Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La un an de la primul caz de COVID, Nelu Tătaru, despre mandatul de ministru al sănătății în pandemie: „Și acum aud strigătele bolnavilor din ATI de la Suceava” (Libertatea)

nelu_tataru_bun.jpg

Image source: 
Guvernul României (arhivă)

Să mă vaccinez cu Astra Zeneca sau să aștept să fie disponibile Pfizer sau Moderna? (HotNews) - Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră” (EduPedu) - Dezvoltatorii imobiliari: Suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare reprezintă un dezastru (Ziarul Financiar) - Harta seismică a României făcută după cutremurul din 4 martie 1977 (Adevărul)

La un an de la primul caz de COVID, Nelu Tătaru, despre mandatul de ministru al sănătății în pandemie: „Și acum aud strigătele bolnavilor din ATI de la Suceava” (Libertatea)

În urmă cu un an, pe 26 februarie, România a înregistrat primul caz pozitiv de COVID. Cea mai lungă perioadă din acest an, ministru al sănătății a fost Nelu Tătaru. El explică cele mai grele momente ale pandemiei.

A devenit ministru fără să fie întrebat dacă își dorește măcar acest post. „Premierul Ludovic Orban m-a sunat și m-a anunțat direct că dimineața următoare trebuie să mă duc la Cotroceni să depun jurământul de ministru. Când m-am întors în minister, toată lumea se uita cu jale la mine ”, rememorează Tătaru.

Fostul minsitru al Sănătății a explicat în interviu de ce România s-a numărat printre primele țări din Europa care au decretat starea de urgență. „Ne uitam la ce se întâmpla în Italia și Spania și ne era clar nouă, celor din sistemul medical, că spitalele noastre vor claca mult mai repede decât acolo”.

Cât despre conducerea militară impusă în Lombardia noastră, adică la Spitalul Județean Suceava, „înainte de a pleca acolo am vorbit cu premierul Orban și i-am spus că e nevoie de militărie la Suceava. El mi-a răspuns foarte serios că pot apela la armată dacă vreau și a luat legătura imediat cu ministrul Ciucă. Și acum mă amuz când îmi aduc aminte că generalul ionel Oprea mi-a spus la plecare că are planul pregătit, că misiunea va fi îndeplinită imediat… L-am lăsat la conducerea spitalului și a avut nevoie de două luni ca să-l pună pe linia de plutire… În primele zile, generalul Oprea mă suna mereu și-mi spunea că doctorilor nu le place disciplina, că asistentele nu respectă regulile… La Suceava am avut primul contact cu o secție de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID. Și acum aud strigătele bolnavilor din ATI de la Suceava. Am în urechi zgomotul…”.

Nelu Tătaru este astăzi deputat și președinte al Comisiei parlamentare pentru Sănătate și Familie.

 

Să mă vaccinez cu Astra Zeneca sau să aștept să fie disponibile Pfizer sau Moderna? (HotNews)

Oare ar trebui să aștept până când vor fi disponibile în România vaccinurile Pfizer și Moderna sau să mă vaccinez acum cu Astra Zeneca? Este o întrebare aflată pe buzele multor români în această perioadă. "E ca și cum ar trebui să ieșiți afară, la minus 10 grade, și aveți de ales între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene. Varianta cealaltă ar fi să ieșiți afară fără niciun fel de haine", explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. "Vaccinați-vă acum! Nu așteptați!", îndeamnă într-un video Răzvan Cherecheș.

 

Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră” (EduPedu)

Propunerea pentru exmatriculare a 49 de studenți este o premieră în cadrul Facultății de Drept și a Universității din București, a declarat pentru Edupedu.ro decanul Răzvan Dincă. Situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori.

„Am fost informați de existența unor grupuri de Whatsapp pe care zeci de studenți din anul I rezolvau în comun subiectele de examen în timpul examenului, făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți. În total, sunt 49 de studenți pe care i-am propus pentru exmatriculare, avem toate dovezile.

Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră. Au mai fost studenți exmatriculați pentru fraudă, dar niciodată nu au fost propuși atât de mulți”, a spus decanul Răzvan Dincă pentru Edupedu.ro.

 

Dezvoltatorii imobiliari: Suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare reprezintă un dezastru (Ziarul Financiar)

Consiliul General al Capitalei are pe ordinea de zi pentru ziua de vineri, 26 februarie suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, PUZ-ul coordonator se suspendă pe o perioadă de 2 ani, iar construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General din 2000. Dezvoltatorii spun că toate proiectele construite pe un teren de peste 3.000 mp vor fi blocate şi vor înregistra pierderi semnificative.

Cele mai multe dintre pro­iectele imobiliare din Bucu­reşti, rezidenţiale, logistice, clădiri de birouri, industriale au la bază PUZ-urile deja aprobate pentru sectoarele 2-6, iar suspen­darea acestora sau aplicării acestora va face foarte dificilă edificarea unor astfel de clădiri şi în lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, vor fi necesare refacerea documentaţiilor urbanistice de tip Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce înseamnă o amânare a iniţierii oricărui proiect cu o perioadă de 1-2 ani (durata medie a unui PUZ) sau aşteptarea trecerii termenului de suspendare propus de 24 de luni.

ZF scrie că Bucureştiul are în prezent un PUG din anul 2000, care la vremea sa era valabil timp de 10 ani, iar ulterior a fost prelungit. În condiţiile în care Bucureştiul anului 2021 arată diferit faţă de dezvoltarea din 2000, dacă în urmă cu 20 de ani în zona de periferie exista numai posibilitatea de a construi case, în prezent sunt în derulare proiecte cu blocuri. Mai mult, dacă dezvoltatorii au în prezent autorizaţie de construire şi lucrează la o fază a unui proiect, nu vor mai putea continua proiectul respectiv cu următoarele faze.

 

Harta seismică a României făcută după cutremurul din 4 martie 1977 (Adevărul)

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a soldat cu 1.570 de morți, dibtre care 1.391 numai în București, unde s-au prăbușit 33 de clădiri. Printre măsuriel luate ulterior se numără și Decretul nr. 66 din 22 martie 1977. Documentul găsit în Arhiva Națională propune ridicarea standardului pentru construcții astfel încât să reziste la o intensitate seismică de 8,5-9 grade pentru București și de 9 grade pe scara MSK, pentru zona Vrancea, ceea ce corespunde unui cutremur distrugător. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra modului haotic în care continuă să se construiască în România, de atunci încoace.