
Presa românească
Inadecvarea unui președinte. Ce obține Klaus Iohannis în cazul 10 August (SpotMedia)
iohannis.jpg

Inadecvarea unui președinte. Ce obține Klaus Iohannis în cazul 10 August (SpotMedia)
"După alegerile parlamentare, Klaus Iohannis, principalul vector de imagine al liberalilor în campanie, și-a modificat discursul și profilul public: s-a dorit mai puțin un președinte angajat politic, cât unul care să răspundă așteptărilor populare.
În acestă logică se înscrie solicitarea imperativă adresată ministrului (USR) Justiției, de a explica public cum s-a clasat definitiv Dosarul 10 August: o cerere în afara logicii constituționale și care îi dă președintelui un piedestal iliberal", scrie Magda Grădinaru.
Klaus Iohannis, apreciază jurnalista, a fost "unul dintre personajele politice principale ale degradării Justiției, odată cu revocările din pix și numirile pe care el le-a făcut, una dintre ele fiind direct legată de clasarea Dosarului 10 August.
Președintele avea această soluție la dispoziție: în loc să pretindă de la ministrul Justiției să intre cu bocancii peste o instanță, și aici e vorba despre reguli și principii, putea să își asume el rolul de a reface povestea și responsabilitățile.
A greșit instanța? Unde, cum, de ce? Și de ce cere președintele asta public, înainte ca motivarea să fie publicată?
Puneți Viorica Dăncilă în loc, care să îi ceară lui Florin Iordache să rezolve un dosar din Justiție. Odată încălcate, principiile constituționalismului deschid calea oricăror abuzuri".
Integral pe SpotMedia.
„Uite ce poate să îți facă Poliția Română!” (Republica)
"Dosarul celor 9 polițiști de la secția 16 din București, cercetați pentru că ar fi privat ilegal de libertate, lovit și umilit 2 tineri care le-ar fi atras atenția că nu poartă mască în timpul unui filtru organizat oficial, este cel puțin la fel de grav ca întâmplarea nefericită de la Onești", consideră Alex Livadaru. Pentru cei care nu cunosc incidentul extrem de serios și revoltător cu polițiștii de la Secția 16, jurnalistul face un rezumat pe republica.ro.
"Uniformele care aparțin de Ministerul Afacerilor Interne suferă de mai multe boli, provocate de greșeli care s-au făcut în ultimele 3 decenii, de la pensionarile anticipate ale profesioniștilor, politizarea excesivă de sus în jos și până la școlile și academiile unde se plagiază pe capete, dar și interimatele permanentizate, care nu sunt altceva decât modul prin care șefii numiți politic îi țin în șah pe comandanții de inspectorate și structuri, pentru a răspunde la comanda de la centru.
Cazul polițistului pedofil și violator care a fost protejat de colegi, tragediile de la Caracal, unde polițiștii au arătat că erau mână în mână cu interlopii locali iar cei de la 112 sunt foarte slab pregătiți, ostaticii omorâți la Onești, tinerii torturați de indivizii de la Secția 16, rețelele cu permise acordate contra mită în ultimii ani (la Suceava până și șeful DGPI a fost reținut în dosar), cazurile de mită de la polițiile de frontieră, problemele de corupție de la evidența populației, negocierea mai marilor din Poliția Capitalei și Poliția Română cu interlopii clanului Duduianu pentru a-i ruga să respecte legea, intervenția abuzivă a jandarmilor la 10 august, modul în care s-au mușamalizat faptele, rețelele prin care se acoperă între ei și se informează reciproc, ținându-și spatele- toate arată că sistemul este plin de bube și puroi, e cangrenat de sus până jos și trebuie luat om cu om...
Într-un stat de drept care nu vrea să scape lucrurile de sub control, probabil că MAI ar trebui să desființeze Poliția Română și Jandarmeria Română pentru o perioadă și să le înființeze la loc, pe bază de principii sănătoase, cu angajați unul și unul, de la zero".
Câți bani plătește automat lunar un profesor la sindicat, dacă este membru (EduPedu)
Răspunsul simplu la această întrebare este: între 0,5% și 1% din salariul brut al unui cadru didactic merge lună de lună la sindicatul la care a aderat. Răspunsul complex conține explicarea mecanismului prin care acești bani ajung de la angajat la sindicat, cu larga participare a statului, pe cheltuiala statului, cu logistica statului.
Secretarii sau contabilii din școli bifează lună de lună, pentru fiecare angajat, atât dacă e sau nu membru de sindicat, cât și procentul din salariul brut perceput de sindicatul respectiv. Sindicatul beneficiază în fiecare lună, an de an, de zeci de ani (cu pauză de 6 luni în 2011-2012) de aparatul de colectare al statului și nu are nicio cheltuială cu strângerea cotizațiilor, nu depune niciun efort cu calcularea sumelor, cu tăiat chitanțe sau dat dovezi de plată ori cu interacțiunea cu plătitorii de cotizații.
În Educație sunt circa 340.000 de angajați.
Începe votul secret pentru lista Oscar: competiție infernală pentru „Colectiv” (Libertatea)
Mii de voturi din toată lumea trimise de cei 9.362 de membri ai The Academy, specialiștii de cinema care decid Premiile Oscar, vor fi colectate începând de azi, 5 martie, până miercuri, 10 martie. Apoi, pe 15 martie se vor anunța nominalizările pentru Gala Oscar de la Los Angeles. Anul acesta, documentarul „Colectiv” a pătruns pe lista scurtă, de 15 filme, la două categorii: Film Internațional și Film Documentar. Ce șanse are? În 65 de ani, doar trei documentare au prins nominalizarea la Film Internațional!
România este una dintre puținele țări europene care nu a fost nominalizată niciodată, după 35 de filme propuse de cinematografia noastră, în cei 65 de ani de când categoria a fost fondată pe baze competitive și primește un premiu distinct. Iar în acest an competiția e mai dură decât a fost vreodată, nu doar numeric, ci și valoric, potrivit presei internaționale.
Pe larg, aici.