Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj de 1 Martie. Locul unde șansa a mii de oameni la îngrijire medicală depinde de rezistenţa unei femei, care merge zilnic pe jos zeci de kilometri (Libertatea)

presa.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Uriașa escrocherie a suplimentelor alimentare: milioane de euro din minciuni care împânzesc internetul (Recorder) - Unde merg străinii care își petrec vacanța în România? (Ziarul Financiar) - Neculai Constantin Munteanu: de ce i-a fost frică asasinului Carlos Şacalul să-l lichideze pe Pacepa INTERVIU (Adevărul)

Reportaj de 1 Martie. Locul unde șansa a mii de oameni la îngrijire medicală depinde de rezistenţa unei femei, care merge zilnic pe jos zeci de kilometri (Libertatea)

În comuna Bogdăneşti, Vaslui, deşi există un dispensar renovat cu fonduri europene, vine o singură dată pe săptămână un medic de la Bârlad. Programul de consultaţii durează două ore. E doar o femeie și un episod din epopeea celor peste jumătate de milion de români care trăiesc în localităţi fără medic de familie. Asta arată o statistică a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, publicată anul trecut. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni locuiesc la sate.

De ziua Mărțișorului reportajul Liberatea ne duce la Bogdănești, Vaslui. Comuna are în jur de 3.200 de locuitori în 9 sate, răspândite pe dealuri, cu drumuri pe care ambulanţele ezită sau dau înapoi. Şansele pacienţilor de a prinde o programare şi de a se deplasa la dispensar în timp util sunt neglijabile.

Vorbim despre oameni în vârstă, despre femei gravide, despre oameni în scaune cu rotile. Legătura lor cu ceea ce înseamnă sistem sanitar e asigurată de un singur om: Camelia Baran, asistenta medicală comunitară. Ea face vizite la domiciliu, ea le ia oamenilor reţetele de la medic, le duce la farmacia din comună şi le aduce medicamentele. Ea ştie ce îi doare, cum dorm, ce mănâncă.

 

Uriașa escrocherie a suplimentelor alimentare: milioane de euro din minciuni care împânzesc internetul (Recorder)

O rețea internațională coordonată din Rusia și Ucraina duce o campanie de escrocare în masă a populației de vârsta a treia din România: oamenii sunt atrași cu reclame mincinoase postate pe internet, sunt convinși să renunțe la tratamentele prescrise de medici și să le înlocuiască cu suplimente alimentare fantomă, care le pot pune viața în pericol.

La mijloc este o afacere de zeci de milioane de euro, iar principalele victime sunt pensionarii și alte categorii de persoane neexperimentate în navigarea pe internet și în verificarea informațiilor. Împotriva lor se folosesc cele mai avansate tehnici de manipulare: sunt clonate site-urile unor instituții precum Ministerul Sănătății, sunt furate identitățile unor medici care apar ca giranți ai suplimentelor fantomă și sunt folosite aplicații care deviază apelurile telefonice, astfel încât victimele să nu mai poată da de urma celor care le-au vândut produsele.

Rețeaua se bazează pe studii de piață care țin cont de incidența geografică a bolilor și de frecvența căutărilor făcute pe internet pentru diverse afecțiuni. Pornind de la aceste informații, industria de fake advertising a creat suplimente alimentare și tehnici de manipulare pentru aproape orice, de la diabet și hipertensiune până la prostată și hemoroizi.

Deși produsele sunt vândute în mod ilegal, nefiind avizate de Institutul pentru Bioresurse Alimentare (IBA), statul român asistă impasibil la această uriașă înșelătorie, aruncând vina pe vidul legislativ și lăsându-i pe consumatori singuri în fața escrocilor. În acest timp, alte țări europene au început să ia măsuri și să-și avertizeze cetățenii cu privire la pericolele acestui fenomen.

Recorder a stat de vorbă cu victime ale acestei scheme frauduloase, cu oameni care au făcut parte din ea și s-au retras cuprinși de remușcări, cu autoritățile care o tolerează, cu intermediarii care o speculează și cu cei aflați în umbră, în conturile cărora se adună zeci de milioane de euro.

 

Unde merg străinii care își petrec vacanța în România (Ziarul Financiar)

Germanii preferă city breakurile și litoralul, iar italienii vin pentru Delta Dunării.

Conform datelor Institutului Național de Statistică cele mai vizitate locuri din România de către turiștii străini au fost marile orașe, care au primit anul trecut peste 364.000 de turiști.

 

Neculai Constantin Munteanu: de ce i-a fost frică asasinului Carlos Şacalul să-l lichideze pe Pacepa INTERVIU (Adevărul)

Decesul generalului de Securitate Ion Mihai Pacepa, mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu, a iscat discuţii aprinse în spaţiul public, referitoare la cât de patriot sau de corupt a fost. Neculai Constantin Munteanu, una dintre cele mai cunoscute voci de la Radio Europa Liberă, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre efectele la fuga lui Pacepa în SUA şi serializarea cărţii „Orizonturi roşii” la postul de radio, dar nu numai. 

 

 

 
Revista presei românești - 1 martie 2021