Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: „Nu învăţăm nimic din istorie, Gripa Spaniolă a avut 4 valuri“ (Adevărul)

cristian_oancea.jpg

Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Oancea

Motivul pentru care nu poate fi dat afară funcționarul din Ministerul Sănătății care a întârziat 3 luni plata medicilor din centrele de vaccinare: "Suntem în vid legislativ" (Ziare.com) - Adina Vălean: Certificatul european nu e un pașaport. Fiecare stat membru va decide condițiile de intrare (Digi24) - Fabrica de elicoptere de la Brașov, în pericol. Șeful Airbus Helicopters global: „Azi fabrica e închisă, nu există activitate. Avem nevoie de un prim contract cu România” (HotNews) - Cine sunt cei care îi ajută pe migranții de pe străzile Timișoarei (Libertatea)

Medic: „Nu învăţăm nimic din istorie, Gripa Spaniolă a avut 4 valuri. Acest val 3 o să ţină cam 2-3, maximum 4 luni“ (Adevărul)

România a înregistrat, miercuri, cel mai mare număr de infectări cu noul coronavirus de la începutul anului: 6.186 de cazuri noi în doar 24 de ore. În aceeaşi perioadă de timp, 89 de pacienţi au decedat, iar 1.266 de persoane erau internate la ATI. Rata medie a incidenţei la nivel naţional a ajuns la 3,23 la mie (‰). În Bucureşti au fost depistate 1.245 de noi infectări în 24 de ore, iar incidenţa a urcat la 4,49 la mie.

Alături de Capitală, în scenariul roşu mai sunt judeţele: Timiş (5,84‰), Ilfov (5,35‰), Braşov (4,29‰), Cluj (3,93‰), Hunedoara (3,48‰), Constanţa (3,19‰), Alba (3,10‰), Sălaj (3,01‰). Prima oară când România a înregistrat 6.481 de cazuri noi în 24 de ore a fost în 29 octombrie, la începutul valului al 2-lea.

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, e de părere că singura soluţie pentru a trece cu bine de valul 3 al pandemiei şi pentru a atenua impactul următorului val este vaccinarea. „Nu învăţăm nimic din istorie: Gripa Spaniolă a avut 4 valuri. Acest val 3 o să ţină cam 2-3, maximum 4 luni. Am văzut şi în Anglia şi în Cehia: vine puternic şi va trece puternic, depinde câte victime va lăsa. Noi trebuie să continuăm cu vaccinarea în forţă. Am văzut 15 state care au renunţat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar puneţi (n.r.- la socoteală) şi zecile de state care continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Dacă vom face aşa cum avem planul de vaccinare, putem să avem o toamnă în care să începem încet-încet să ne recăpătăm vieţile. Dacă vom continua cu vaccinarea în forţă, valul 4 va fi domol” e de părere dr. Cristian Oancea.

 

Motivul pentru care nu poate fi dat afara functionarul din Ministerul Sanatatii care a intarziat 3 luni plata medicilor din centrele de vaccinare: "Suntem in vid legislativ" (Ziare.com)

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat marti, 16 martie, ca exista o intarziere la plata medicilor din centrele de vaccinare cauzata de neindeplinirea sarcinilor de catre un functionar public din minister. Intrebat de ce mai este in functie functionarul public incriminat, ministrul a precizat ca nu poate lua masuri de pe o zi pe alta impotriva respectivului angajat, pentru ca legea nu-i permite asta, ca atare "lucram cu ce avem".

Pornind de la explicatiile ministrului Sanatatii, ziare.com a cautat sa afle care este modalitatea legala prin care unui functionar public, care a adus prejudicii institutiei unde lucreaza, sa i se poata desface contractul de munca.

Conform reprezentantilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, din octombrie 2020 ne aflam intr-un vid legislativ. Astfel ca orice demers pentru sanctionarea unui functionar public cu pedeapsa cea mai aspra (desfacerea contractului de munca) nu poate fi pusa in practica.

 

Adina Vălean: Certificatul european nu e un pașaport. Fiecare stat membru va decide condițiile de intrare (Digi24)

Certificatul verde european propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană nu este un pașaport, ci un document unic care să fie recunoscut de toate statele membre, a spus la Digi24 Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Ea a explicat că documentul vizează uniformizarea datelor privind vaccinurile și rezultatele testelor, dar că fiecare stat membru va decide condițiile de intrare pe teritoriul său.

 

Fabrica de elicoptere de la Brașov, în pericol. Șeful Airbus Helicopters global: „Azi fabrica e închisă, nu există activitate. Avem nevoie de un prim contract cu România” – INTERVIU (HotNews)

Fabrica de elicoptere de la Brașov, deschisă de Airbus de mai bine de patru ani, are în acest moment activitățile înghețate. „Nu pot să o susțin în contextul actual, într-o piață dificilă, nu pot susține costul unei fabrici care nu are o activitate”, a declarat CEO-ul Airbus Helicopters, Bruno Even, într-un interviu acordat HotNews.ro. Oficialul francez spune că firma încă mai așteaptă un semn clar de la Guvern, un prim contract pentru minimum 16 elicoptere pentru Armată. MApN tocmai ce precizase pentru HotNews.ro că nu are în vedere înlocuirea bătrânelor IAR 330 Puma decât abia după 2030, însă șeful Airbus crede că Guvernul poate schimba această planificare dacă vrea să impulsioneze cooperarea industrială.

 

Cine sunt cei care îi ajută pe migranții de pe străzile Timișoarei (Libertatea)

Anul trecut, s-au înregistrat 6.158 de cereri de acordare a unei forme de protecție internaționale în România, în creștere cu 137% față de aceeași perioadă a anului 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Cele mai multe cereri au fost de la migranți din Afganistan (2.348), urmate de Siria (1.459) și Irak (416). În trecerea lor prin România, solicitanții de azil intră în contact cu instituțiile de forță ale statului, dar și cu cele ale administrației locale, într-un traseu instituțional complicat, dar cu multe goluri – inclusiv privind satisfacerea unor nevoi de bază, ca hrana sau adăpostul. Golurile din traseul instituțional sunt umplute de câteva ONG-uri, biserici neoprotestante din Timișoara și persoane care s-au mobilizat să ajute. Sunt ca ajutoarele modeste din basme, fără de care personajele nu ar reuși să treacă de diferite încercări. Pentru migranți, principala încercare e supraviețuirea. Cu cât statul e mai absent sau reprezentat doar prin refuz cu atât mai importante devin ajutoarele. Citiți reportajul în Libertatea.