Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Garcea a picat examenul de Rambo: crimele de la Onești erau evitabile (Adevărul)

PSD și AUR reînvie practici demult uitate: Parlamentarii au „cântat la pian” pe aparatele de vot din Legislativ (România Liberă) - Cine (mai) trebuie exmatriculat? Doar procurorul general adjunct? (Deutsche Welle) - Au ruginit cătușele la unitățlie de elită ale DNA. Zero arestări în patru ani, șase rechizitorii în doi ani și sute de dosare nesoluționate (Ziare.com)

Garcea a picat examenul de Rambo: crimele de la Onești erau evitabile (Adevărul)

Negocierile pentru eliberarea a doi ostatici sechestrați luni de un individ din Onești s-au încheiat într-o baie de sânge: ostaticii au fost uciși, iar agresorul împușcat de poliție și se află în stare gravă. La fel ca în cazul crimei de la Caracal, în care o adolescentă a fost ucisă de un obsedat sexual fără ca Poliţia să fie capabilă să o ajute, luni seara, oamenii legii din Oneşti au arătat că sunt la fel de neputincioşi când au lăsat un criminal să-şi măcelărească victimele pe care le sechestrase.

„S-a aşteptat timp de două ore sosirea negociatorului, iar acesta nu a realizat, culmea, că nu se poate negocia cu acest individ. Şi un copil de şcoală primară realiza acest lucru... Dacă această situaţie era clară, se intra când trebuia în forţă şi poate acum nu mai aveam cele două victime”, explică psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, pentru Adevărul.

Chesnoiu mai atrage atenţia că avem o lege care le oferă puteri sporite poliţiştilor şi care permite o intervenţie în forţă în astfel de cazuri, dar nu a fost pusă în aplicare, aşteptându-se un ordin. „Cu oameni de genul acesta trebuie să intervii în forţă, să îţi dai seama că e un individ cu probleme psihice. Intri pe geam, spargi uşa”.

Continuarea în ziar.

 

PSD și AUR reînvie practici demult uitate: Parlamentarii au „cântat la pian” pe aparatele de vot din Legislativ (România Liberă)

Noua legislatură a adus parlamentari tineri, dar cu metehne vechi. O practică cunoscută din legislaturi demult uitate s-a reîntors în Parlamentul României: votul pe cartela colegilor.

Votul dat asupra amendamentelor și anexelor la legea bugetului de stat s-a prelungit luni spre marți până la 2 dimineața. Orele de stat în plen au fost prea obositoare pentru câțiva dintre aleși, astfel că unii dintre ei au părăsit sala în anumite momente. Pentru a nu pierde voturile celor care nu erau prezenți, colegii lor s-au gândit însă să voteze și pentru aceștia. Votul în plen nu poate fi însă delegat, potrivit regulamentului. Fiecare parlamentar votează pe baza unei cartele electronice, care unii dintre aleși o „uită” în aparate.

Pe larg, aici.

 

Cine (mai) trebuie exmatriculat? Doar procurorul general adjunct? (Deutsche Welle)

"Cei 45 de studenți de la Drept care au copiat au fost exmatriculați, a anunțat rectorul Universității din București. Mulți au argumentat însă că sunt doar niște copii care au vrut să-și facă viața mai ușoară.

Prin comparație cu acești studenți, pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, nu-l amenință nimeni că-l dă afară, deși omul și-a plagiat lucrarea de doctorat într-o proporție uluitoare. Dovezile au fost furnizate încă din 2015 de Emilia Șercan. Și atunci, la fel ca acum, Bogdan Licu era procuror general adjunct. De fapt, de șapte ani, se află în vârful ierarhiei Ministerului Public și de două ori a fost procuror general interimar, în 2016 și în 2019… Pe prim-procurorul șef adjunct nimeni nu l-a dat afară după ce a fost dovedit plagiatul tezei sale de doctorat. Președintele Klaus Iohannis, care a vorbit des despre integritate, l-a numit anul trecut din nou în funcție, deși avea pe masă argumentele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și toate dovezile lipsei sale de integritate.

Bogdan Licu nu e singurul magistrat acuzat de furt intelectual, nu e nici singurul care a ajuns într-o funcție atât de importantă, trăgând după el vinovății rușinoase. Fostul șef al parchetului anti-mafia, Codruț Olaru, membru al CSM, a copiat în întregime teza sa de doctorat, toate cele 250 de pagini.

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, este și ea acuzată că a plagiat fragmente importante din teza de doctorat, dar este încă în funcție.

Furtul trebuie pedepsit în toate formele și circumstanțele în care apare", scrie jurnalista Sabina Fati.

Integral pe pagina DW.

 

Au ruginit catusele la unitatile de elita ale DNA. Zero arestari in patru ani, sase rechizitorii in doi ani si sute de dosare nesolutionate (Ziare.com)

Unitatea de elita a DNA, Serviciul Teritorial Ploiesti, locul unde in 2014-2017 cei mai importanti politicieni ai vremii erau inculpati in dosare de coruptie, cu prejudicii uriase, a ajuns sa aiba, in ultimii doi ani, cea mai slaba activitate din intreaga institutie. Nu numai la Ploiești, r si la Oradea sau Brasov, procurorii anticoruptie au reusit sa finalizeze cate trei, patru rechizitorii intr-un singur an. In schimb au ramas nefinalizate peste 900 de cauze, daca este sa ne referim doar la cele trei structuri de Parchet mentionate, cele mai multe fiind la Ploiesti - 394 de dosare de solutionat, se arata in raportul de activitate al DNA.

Portalul reamintește ca structura DNA Ploiesti a fost decapitata in 2017-2018, imediat dupa scandalul provocat de membrii familiei fostului baron de Prahova, Mircea Cosma, dar si de catre Sebastian Ghita. Procurorii anticoruptie din Ploiesti au fost acuzati, printre altele, de represiune nedreapta si abuz in serviciu si au fost nevoiti sa demisioneze din DNA.

Daca de la Ploiesti nu se mai aude zgomot de catuse, in schimb DNA Cluj si DNA Constanta pare ca au devenit noile structuri de elita ale anticoruptiei. Conform raportului de activitate, in anul 2020, procurorii anticoruptie din Cluj au trimis in judecata 76 de inculpati in 2019 si 21 in 2020, iar DNA Constanta a deferit justitiei 27 de persoane in 2019 si 44 in 2020. Pe locul al treilea se situeaza Serviciul Teritorial Bacau cu 34 de inculpati trimisi in judecata in 2019 si alti 28 anul trecut.

 
Revista presei românești - 3 martie 2021