Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sărbătoarea lui 1%. Praful pensiilor în ochii electoratului (SpotMedia.ro)

Alocatia pe care o primesc copiii din Romania este una din cele mai mici din Uniunea Europeana.

Parlamentarii și-au tăiat pensiile, dar nu și beneficiile (Adevărul) - Tarom are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii (Ziarul Financiar) - Doar 110 autoscări în dotarea tuturor inspectoratelor pentru situații de urgență din România / În București nu există nicio pernă pneumatică, deși acum 5 ani a avut loc o tragedie similară celei de la Constanța (HotNews.ro) - Guvernul vrea să reducă noile focare de Covid din școli vaccinând prioritar cadrele didactice (România Liberă)

Doar 110 autoscări în dotarea tuturor inspectoratelor pentru situații de urgență din România / În București nu există nicio pernă pneumatică, deși acum 5 ani a avut loc o tragedie similară celei de la Constanța (HotNews.ro)

Tragedia de la Constanța, unde o femeie a murit sub ochii pompierilor după ce s-a aruncat de la etajul 6 pentru a se salva din incendiul care îi cuprinsese casa, a scos la iveală că în toată țara există doar 4 perne pneumatice, pentru intervenții în astfel de situații. La ISU - București Ilfov nu există nicio astfel de pernă, deși în urmă cu 5 ani a avut loc o tragedie similară celei din Constanța, iar pompierii au adus atunci o saltea de la ISU Argeș. De asemenea, la toate inspectoratele pentru situații de urgență din România sunt funcționale 110 autoscări, conform datelor obținute de HotNews.ro.

 

Guvernul vrea să reducă noile focare de Covid din școli vaccinând prioritar cadrele didactice (România Liberă)

După ce a redeschis porțile școlilor în condițiile unui provizorat aproape ostentativ, Guvernul încearcă din răsputeri să amelioreze noile focare de SARS-COV-2 din unitățile de educație, vaccinând cu echipe mobile profesorii!

Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, că “la 1 martie vom fi în măsură să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ”. Potrivit acestuia, până în prezent, s-au vaccinat în jur de 30.000 de cadre din învăţământ, iar peste 120.000 sunt programate. Preşedintele CNCAV a arătat că se are în vedere şi atribuirea cu prioritate de vaccinuri în judeţele cu creştere mare a ratei de incidenţei de cazuri de infectare cu SARV-CoV-2.

Până în prezent, în cele zece zile de la redeschiderea școlilor, 1.072 de elevi, profesori și alți angajați din învățământ (personal auxiliar) au fost confirmați cu noul coronavirus.
 

 

Parlamentarii și-au tăiat pensiile, dar nu și beneficiile (Adevărul)

Aleșii au votat ieri eliminarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari. În schimb, senatorii și deputații continuă să beneficieze de indemnizații grase, care încep de la 18.720 de lei brut și ajung la 23.920 de lei brut pentru președinții Camerelor. Primesc și fonduri pentru cazare – 3.900 de lei senatorii și 2.800 de lei deputații – dar mai ales, obțin deconturi de zeci de mii de lei lunar pentru birourile din teritoriu, arată publicația.

 

Sărbătoarea lui 1%. Praful pensiilor în ochii electoratului (SpotMedia.ro)

“Ceea ce s-a întâmplat cu pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea deveni emblematic pe foarte multe paliere pentru actuala guvernare“, consideră Ioana Ene Dogoiu.

“Ați reușit să eliminați cea mai mică problemă în chestiunea pensiilor speciale, în jur de 1%. Mi se pare de-a dreptul indecent să faci atâta tămbălău politicianist pe o chestiune care este atât de mică și care nici măcar nu-ți aparține în totalitate.

Dacă ne uităm la compoziția votului, vedem că actuala coaliție nu trecea proiectul fără Opoziție, pentru că UDMR nu a votat.

Când se va ajunge la celelalte categorii de pensii spciale va fi cu mult mai greu, pentru că nu va mai fi vorba doar despre refuzul UDMR.

De exemplu, eu mă îndoiesc că PNL și PSD vor vota eliminarea pensiilor primarilor. De pensiile militarilor nu vrea nimeni să se atingă. De ale magistraților nu se poate constituțional. Și mai rămân niște firmituri pentru care vor fi probabil dispute, de exemplu în cazul aviatorilor.

Așa că, într-un fel, poate că e corectă sărbătoarea pentru că asta e treaba, asta a fost tăierea pensiilor, cu asta trebuie să ne mulțumim.

Și nu în ultimul rând, am văzut cam cum funcționează și coaliția. UDMR nu se răzgândește în privința a ceea ce a anunțat de la început că nu susține.

Așadar, nu văd cum ar putea să treacă „primari în două tururi”, reforma pe care pe care nici UDMR, nici PSD nu o doresc. Nu văd cum va trece desființarea SIIJ așa cum o propune ministrul Justiției, adică fără garanții și fără secții noi, mai ales că Stelian Ion nu a reușit să obțină un aviz pozitiv la limita în CSM“, conchide jurnalista.

 

Tarom are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii (Ziarul Financiar)

Tarom, operatorul naţional aerian deţinut în continuare de statul român, discută un plan de restructurare care face parte din programul de ajutor de stat de 190 mil. euro obţinut anul trecut, care a menţinut compania pe linia de plutire.

Proiectul de restructurare include patru etape estimate să se deruleze pe 25 de săptămâni, prin care numărul de salariaţi să scadă cu 700, de la 1.492 în februarie 2021.

Tarom opera la mijlocul anului trecut cu 1 şef la 9 angajaţi, iar la începutul anului se ajunsese la 1 şef la 11 angajaţi. Ţinta este să se ajungă la 1 şef la 16-20 de angajaţi, cum se întâmplă într-o companie competitivă similară.

 
Revista presei românești - 18 februarie 2021