Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea românului decorat de Macron pentru lupta anti-covid (Adevărul)

radu_lupescu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Radu Lupescu

Cum au ajuns actorii de la TNB să se poată vaccina acum, în timp ce alți artiști o pot face abia în etapa a III-a: „Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job?” (Libertatea) - Claudiu Năsui și-a delegat cele mai importante atribuții către trei secretare de stat / Nu și-a păstrat nici companiile de stat (HotNews.ro) - Consiliul Fiscal susţine că propunerea de consolidare fiscală doar prin tăierea de cheltuieli nu este posibilă. Consiliul Fiscal: Trebuie lărgită baza de impozitare. Trebuie îngustate excepţiile de la plata taxelor (Ziarul Financiar)

Povestea românului decorat de Macron pentru lupta anti-covid (Adevărul)

Radu Lupescu a părăsit România în 1991, frustrat și dezamăgit de situația din țară.

Ajuns la Strasbourg, a început să lucreze la visul lui și s-a înscris la Medicină. Astăzi este unul dintre cei mai apreciați medici din Franța și, recent, a fost decorat de președintele Emmanuel Macron pentru eforturile sale neobosite în lupta cu pandemia de COVID-19.

Medicul anestezist Radu Lupescu (50 de ani), preşedintele comunităţii de medici din clinica privată Rhéna, din Strasbourg, a înţeles mai repede decât autorităţile amploarea pandemiei care urma să lovească Franţa şi a pregătit temeinic clinica pentru a primi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

„M-am implicat foarte mult în pregătirea, gestiunea pandemiei şi am vrut de la început să putem deschide un spital COVID-19 la noi. Ne-am bătut un pic pentru asta, la început, când lucrurile nu erau foarte clare, nu se ştia foarte clar ce spitale vor face parte din dispozitivul anti-COVID”, povesteşte Lupescu. Autorităţile medicale franceze nu se aşteptau la un val aşa de mare de infectări, prevăzând iniţial doar Spitalul universitar drept spital COVID. „Noi am anticipat ce va fi şi ne-am pregătit foarte devreme. La sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie (n. red. - 2020) am început să securizăm circuitele de aprovizionare, ca să fim siguri că vom avea ceea ce ne trebuie. Asta ne-a permis ca atunci când s-a declanşat planul alb să fim pregătiţi de deschiderea spitalului. A trebuit doar să convingem autorităţile sanitare şi conducerea spitalului universitar că vom fi în stare să deschidem o secţie de reanimare, în condiţiile noi nu avem în mod obişnuit o astfel de secţie”, a explicat medicul.

 

Cum au ajuns actorii de la TNB să se poată vaccina acum, în timp ce alți artiști o pot face abia în etapa a III-a: „Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job?” (Libertatea)

Actorii, precum şi personalul tehnic sau administrativ al teatrelor, nu sunt cuprinşi în categoriile de lucrători în domenii-cheie din etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare, derulată în prezent. Dar cei angajaţi de teatrele naţionale, subordonate direct Ministerului Culturii, vor fi vaccinaţi în această etapă (ca şi când ar fi angajaţii ministerului), pe când colegii lor din alte teatre publice sau independente rămân neimunizaţi până în cea de-a treia etapă. Integral în Libertatea.

 

Claudiu Năsui și-a delegat cele mai importante atribuții către trei secretare de stat / Nu și-a păstrat nici companiile de stat (HotNews.ro)

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarele de stat Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Practic, acestea ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare. Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. Nu este clar ce atribuții îi rămân ministrului.

În acest sens, HotNews.ro așteaptă un răspuns din partea ministerului, care va fi publicat imediat după ce va fi primit.

Un ministru care și-a mai delegat astfel atribuțiile a fost Florin Iordache, fostul ministru al justiției, care în februarie 2017 și-a delegat atribuțiile secretarului de stat Constantin Sima.

 

Consiliul Fiscal susţine că propunerea de consolidare fiscală doar prin tăierea de cheltuieli nu este posibilă. Consiliul Fiscal: Trebuie lărgită baza de impozitare. Trebuie îngustate excepţiile de la plata taxelor (Ziarul Financiar)

Premierul Florin Cîţu, un om politic liberal venit din mediul bancar spune, în propunerea de buget pe 2021 pe care a agreat-o, că deficitul bugetar aflat în 2020 la aproape 10% din PIB, va fi dus la 7,2% din PIB în acest an, prin reducerea cheltuielilor şi va ajunge la sub 3% la finalul mandatului său. Daniel Dăianu un economist care a lucrat multă vreme în mediul ban­car, acum pre­şedinte al Consiliului Fiscal spune însă: o astfel de consolidare fiscală nu este posibilă doar prin constrângeri financiare.

Consiliul Fiscal – care este chemat să-şi spună punctul de vedere asupra legislaţiei fisca­le din România – arată, în opinia asupra pro­iectului legii bugetului pentru 2021 – că intenţia consolidării fiscale iniţiată de guvern este lăudabilă, dar că ea nu poate fi efectuată doar prin tăieri de cheltuieli. Documentul Consiliului Fiscal publicat joi vorbeşte de o majorare a „bazei de impozitare“ şi sugerea­ză o eliminare a nişelor fiscale, nişe care au ajuns în România o normă, nu o excepţie.

Continuarea în ziarul de business.