilor neechipați. Ci simbol al încremenirii...".

Integral pe SpotMedia.

 

De ce suntem umiliți când apelăm numărul de urgență 112 (Adevărul)

Lucrătorii care răspund la apelurile medicale de urgenţă nu au la dispoziţie o şcoală care să-i formeze, ci numai un curs de câteva săptămâni. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru jignirile şi umilinţele la care au fost supuşi părinţii unei fetiţe de un an care au cerut ajutor la numărul de urgenţă 112.

Cursurile din România durează şase săptămâni şi au ca scop formarea viitorilor operatori de Ambulanţă-112 pe linia ajutorului de urgenţă, psihologiei, oratoriei şi a utilizării echipamentelor IT. Sper comparaţie, în Europa occidentală, dar şi în Stale Unite aceste cursuri sunt mult mai consistente.

Adevărul notează că în Irlanda, de exemplu, şcoala pentru operatorii care preiau apelurile la ambulanţă durează cel puţin 14 săptămâni. Primele cinci săptămâni sunt pur teoretice şi se ţin în săli de curs sau laboratoare dotate cu computere. Cursantul primeşte cunoştinţe de resuscitare cardio-pulmonară, de utilizare a defibrilatoarelor, dar şi noţiuni de anatomie sau psihologie. În plus, studenţii învaţă cum se citeşte corect o hartă, dar primesc şi unele noţiuni de medicină legală şi deprind procedurile operaţionale standard în urgenţele medicale. A doua etapă a instruirii se desfăşoară într-un dispecerat al ambulanţei, iar cursantul lucrează individual, cu un operator experimentat timp de patru săptămâni. Ce-a de-a zecea săptămâna este una de evaluări practice şi teoretice, iar în ultimele patru săptămâni cursanţii vor face practică în dispecerat sub supravegherea unui instructor. Diploma obținută în urma acestui curs este recunoscută în 58 de ţări.

 

Cum a arătat coşul de medicamente al românilor în 2020? Au crescut vânzările de produse pentru afecţiunile nervoase şi digestive (Ziarul Financiar)

Patru din zece medicamente cum­pă­rate de români în pandemie au fost pentru afecţiuni ale sistemelor ner­vos şi digestiv, fiind singu­re­le grupe tera­peu­tice care au crescut în plină pan­demie la nivel de cutii vân­dute, potrivit raport­ului asupra pieţei medica­men­telor realizat de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Românii au cumpărat medicamen­te în valoare de 18 mld. lei în 2020, în uşoară creştere cu 1,3% faţă de anul anterior, arată raportul Cegedim. În total, în România s-au eliberat 625 de milioane de cutii de medicamente în 2020, acelaşi număr ca în 2019.

 

Istoricul Mădălin Hodor despre Mihai Pacepa: Cred că cel mai important lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns în SUA este că, împreună cu CIA, a scris „Orizonturi roșii” (HotNews.ro)

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, istoricul Mădălin Hodor explică ce anume făcea Mihai Pacepa în perioada în care era consilierul lui Nicolae Ceaușescu, care a fost cea mai importantă lovitură pe care a dat-o regimului comunist după ce a ajuns în vest și cât adevăr se află în diversele teorii care circulă în jurul fostului spion, care ar fi murit pe 14 februarie la vârsta de 92 de ani.

Fost consilier pe securitate și dezvoltare tehnologică a lui Ceaușescu și adjunct al șefului Direcției de Informații Externe, Mihai Pacepa a murit duminică de COVID, potrivit anunțului făcut de fostul său colaborator, profesorul Ronald J. Rychlak.

Pacepa a fost considerat drept „cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic în SUA”. Fostul spion român a plecat în America în 1978, iar în 1987 a publicat cartea care avea să-l facă celebru „Orizonturi roșii”, în care descrie realitățile din România comunistă și, mai ales, stilul de viață și abuzurile familiei Ceaușescu.

Istoricul Mădălin Hodor spune că publicarea acestei cărți, care a fost citită în anii 80 la Europa liberă, a reprezentat cel mai important lucru pe care l-a făcut fostul spion după ce a ajuns în SUA.

 

Îmblânzitorul de medalii (Gazeta Sporturilor)

Gazeta îi dedică azi, în ziua în care împlinește 70 de ani, o ediție specială lui Octavian Bellu, omul a cărui carieră e rezumată în Cartea Recordurilor în doar 8 cuvinte: Cel mai medaliat antrenor din istoria sportului mondial! Sportivele sale au urmat pe podium de 305 ori, dintre care 27 sunt obținute la Jocurile Olimpice!  „Tot ce am și tot ce n-am datorez gimnasticii”, a mărturisit antrenorul în interviul-eveniment oferit ziarului. Octavian Bellu a vorbit despre parcursul său, cu bune și cu rele, în gimnastică.

 
Revista presei românești - 17 februarie 2021