Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul votează astăzi bugetul pe 2021: Opoziţia anunţă că nu votează proiectul de buget, dar coaliţia are destule voturi pentru a-l trece prin Legislativ (Ziarul Financiar)

Se merită. Dar noi ce merităm? (SpotMedia) - Mărirea și decăderea Beatricei Rancea. De la maestra autoritară a baletului la presupusa lideră de grup infracțional organizat (Ziare.com) - Statul român îl descoperă pe Brâncuși și revendică drepturi de autor (Adevărul)

Parlamentul votează astăzi bugetul pe 2021: Opoziţia anunţă că nu votează proiectul de buget, dar coaliţia are destule voturi pentru a-l trece prin Legislativ (Ziarul Financiar)

Proiectul de buget pentru 2021 intră astăzi la vot în plenul reunit al Parla­mentului, după dezbaterile din comisiile de specialitate şi din plen. Potrivit proiectului de act normativ, bugetul pe 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar cash de 7,16%, cu venituri în creştere cu 13%, până la 365 mld. lei şi cheltuieli de 445 mld. lei, în creştere cu 5%, scrie publicația.

Proiectul de buget a generat discuţii aprinse în Parlament, însă majoritatea pe care o au cele trei partide din coaliţia de guvernare (PNL, USR-Plus, UDMR), chiar dacă este destul de fragilă, este suficientă ca proiectul de buget să treacă de votul legislativului.

 

Se merită. Dar noi ce merităm? (SpotMedia)

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu comentează ce s-a întâmplat ieri în Parlament.

Am avut dovada vie a decăderii dezbaterii parlamentare sub orice nivel de acceptabilitate, dar și a faptului că bumerangul odată lansat se întoarce întotdeauna.

PNL, în frunte cu președintele său și al Camerei Deputaților, s-a arătat extrem de nemulțumit de comportamentul de stadion al pesediștilor, care au transformat în spectacol grotesc dezbaterea bugetului. . Doar că nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. Dlui Orban îi plăcea, nu mă îndoiesc, spectacolul pe care îl făcea periodic Florin Roman împotriva PSD. Și era extrem de inventiv.

Apoi, să ne amintim mijlocele de luptă ale USR în legislatura trecută, cu blocarea dezbaterilor în fel și chip. Nu discut aici fondul chestiunii, nu afirm sub nicio formă că susținerile de acum ale PSD au legitimitatea susținerilor de atunci ale USR. Ceea ce discut este modalitatea de acțiune.

Când creezi precedentul unui astfel de spectacol lansezi bumerangul. Și se va întoarce. Aceasta devine o modalitate normală de acțiune a Opoziției.

Dl Cîțu și-a transformat discursul din Parlament într-o bălăcăreală cu PSD. Mulți s-au simțit răcoriți, pentru că PSD merită. Desigur, nu încape nicio îndoială.

Decât cearta pe păpuși, poate ar fi fost mai util ca dl Cîțu să explice de ce actualul guvern plătește cel mai mare număr de secretari de stat, să ajungă pentru toată lumea. De ce nu a fost modificat niciun spor din sistemul bugetar. Sau cum luptă cu pensiile speciale și împotriva cumulului pensie-salariu cât timp a anagajat la MAI o doamnă de 42 de ani cu pensie de chestor, 13 mii de lei/luna, și salariu de secretar de stat.

Integral pe SpotMedia.

 

Mărirea și decăderea Beatricei Rancea. De la maestra autoritară a baletului la presupusa lideră de grup infracțional organizat (Ziare.com)

Beatrice Rancea, directoarea Operei Nationale Romane Iasi a fost pusa sub control judiciar, alaturi de alte 10 persoane, pentru delapidare si fals. Ea a fost audiata la sediul DIICOT intr-un dosar cu un prejudiciu de 5.000.000 de lei.

Rancea este suspectata ca, incepand din anul 2014, ar fi condus un grup infractional.

Membrii grupului au actionat in scopul de a obtine sume mari de bani provenind din subventii si alocari de la bugetul de stat, in speta de la bugetul Ministerului Culturii".

Beatrice Rancea a avut o cariera extraordinara in lumea baletului. Din 2011 este manager la Opera Nationala din Iasi. Insa, in perioada 1980-1992 a fost prim-solista la Opera Nationala Bucuresti. Apoi, in perioada 2005-2007 a fost director general al Teatrului National Constanta. Apoi a fost consilier artistic al Teatrului National de Opera si Balet "Ion Dacian", Bucuresti

In luna septembrie 2020, Beatrice Rancea s-a inscris in Partidul National Liberal. Informatia a fost confirmata de catre Daniel Dragos Tanasoiu, seful Corpului de Control al Primului Minstru, intr-o postare pe Facebook.

Anterior, artista cocheta cu PSD-ul.

 

Statul român îl descoperă pe Brâncuși și revendică drepturi de autor (Adevărul)

Iulian Popescu, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, va contesta în instanţă deţinerea drepturilor de imagine asupra operelor marelui sculptor de către cetăţeanul canadian Theodore Nicole, susţinând că, de fapt, acestea ar aparţine statului român. Firma care administrează drepturile de autor ale marelui sculptor susține că oficialul guvernamental se află în eroare, așa că e foarte psibil ca litigul să se tranșeze în instanță. În anii 50, guvernul comunist de la București a refuzat ca marele sculptor să își doneze operele statului român. Integral în ziar.

 

 
Revista presei românești - 2 martie 2021