Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacă într-o zi va fi mai mult decât un pensionar cu un cuțit? Statul în genunchi (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Institutul de Sanatate Publica recomanda carantinarea Timisoarei, dupa ce incidenta cazurilor a ajuns la 7,25 la mia de locuitori (Ziare.com) - Aristocraţia bugetară: nababi pe bani publici în consiliile statului (Adevărul) - INTERVIU Radu Gologan avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți: Nu trebuie să existe milă pentru furt / Sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare, cu cât copiii sunt mai mici (EduPdu)

Dacă într-o zi va fi mai mult decât un pensionar cu un cuțit? Statul în genunchi (SpotMedia)

"Cazul de la Onești care zguduie România ar fi trebuit să fie, într-un stat funcțional cu forțe de ordine antrenate și dotate, unul de gravitate cel mult medie. Până la urmă, vorbim despre un atacator de peste 60 de ani, nu vreun fost sportiv de performanță, înarmat cu un cuțit, având cel mult un complice, pe nevasta în aceeași categorie de vârstă.

Ce a ieșit? Cu cât s-a priceput poliția din Onești, au murit doi oameni absolut nevinovați.

Statul român NATO și UE, cu chestorime și generalime în număr record, a fost pus în genunchi de un pensionar cu un cuțit în mână care mai și amenința de ani de zile că va face ce a făcut.

Dl ministru Bode a găsit vinovații la Poliția Onești și IPJ Bacău, care nu au informat și nu au cerut la IGPR ce le trebuia, și a stabilit că Poliția avea tot ce îi trebuia. S-a rezolvat!

Nimic despre șeful IGPR, Eduard Mirițescu. Nimic despre marele șef peste toată această impotență a Poliției Române, secretarul de stat Bogdan Despescu, care numai ce a fost făcut în decembrie chestor general, adică cel mai mare grad posibil în poliție...

Și dacă statul român așa cum îl vedem s-ar confrunta cu o criza majoră de securitate? Dacă în locul unui pensionar cu un cuțit care urlă de ani de zile că va trece la fapte, am avea un autentic act terorist, cu plan complex de acțiune, cu mai mulți atacatori antrenați, cu arme, oare ce ar ieși?

Veți spune că în cazuri de anvergură mai mare ar interveni trupele antitero ale SRI. Nu putem decât spera că acolo situația e cu mult mai bună, dar având în vedere prestația și destructurarea instituțiilor statului, cred că motive de îngrijorare există.

Cum am ajuns aici?

Pe de-o parte, din cauza incompetenților puși în poziții de putere. Incompetenții și-au plantat la rândul lor incompetenți obedienți și lanțul neștiinței a fost creat. În locul cui?

Fie în locul celor hărțuiți, fie în locul celor pensionați. Pensionările anticipate au golit instituțiile de forță exact de oamenii care nu doar știu cum se face, ci și cum trebuie asumat actul de comandă.

Dl Bode avea șansa să dea semnalul unei schimbări reale. A preferat să înghită ce i-a fost livrat pentru ca mulțimea să primească niște capete".

Articolul integral, semnat de Ioana Ene Dogioiu, pe Spot Media.

 

Institutul de Sanatate Publica recomanda carantinarea Timisoarei, dupa ce incidenta cazurilor a ajuns la 7,25 la mia de locuitori (Ziare.com)

Institutul de Sanatate Publica recomanda carantinarea Timisoarei, dupa ce incidenta cazurilor de coronavirus a ajuns la 7,25 la mia de locuitori.

De altfel, primarul Dominic Fritz anunta ieri ca "Nu mai sunt locuri libere in spitalele COVID si la ATI". El a facut apel la cetateni, la patronii de terase, magazine si sali de fitness sa respecte regulile de prevenire a contaminarii cu SARS-CoV-2, intrucat masura carantinarii ar avea efecte negative asupra intregii comunitati.

"Masura de carantinare a Municipiului Timisoara recomandata de Institutul de Sanatate Publica din Romania poate fi evitata doar printr-o stricta respectare a distantarii sociale si prin aplicarea tuturor normelor de igiena privind prevenirea raspandirii Covid-19.

Efortul comun vizeaza de asemenea si localitatile periurbane din jurul Timisoarei.

Protejeaza-te pe tine si cei dragi purtand masca corect, pastrand o igiena permanenta a mainilor si o distanta sociala reala.

Nu iesi la intalniri care nu sunt strict necesare si nu participa la petreceri, sunt interzise", se precizeaza in comunicatul transmis de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis.

 

Aristocraţia bugetară: nababi pe bani publici în consiliile statului (Adevărul)

Premierul Florin Cîţu a recunoscut public faptul că în 2021 are de gând să umble la componenţa consiliilor de administraţie sau de supraveghere ale unor instituţii ale statului, locuri unde membrii din conducerea acestora ajung să ia salarii mai mari şi decât preşedintele României sau şeful Guvernului.

„Adevărul” a făcut o listă a consiliilor cu cei mai mulţi membri, dar şi cu venituri pe măsură, care se încadrează exact în obiectivele pe care le urmăreşte, cel puţin la nivel de discurs, şeful Guvernului. Una dintre instituţiile cu un număr mare de membri, dar şi bine remuneraţi, e Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la Eximbank. Acesta are în componenţa sa 15 persoane. Un membru care a prins mandat tot anul 2020 a încasat 258.000 de lei, adică lunar 21.500 de lei.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este una dintre instituţiile cele mai căutate de politicieni, fiind un loc bine remunerat. Instituţia are nouă persoane în consiliu. Şeful ASF primeşte lunar circa 70.000 de lei, dacă ne luăm după ultima declaraţie de avere a fostului preşedinte. Pe de altă parte, un membru simplu ajunge să încaseze lunar circa 28.000 de lei.

Găsiți în „Adevărul” și alte exemple.

 

INTERVIU Radu Gologan avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți: Nu trebuie să existe milă pentru furt / Sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare, cu cât copiii sunt mai mici (EduPdu)

“Copilul educat din clasele mici în acest sistem [n. red. al fraudei] este un mare pericol pentru viitorul acestei țări”, atrage atenția, într-un interviu pentru Edupedu.ro, profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, societate care a organizat prima fază, online, a unei olimpiade de matematică în condiții de pandemie. Radu Gologan a atras atenția în repetate rânduri, prin mesaje publicate pe Facebook în ultimele zile, asupra înmulțirii tentativelor de fraudă, atât la concursul matematic, cât și în general, în învățământ. Un mesaj care, spune el, trebuie transmis întregii societăți și “probabil primii care o fac sunt cei de la Drept”, prin exmatricularea studenților care au fraudat examene, este: “Nu trebuie să existe milă pentru furt”.

Radu Gologan consideră că vina pentru situația actuală este în general împărțită, dar insistă pe rolul negativ al părinților care își încurajează copiii să încalce regulile, începând cu primii ani de școală. Și atrage atenția că, în timp ce țări unde “pandemia” comportamentului neetic practic dispăruse au luat, în timpul perioadei de școală online, măsuri drastice pentru a preveni frauda, “noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave”.