Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valul 3 ar putea fi ultimul cu restricții, dacă vaccinările “bat” infectările (Adevărul)

vaccin_covid_0_1.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Tăcerea lui Dumnezeu sub cupolă şi a oamenilor sub umbrele. Doar corul și preoții au cântat „Hristos a Înviat” la Catedrala Sfântul Iosif (Libertatea) - Academia Română va participa la licitația manuscriselor lui Mircea Eliade (Dilema Veche)

Valul 3 ar putea fi ultimul cu restricții, dacă vaccinările “bat” infectările (Adevărul)

Datele statistice arată că incidenţa a scăzut în ultima săptămână ca urmare a instituirii noilor măsuri, iar cifrele indică o evoluţie epidemiologică spre un platou. De aceea, dacă românii aleg să se vaccineze, acesta ar putea fi ultimul val cu restricţii atât de dure. Deocamdată, stabilizarea la un nivel de 6.000 de cazuri pe zi este foarte periculoasă, pentru că foarte mulţi tineri care nu suferă de alte afecţiuni ajung la spital cu forme grave.

167 de copii cu COVID sunt internaţi în acest moment în spitalele din ţară, iar dintre aceştia 16 sunt la Terapie Intensivă. Doi dintre cei aflaţi la ATI sunt intubaţi. În acelaşi timp, tot mai multe persoane sănătoase care dezvoltă forme grave ale bolii ajung să fie internate în spital, atrage atenţia ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Demnitarul a mai anunţat şi că România a înregistrat ieri două „recorduri” nedorite, şi anume numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spital şi numărul pacienţilor cu infecţia cu SARS-CoV-2 aflaţi în ATI.

Continuarea, aici.

 

Tăcerea lui Dumnezeu sub cupolă şi a oamenilor sub umbrele. Doar corul și preoții au cântat „Hristos a Înviat” la Catedrala Sfântul Iosif (Libertatea)

În jur de 400 de oameni au luat parte, sâmbătă noapte, la slujba catolică de Înviere de la Catedrala Sfântul Iosif din București, pe o ploaie măruntă și vegheați de zeci de jandarmi și polițiști. Restricțiile de noapte au fost ridicate până la ora 2.00, pentru cei 1,5 milioane de catolici și protestanți care au sărbătorit Paștele.

Reporterii Libertatea au fost, în reportaj, la slujba catolică de Înviere.

 

Vânzările de dezinfectant de mâini au avut o creştere explozivă de 900% în 2020. În 2021 însă piaţa a scăzut la jumătate (Ziarul Financiar)

Vânzările de dezinfectant de mâini au crescut cu 900%, adică de zece ori, în 2020 faţă de anul anterior. Mai exact, românii au plătit anul trecut, primul an de pandemie, circa 7,5 mil. euro, faţă de doar 750.000 de euro în anul anterior pandemiei, arată datele ZF.

Piața a explodat în 2020, când oamenii au cumpărat impulsiv și și-au făcut stocuri de bunuri atât alimentare, cât și non-alimentare. Multe dintre achiziții au fost generate de panică. În 2021, însă, odată cu temperarea fricii pe de o parte și dat fiind că există deja stocuri de gel dezinfectant în casele unro consumatori pe de altă parte, vânzările au scăzut la jumătate, spun jucătorii din piață. Iar estimările arată că piața va scădea pentru că nu mai e panică în rândul oamenilor, nu la fel ca în 2020 cel puțin.

 

Academia Română va participa la licitația manuscriselor lui Mircea Eliade (Dilema Veche)

Vînzarea la licitație a unor documente ce par a fi esențiale pentru înțelegerea operei lui Mircea Eliade presupune riscul ca acestea să fie achiziționte de colecționari privați și, astfel, să li se piardă urma înainte să fi fost cercetate de specialiști. Dar licitația de la Historic reprezintă în același timp și o șansă. Documentele ar putea foarte bine să fie achiziționate de statul român, la licitația din 7 aprilie.

Dilema veche a contactat acele instituții ale statului cu obligații în privința păstrării memoriei noastre culturale.

Dl Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, nu a răspuns întrebării redacției.

Muzeul Național al Literaturii Române, care deține în patrimoniul său numeroase manuscrise, cărți, obiecte pesonale, fotografii și înregistrări audio-video ale marilor noștri scriitori, a transmis că nu poate participa direct la licitație. Această condiționare a fost prevăzută în statut pentru ca muzeul (persoană juridică) să nu influențeze, prin intervenția sa, piața. MNLR poate achiziționa doar prin negociere directă cu proprietarul, a explicat directorul Muzeului, dl Ioan Cristescu. Oricum, spune dl Cristescu, momentul e prost: MNLR are asigurate cheltuielile de funcționare doar pînă în luna iulie. Nici vorbă de buget pentru achiziții. MNLR avea în program să amenajeze o cameră Mircea Eliade, însă și acest proiect a fost suspendat din lipsa banilor.

Academia Română, în schimb, a transmis că va participa la licitație, socotind că este de datoria ei s-o facă.

Integral, aici.

 
Revista presei românești - 5 aprilie 2021