Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orizontul premierului Cîțu (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Reportaj într-o clinică de recuperare post-COVID. „Aveam 10% șanse la viață. Acum respir fără ajutor” (Libertatea) - Când şi cum s-ar putea relua concertele şi meciurile în România (Adevărul) - Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat (Newsweek)

Orizontul premierului Cîțu (SpotMedia)

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu crede că "Premierul Cîțu a făcut ceea ce trebuia să facă din punct de vedere politic: a oferit o perspectivă, un orizont de timp spre care să se îndrepte lumea obosită de această pandemie. 1 iunie ar trebui să fie cu adevărat începutul vieții normale.

Ar fi bine ca dl Cîțu să fie cu adevărat sigur însă că va putea respecta acest termen. Pentru că atunci când se prăbușește, jocul cu iluzia și speranța devine un bumerang pentru cei care îl folosesc.

Dl Cîțu leagă această speranță în primul rând de vaccinarea a peste 50% din populație, cel puțin 5 milioane, poate chiar 6. Pentru că vor veni multe vaccinuri și mizează pe implicarea Bisericii pentru vaccinare în mediul rural...

Să zicem că oamenii vor fi convinși. Rămâne întrebarea cum vor ajunge la vaccinare, în mod practic. Centrele din mediul rural sunt puține și, la felul în care funcționează platforma, ele sunt accesate preponderent de orășenii cu abilitați digitale.

Degeaba se vaccinează pe bandă rulantă în centrele mari din București, dacă județe întregi sunt blocate.

Există oameni care s-au înscris pe liste din 15 martie și nu au primit niciun semn de atunci. Au văzut doar că listele cresc. Iar tăcerea a creat și o mare suspiciune că ceva nu e în regulă cât timp în alte centre oameni care s-au înscris după au reușit deja să facă și rapelul...

La cum merg lucrurile mă tem că în privința vaccinării ne ducem spre o situație paradoxală cu două evoluții contradictorii. Pentru mediul rural accesul la vaccinare va rămâne deficitar, dependent doar de accesul la vaccinul Johnson&Johnson administrabil în cadrul caravanelor. În mediul urban, multe centre vor rămâne fără clienți".

Integral, aici.

 

Reportaj într-o clinică de recuperare post-COVID. „Aveam 10% șanse la viață. Acum respir fără ajutor” (Libertatea)

La Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, pacienții care s-au vindecat de COVID-19, dar care au rămas cu sechele grave, urmează programe adaptate lor pentru a reveni la viața de dinainte de boală. Sunt și bătrâni, și tineri, care la luni după infecție obosesc după un minim de efort, nu pot să respire sau au pulsul foarte ridicat. În România există puține clinici de stat cu un astfel de profil, în timp ce Franța sau Germania au peste 300 de centre.

Reportajul, aici.

 

Când şi cum s-ar putea relua concertele şi meciurile în România (Adevărul)

Evenimentele publice cu un număr mare şi mediu de participanţi – festivaluri de muzică sau competiţii sportive – s-ar putea relua în vara acestui an, cu respectarea unor măsuri de protecţie, precum testarea participanţilor sau prezentarea dovezii de imunizare. Totul depinde însă de cât de repede ne vom imuniza împotriva COVID-19. Astfel de evenimente-experiment au avut loc deja în Spania, Olanda, Marea Britanie şi în Germania. Premierul Florin Cîţu spune că reluarea acestor activităţi se va face fără paşaportul de vaccinare despre care vorbesc liderii UE.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anunţat că susţine redeschiderea marilor festivaluri. El a spus că există şanse mari ca accesul spectatorilor la evenimentele medii şi mari în aer liber să poată fi realizat în baza unei adeverinţe de vaccinare, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că participantul a trecut prin boală. Două programe-pilot sunt analizate în acest sens, la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Pe larg, aici.

 

Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat (Newsweek)

Adeverința emisă de Ministerul Sănătății prin care un cetățean român dovedește că s-a vaccinat nu este valabilă decât în România. Pentru călătorii în afara țării, va fi valabilă doar adeverința electronică verde, aprobată la nivelul UE, a arătat INSP pentru Newsweek România.

Adeverința de vaccinare emisă de Ministerul Sănătății este protejată doar de semnătura digitală înscrisă pe act. Totuși, acest document poate fi ușor fotocopiat, pentru că nu are alt element de siguranță.

„În țara noastră, adeverința de vaccinare emisă de RENV este semnată digital pentru a preveni modificările”, a explicat Institutul Național de Sănătate Publică.

Pe de altă parte, viitoarea adeverință electronică verde, valabilă la nivelul Uniunii Europene, va conține un QR code care să fie recunoscut de autoritățile de la frontiera ale statelor membre prin verificarea intr-o bază comună de date.

 
Revista presei românești - 6 aprilie 2021