Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mărturii din 3 spitale din linia I: Tulpina care atacă în special tinerii și cum a ajuns COVID-19 o boală care "se tratează la televizor" (HotNews)

Bani cheltuiți fără transparență de Administrația Spitalelor București (Buletin de București) - Guvernul, criticat pentru intenția de a tăia ajutorul lunar pentru creșă și grădiniță (Libertatea) - Rata pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la mai puţin de 50% din salariul mediu net (Ziarul Financiar) - Începem aventura la Euro! (Gazeta Sporturilor)

Mărturii din 3 spitale din linia I: Tulpina care atacă în special tinerii și cum a ajuns COVID-19 o boală care "se tratează la televizor" (HotNews)

O mare parte dintre spitalele COVID-19 din România sunt deja pline cu pacienți și se fac zilnic eforturi pentru ca numărul de paturi să fie suplimentat, chiar dacă suntem abia la începutul celui de-al treilea val, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, medici din 3 spitale-cheie din linia I - spitalele de boli infecțioase din București, Timișoara și Iași. Toți sunt de acord că ne așteaptă 2-3 luni grele, cu oameni care au obosit să respecte regulile de protecție impuse de pandemie, personal medical epuizat și o nouă tulpină SARS-CoV2 care atacă predominant tinerii și trimite la Terapie Intensivă mulți români de doar 30-40 de ani. Un alt fenomen îngrijorător: incendiile recente din spitalele COVID, zvonurile privind pacienți sedați și legați de pat sau diversele tratamente-minune prezentate la tv sau pe internet fac ca tot mai mulți pacienți să încerce să evite spitalele, iar unii dintre ei să ajungă acolo abia când este târziu sau prea târziu.

Pe larg, aici.

 

Banii europeni în pandemie. Ep. 1: Bani cheltuiți fără transparență de Administrația Spitalelor București (Buletin de București)

Pentru a combate pandemia de Covid-19, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a plătit, din fonduri europene, 7.6 milioane de lei pe ventilatoare mecanice, sisteme Real Time PCR, viziere și alte echipamente de protecție. O parte dintre firmele care au ieșit în câștig sunt fie conectate politic, fie fără experiență sau angajați. Achizițiile nu sunt publice și au fost făcute în spatele ușilor închise. Anul trecut, pandemia COVID-19 a luat prin surprindere sistemul medical din România. Pentru a face față, mai multe spitale au cerut fonduri de milioane de lei de la Uniunea Europeană. Și le-au primit. Unde au ajuns, însă, acești bani și cum au fost ei folosiți? Noua serie de investigații „Banii europeni în pandemie” răspunde exact la aceste întrebări.

 

Guvernul, criticat pentru intenția de a tăia ajutorul lunar pentru creșă și grădiniță (Libertatea)

Bucuria părinților a fost de scurtă durată. Intrată în vigoare la 1 ianuarie, prevederea din Codul Fiscal care permitea deducerea cheltuielilor cu educația copiilor mai mici de 7 ani s-ar putea suspenda de la 1 aprilie până la sfârșitul anului, potrivit unei ordonanțe de urgență pregătite de Ministerul de Finanțe.

Libertatea a stat de vorbă cu doi experți fiscali despre această măsură. Amândoi spun că „strângerea șurubului” era previzibilă, dar că Guvernul nu se strânge unde trebuie.

Emilian Duca: „Adică se iau măsuri care ar trebui să sprijine natalitatea și creșterea copiilor, dar în același timp aceste măsuri sunt întoarse din drum sau inaplicabile. Este o măsură care vine în contradicție cu interesele economice ale României. Ținând cont de situația demografică a României, un astfel de sprijin ar fi fost benefic pentru cei care au copii mici în momentul de față”.

Adrian Bența: „Este clar că a fost dată doar lege în campania electorală, dar a trecut campania electorală și în loc să adopte normele ca să fie și aplicabile s-a preferat abrogare. De ce să ajutăm copiii salariaților din mediul privat când putem să dăm salarii mari la stat?”.

 

Rata pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la mai puţin de 50% din salariul mediu net (Ziarul Financiar)

Cine era plătit cu salariul mediu net pe economie în 2008 nici nu se putea apropia de un apartament cu două camere în Bucureşti.

Rata lunară pentru achiziţia unui apartament cu două camere în Bucureşti a ajuns la mai puţin de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii martie a acestui an, faţă de 251% la nivelul lunii ianuarie din 2008, la apogeul boomului economic, potrivit calculelor ZF şi datelor SVN România, Credit & Financial Solutions.

În acel moment, la începutul anului 2008, un apartment cu două camere în Capitală de 50 mp utili costa în medie 130.000 de euro, iar rata lunară pentru acesta era de 826 de euro, în timp ce salariul mediu era de numai 329 de euro - astfel, era nevoie de salariul aproape complet a trei adulţi pentru a plăti rata unui apartament cu două camere din Bucureşti.

Dacă în 2008 erau necesare două salarii și jumătate pentru o rată, acum cu un salariu sunt acoperite două rate. De aceea, spun experții citați de ZF, este cel mai bun moment din ultimii ani pentru accesarea unui credit.

 

Începem aventura la Euro! (Gazeta Sporturilor)

Naționala mică debutează azi la Campionatul European în fața unei echipe care valorează aproape 200 de milioane de euro, dar Adrian Mutu este megaoptimist: Vom scrie propria noastră pagină de istorie a echipei naționale.

România U21 - Olanda U21 se joaca la Budapesta de la ora 22.00.

România U21 a fost repartizată în Grupa A la Euro, alături de Ungaria, Germania și Olanda.

Despre „Geniile” lui Mutu scrie Ovidiu Ioanițoaia în gazetă.