Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul reformelor ce s-au pierdut pe drum (Adevărul)

ion-m-ionita_0_2.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Lupoaica moralistă: În vreme ce salariaţii din Ministerul Muncii iau sporuri de 2.200 de lei pentru “condiţii vătămătoare” şi ajung să câştige 3-4.000 de euro pe lună, ministrul de resort a pus gând rău “asistaţilor social” care primesc, lunar, 141 de lei, adică 27 de euro (Ziarul Financiar) - Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie - TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR (HotNews.ro)

Anul reformelor ce s-au pierdut pe drum (Adevărul)

Elanul reformist ce ar fi trebuit să ducă la o restructurarea cheltuielilor foarte mari din sectorul bugetar și la o administrație mult mai eficientă s-a topit repede după nu mai două luni și jumătate de la începutul anului. Bugetul a fost promulgat, lucrurile rămân ca înainte, scrie în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.

Dezbaterile din spațiul public privind revizuirea sporurilor și aprobarea pensiilor speciale nu a făcut decât să țină trează atenția oamenilor.

Sporurile și salariile au scăpat neatinse. Dintre pensiile privilegiaților, doar cele parlamentare au fost anulate, adică unu la sută din cheltuiala cu acest tip de pensii . salariile nu mai cresc în 2021, dar se păstrează majorările de anul trecut. iar pensiile au rămas cu creșterea de 14 la sută votată la sfârșitul anului 2020 .

Problema este că dacă nu am început în 2021 reformele de substanță nici nu vor mai începe până la sfârșitul mandatului. S-a tot spus că urmează patru ani în care se va putea desfășura liniștit un program de modernizare și reformare pentru că nu vor mai fi alegeri de niciun fel până în 2024. Dar nimeni nu mai începe reforme după ce a trecut primul an de mandat, pentru că nu mai e timp până la alegeri să culeagă și roadele. Vor veni ceilalți care se vor bucura de ceea ce au făcut cei de dinaintea lor, fără să suporte și costul electoral. Și atunci ce rost mai are?

 

Lupoaica moralistă: În vreme ce salariaţii din Ministerul Muncii iau sporuri de 2.200 de lei pentru “condiţii vătămătoare” şi ajung să câştige 3-4.000 de euro pe lună, ministrul de resort a pus gând rău “asistaţilor social” care primesc, lunar, 141 de lei, adică 27 de euro (Ziarul Financiar)

Jurnalistul Iulian Anghel dă exemplul secretarului general al Ministerului Muncii, care a avut, în septembrie 2020, un salariu brut de 15.503 lei, la care s-a adăugat un “spor de condiţii vătămătoare” de 2.258 de lei – cât un salariu minim brut pe economie. Astfel, el a câştigat, în totat, 17.761 lei brut şi a luat în mână 10.390 de lei.

Sediul ministerului se află în centru Bucureştiului, în clădirea fostului Comitet Central al PCR, de acolo de unde a fugit Ceauşescu. Cum poţi fi “vătămat” într-un birou destul de larg, în care-ţi începi munca la 8.30 9.00, iar la 16.30 spargi poarta? Uitaţi-vă pe Google, la programul ministerului. Ministerul se închide la 16.30!

Raluca Turcan, noul ministru al muncii, a anunţat că începe o verificare a “ajutoarelor sociale”. Sunt prea mulţi care atârnă la buget, spune ea.

Jurnalistul ZF propune să facem o socoteală: 170.000 (numărul de asistaţi social) x 141 de lei ajutorul lunar x 12 luni, înseamnă 289,6 mil. lei pe an. Asta înseamnă sub 0,1% din bugetul de 322 mld. lei al României, în 2020. Spre comparaţie, cheltuielile bugetului cu salariile angajaţilor la stat au fost, în 2020, de 110 miliarde de lei, adică 34% din veniturile de 322 mld. lei ale bugetului consolidat.

 

Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie - TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR (HotNews.ro)

La ședința Coaliției programată luni trebuia discutată situația revocărilor și numirilor noilor șefi ai TVR, SRR, Agerpres și Avocatului Poporului. Mai exact, liderii Coaliției trebuiau să-și impartă șefia celor patru instituții însă subiectul a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Amânarea are legătură cu faptul că prioritară era dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dar și cu faptul că cele patru partide nu au reușit să ajungă la un consens privind împărțirea funcțiilor.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PNL dorește să obțină șefia TVR, dar și cea a Avocatului Poporului, USR dorește conducerea Radioului. Liberalii le-ar fi sugerat partenerilor de la UDMR să preia șefia Agerpres, propunere refuzată de aceștia. UDMR își dorește să fie partener cu drepturi depline la masă negocierilor și solicită fie conducerea Avocatului Poporului, fie cea a radioului public.

De altfel, în bucătăria internă a partidelor de Coaliție au fost vehiculate nume care ar putea fi promovate pentru cele patru instituții cheie. La TVR, potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis dorește să o propună pe Mădălina Dobrovolschi.

Pentru șefia radioului public Dacian Cioloș intenționează să-l propună în cadrul Coaliției pe Gabriel Basarabescu (angajat al SRR și membru în Consiliul de Administrație din partea angajaților), dar USR nu este dispus să cedeze numirea partenerului de la Plus.

UDMR dorește o funcție de conducere relevantă, mai exact șefia Avocatului Poporului (numele lui Eckstein Kovacs a fost vehiculat) sau a Radioului Public.

 

 

 
Revista presei românești - 9 martie 2021