Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ascund datele complete despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor (Recorder)

grafic-abtinere-final-1024x869.jpg

Sursa imaginii: 
recorder.ro

Poporul să meargă la mall și să-i lase pe cei de la putere să se ocupe de vaccinare: anatomia unui damage control la nivel înalt (SpotMedia) - Duminică intră în vigoare noi restricții (Libertatea)

Ce ascund datele complete despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor (Recorder)

Recorder a obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Datele arată că:

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.

Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.

Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.

La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.

Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparține Serviciului Român de Informații.

Fără a fi un fenomen de proporții, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare și s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituțiilor de forță care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia națională de vaccinare.

Continuarea, aici.

 

Poporul să meargă la mall și să-i lase pe cei de la putere să se ocupe de vaccinare: anatomia unui damage control la nivel înalt (SpotMedia)

"Faptul că 7.000 de oameni au avut privilegiul de a-și securiza sănătatea și viața sărind peste rândul la care stăteau medicii, bolnavii cronici și vârstnicii e mai puțin grav decât felul în care prim-ministrul și președintele au găsit de cuviință să își asume și remedieze anomaliile, dând compensații de impostură poporului care tocmai vedea, o dată în plus, că cinstea nu te salvează așa cum numai pilele o fac", scrie jurnalista Magda Grădinaru.

"Președintele Klaus Iohannis nu a suflat o vorbă despre această anomalie etică – cu toate că era tema zilei – care nu poate fi pusă în cârca PSD, deși a avut prilejul, în declarația de presă de marți seară. În schimb, a dat semnalul strategiei de damage control și a deturnat atenția cu un element care va fi apoi preluat, la punctaj, de prim-ministrul Florin Cîțu: sărbători pascale fără lockdown.

Deschideți orice carte despre populism: așa arată. Când există o temă politică gravă, o mușamalizare, o eroare de guvernare, liderii populiști vor propune poporului o recompensă. În loc de bună guvernare în această chestiune a vaccinării, oamenii primesc Paști fără restricții.

Miercuri, prim-ministrul a plusat: și mall-uri deschise în week-end. Tema nu e lockdown-ul de sărbători, nu a fost nicio ipoteză oficială că ar fi așa ceva, dar totuși, cei doi înalți oficiali au ales să ofere oamenilor garanția unei sărbători fără carantină, în loc de explicații complete, cu cifre și traseu, despre cum s-a produs vaccinarea peste rând. Nu contează că s-au vaccinat astfel 7.000 de oameni, puteau fi 150.000, puteau fi 25.

Ca orice lideri care cad în populism ca rețetă facilă, nici guvernanții români nu s-au uitat măcar la popor. L-au trimis la mall, ca un fel de compensație surogat, în lipsa unor asumări și explicații concrete.

Dacă s-ar fi uitat la popor, fie și la câteva postări de pe facebook, ar fi văzut că aceasta e deziluzionat și cu un acut sentiment al abandonului, extrem de periculos politic, așa cum s-a văzut la alegerile care au dus AUR în Parlament.

Cei ne-esențiali se percep astăzi ca fiind de categoria a doua, deși, în esență, nu ăsta e mecanismul din spatele etapizării vaccinării, dar așa a fost el pus în practică și comunicat. Iar populismul nu îi va readuce în brațele PNL, ci mai degrabă îi va împinge în cele ale partidelor extremiste, iar costul pentru România va fi uriaș".

Integral, aici.

 

Duminică intră în vigoare noi restricții (Libertatea)

Guvernul a decis, ieri, prelungirea stării de alertă cu noi măsuri de combatere a pandemiei, care urmează să se aplice începând cu 14 martie. Printre acestea se numără și restricționarea deplasării în afara locuinței în intervalul orar 22.00-5.00.

Lista restricțiilor, aici.

 

 
Revista presei românești - 11 martie 2021