Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă (HotNews)

tir_ati.jpg

Unitate mobila ATI în curtea Institutului Marius Nasta
Image source: 
Institutul Marius Nasta

Minerii au fost plătiți. Dar după trei luni? (Adevărul) - 1,5 miliarde de euro joaca marti pe "Arena Nationala". Atletico - Chelsea, cel mai "scump" meci din istoria stadionului (ziare.com)

Povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă: Cumpărate de ISU, Fundația SMURD și Mereu Aproape în primele luni ale pandemiei, unele au ajuns rapid la reparat sau au devenit inutilizabile după ce a plouat (HotNews)

Încă un spital care tratează pacienți COVID-19 - Institutul Marius Nasta - a fost duminică seară la un pas de tragedie, după ce un generator al unității mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului s-a aprins și a scos fum, potrivit unor surse, chiar flacără, potrivit altor surse. Cei 7 pacienți tratați acolo au fost mutați rapid în clădirea spitalului și nu au fost răniți. Care este însă povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă care au ajuns în curțile mai multor spitale COVID din țară, inclusiv Institutul Marius Nasta? TIR-urile au fost cumpărate vara trecută de Inspectoratul pentru Situații de Urgență prin Fundația SMURD, după o campanie de strângere de fonduri în care a fost implicată și Fundația Mereu Aproape. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern. Ele au ajuns în curțile câtorva spitale COVID-19 ale căror secții ATI erau pline sau aproape pline. Unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate. La Botoșani, spre exemplu, TIR-ul ATI a fost scos temporar din uz după ce a plouat pe el iar apa de ploaie s-a infiltrat în tavan, fiind nevoie ca pacienții să fie mutați.

"Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități - inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare", a explicat pentru HotNews.ro Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață, care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienți COVID din România.

Varianta construirii de spitale modulare, mult mai sigure pentru pacienți, a fost ignorată de autorități, chiar dacă Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la acea vreme, declara în vara anului trecut, pentru HotNews.ro, că orice spital poate obține fonduri europene pentru asta.

 

Minerii au fost plătiți. Dar după trei luni? (Adevărul)

Cităm din editorialul semnat de jurnalistul Ion M. Ioniță:

"Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a găsit soluția pentru plata salariilor minerilor din Valea Jiului pentru următoarele trei luni, oferind baza pentru stingerea conflictului de muncă. Premierul Cîțu anunța, la rândul său, că înțelege ce se întâmplă și că nu va fi nici o mineriadă în mandatul său.

Mineriadă, în sensul venirii la București a unor detașamente violente de mineri, nu este un eveniment probabil să mai aibă loc în prezent. Nici minerii nu mai au forța numerică de altădată, timpul a trecut și activitatea în minele de cărbuni a fost diminuată semnificativ.

Dar problema de fond rămâne și din păcate, minerii sunt din nou folosiți ca masă de manevră politică. Cărbunele are un viitor limitat în strategia de tranziție la economia verde.

Cine le spune minerilor și familiilor lor ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă în viitorul nu prea îndepărtat?

Cineva ar trebui să le spună minerilor ce va urma. Concret, punct cu punct. Ce se va întâmpla cu întreaga extracție de cărbune, ce capacități vor fi păstrate, ce anume se va pune în loc. Ce investiții vor fi în tehnologiile noi, câte locuri de muncă vor fi disponibile, ce alternative vor exista. Ca să aibă succes, transformarea, amânată de atâta timp, trebuie să se facă împreună cu oameni implicați la fața locului".

Integral în Adevărul, ediția tipărită.

 

 

1,5 miliarde de euro joaca marti pe "Arena Nationala". Atletico - Chelsea, cel mai "scump" meci din istoria stadionului (ziare.com)

Echipele Atletico Madrid si Chelsea Londra se vor infrunta marti seara, de la ora 22.00, pe Arena Nationala din Bucuresti, in mansa tur a optimilor de finala ale Ligii Campionilor.

Meciul care trebuia sa aiba loc la Madrid a fost mutat in tara noastra ca urmare a restrictiilor de calatorie aplicate in Spania cetatenilor britanici.

Cele doua super-formatii au deplasat la Bucuresti toate vedetele pe care antrenorii Diego Simeone, respectiv Thomas Tuchel, le au la dispozitie. Interesant e faptul ca valoarea financiara a tuturor fotbalistilor care se vor afla pe foaia de joc marti seara totalizeaza aproape 1,5 miliarde de euro. Din acest punct de vedere, e cel mai "scump" meci care s-a disputat vreodata pe Arena Nationala.