Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt cei care conduc cluburile de fițe din Capitală amendate de polițiști în weekend (Buletin de București)

Patronii Loft, conectați cu un fost șef SRI și cu persoane cercetate penal. Clubul Loft Diplomat din parcul Herăstrău a fost amendat pe 27 martie cu 10.000 lei pentru nerespectarea regulilor de siguranță împotriva Covid-19. Iar aceasta nu e prima abatere. În spatele clubului, se află oameni de afaceri cu conexiuni influente, precum Ion Biriș, ginerele unui fost șef SRI, sau Petre Berciu, partener de afaceri cu Remus Truică, fostul șef de cabinet în guvernul Adrian Năstase.

Iar aceasta nu e prima abatere. În spatele clubului, se află oameni de afaceri cu conexiuni influente, precum Ion Biriș, ginerele unui fost șef SRI, sau Petre Berciu, partener de afaceri cu Remus Truică, fostul șef de cabinet în guvernul Adrian Năstase.

Loft Diplomat este unul dintre cluburile care au fost amendate sâmbătă, 27 martie, cu 10.000 lei, pentru încălcarea măsurilor privind combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Jurnalistii au încercat să afle dacă s-a decis suspendarea, însă nu ke-a răspuns nimeni de la DSP. Digi24 a anunțat că activitatea Loft a fost suspendată pentru 30 de zile. Pozele de pe Instagram arată opusul: persoane care stau la terasă și se bucură de brunch.

Cine salvează salvatorii? (PressOne)

Polițiștii bucureșteni riscă să fie prinși sub dărâmături în cazul unui cutremur de magnitudine mare. Un polițist bucureștean luptă de cinci ani cu propriii angajatori ca să afle informații privind starea seismică a secțiilor de poliție din Capitală. Cinci ani de petiții, chemări în judecată, date transmise cu picătura și tărăgănări iresponsabile, ce riscă să afecteze răspunsul autorităților în situația unui cutremur puternic.

În 2014, când s-a mutat cu serviciul la secția 3, Sorin Miclea, specialist criminalist în cadrul Poliției Capitalei, a găsit în sediul de pe strada General H. M. Berthelot un adevărat dezastru. Pereții erau nezugrăviți și plini de mucegai, iar clădirea nu avea acces la apă caldă, fiind încălzită cu sobe pe gaz care nu fuseseră verificate de cel puțin zece ani. După un an, el și colegii de la criminalistică s-au apucat de renovat biroul în care lucrează. Au văruit, au schimbat parchetul, au tras apă caldă și au adus mobilier nou. Totul pe banii lor. 

Acuzații grave: viceprimarul Capitalei susține că administrația spitalelor din București a cumpărat aparate de testare PCR care sunt nefolosite și stau în depozite. Șeful instituției, Vasile Apostol, e numit de administrația Firea amintește G4Media.ro. Întrebat de jurnaliști despre ce aparate PCR nefolosite e vorba, Horia Tomescu viceprimarul Capitalei a spus că există cel puțin două astfel de cazuri, la Spitalul Colțea și Spitalul Colentina. El s-a referit și la contractele pentru reparațiile din spitale, dând ca exemplu trei contracte consecutive în acest sens.

Afacerea testelor din aeroport și „opțiunea" pasagerilor de a-și face teste rapide doar la o anumită firmă (Europa Liberă)

La sfârșitul lunii martie, Valeriu Răchită a realizat o cursă spre Amsterdam. „Angajații de la Aeroportul Otopeni, cei care efectuau check-in-ul la ghișeele 62-65 pentru îmbarcarea spre Amsterdam, nu acceptau persoane care aveau test PCR, decât dacă efectuau și un test antigen unde te trimiteau ei. Erau câțiva băieți lângă ei cu microbuze în care te înghesuiau și te duceau într-o parcare. Acolo, într-un cort, se efectua rapid un test antigen contra sumei de 150 de lei”, scrie acesta într-o postare de pe Facebook. „O firmă de apartament înființată în pandemie reușește astfel să producă venituri uriașe pentru ca oamenii care dăduseră 400 de lei pe un test PCR au fost obligați de cei care efectuau check-in-ul să mai plătească 150 de lei”, se mai plânge acesta, potrivit Europa Liberă.