Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ruleta rusească (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Se prăbuşeşte imperiul sindicaliştilor de la Metrou (Adevărul) - Politici publice pe bază de rangă (Libertatea) - Autograful care alină suflete (Gazeta Sporturilor)

Ruleta rusească (SpotMedia)

"Pentru cei mai mulți dintre noi, din fericire, Covid în forma sa cea rea este ceva ce li s-a întâmplat doar altora. Este o sumă de știri. Este o statistică. Până când într-o zi îi vezi rânjetul aproape.

Începi cu o tuse ușoară, faci apoi ceva febră, te mai dor mușchii, iei tratamant ușor, faci analize, nu ai afectare pulmonară, saturația e bună. Apoi, deodată, te trezești la 60% afectare, 70% saturație, dependență de masca de oxigen și internare cu mare dificultate pentru că spitalele sunt pline.

Nu există nicio regulă, niciun avertisment, e o ruletă rusească pentru care nu există decât o protecție. Vaccinarea", atrage atenția Ioana Ene Dogioiu.

Vaccinați-vă!, îndeamnă jurnalista. "Cu oricare vaccin credeți că e mai bine, că e mai de încredere, vaccinați-vă!

Din 34 de milioane de persoane vaccinate cu Astra Zeneca, doar 222 au dezvoltat cheaguri, presupus în legătură cu vaccinul. Procentul de 0,0006%. Cel al deceselor este vreo 10 ori mai mic.

Nu există nicio activitate complet fără riscuri.

Bilanțul deceselor din accidente rutiere în România în 2019 a fost de de 96 de oameni/milion. Deci riscul de a muri într-un accident rutier este de 0,0096, cu mult mai mare decât de a suferi un efect advers al Astra Zeneca.

Mortalitatea provocată de Covid în România este de 12/10.000 de locuitori, cu mult mai mare decât riscul unui efect advers la Astra Zeneca".

Integral pe SpotMedia.

 

Se prăbuşeşte imperiul sindicaliştilor de la Metrou. A început demolarea chioşcurilor amplasate ilegal în subteran (Adevărul)

Autorităţile au început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou după ce a expirat contractul prin care sindicatul lui Ion Rădoi le-a exploatat ani de zile în defavoarea Metrorex.

Demolarea magazinelor construite ilegal în staţiile de metrou a început ieri. Cu scandal, aşa cum era de aşteptat. Primele spaţii comerciale au început să fie puse la pământ în staţia Ştefan cel Mare sub ochii chiriaşilor care le-au exploatat până acum. Aceştia s-au declarat nedreptăţiţi şi spun că autorităţile nu aveau niciun drept şi nicio bază legală să spargă lacătele spaţiilor comerciale, mai ales că unele aveau încă marfa la interior. Ministerul Transporturilor a comunicat că evacuarea vine după ce termenul-limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi, Sindomet Servcom SRL.

„Adevărul” a consultat un expert în securitate la incendiu în problema chioşcurilor din subteran, iar acesta a explicat că aceste amenajări comerciale pot creşte starea de pericol în cazul unor evacuări de urgenţă.

Povestea sutelor de patiserii, magazine diverse, cantine, cafenele sau brutării a început în anul 2003, când firma sindicaliştilor conduşi de Ion Rădoi a făcut un contract cu Metrorex. De fapt, Sindomet Servcom SRL, deţinută în proporţie de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) al cărei preşedinte este fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, „a avut două contracte cu Metrorex, ambele expirate între timp: unul pentru spaţiile comerciale prin care firma încasa 75% şi Metrorex doar 25% din valorificarea acestora și un încă un contract pentru spaţiile de publicitate , din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, după cum a explicat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, în luna februarie.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, Sindomet Servcom SRL a avut, de exemplu, în 2019, cel mai recent an în care raportările sunt disponibile în mod public, venituri totale de 13.166.786 de lei, cheltuieli totale de 6.733.963 de lei şi un profit de, atenţie, 6.197.855 de lei. Totul din exploatarea spaţiilor comerciale din cele 63 de staţii ale metroului şi din administrarea unităţilor de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat.

 

Politici publice pe bază de rangă (Libertatea)

"De la Jimmy Hoffa nu s-a mai văzut lider punând mâna pe rangă într-o situație pornită de la un conflict de muncă. Numai că Hoffa era liderul sindicatului, nu directorul general al companiei. Gestul lui Ștefan Paraschiv, managerul Metrorex, de a se duce cu ranga să demoleze un chioșc va intra în istoria populismului de subteran. La propriu de subteran", comentează în Libertatea jurnalistul Cătălin Tolontan.

"Ștefan Paraschiv, 45 de ani, lucrează pe unul dintre cele mai dificile și încărcate de stres joburi din România. Directorul general al Metrorex are pe mână un buget anual de cheltuieli de 3,55 miliarde de lei, echivalentul a 725 de milioane de euro.

Numit la începutul lui martie 2021 manager al Metrorex, el s-a făcut vizibil miercuri, 7 aprilie. La orele prânzului, în fața unei lung șir de camere de luat vederi, directorul general Ștefan Paraschiv a venit însoțit de forțe de ordine ca să asiste la demolarea chioșcurilor unde, până acum, vindeau alimente și mărunțișuri oameni care au contract cu sindicatul. Conform normelor de siguranță, acele chioșcuri nu au ce căuta acolo.

„Hai, îmi trebuie un curajos. Trebuie să luăm o decizie rapidă”, a spus Paraschiv. Cum nimeni nu a înțeles ce înseamnă să fii curajos în fața unor chioșcuri neînsuflețite, managerul a luat o rangă și a încercat să deschidă fortăreața apărată cu prețul vieții de câteva gablonțuri, o mână de eugenii cam sleite plus un pluton de sticle de apă plată, la jumătate".

Comentariul, în Libertatea.

 

Autograful care alină suflete (Gazeta Sporturilor)

Gazeta a aflat motivul emoționant pentru care Octavian Șovre a alergat după semnătura lui Haaland.

Arbitrul ajută de mai bine de 5 ani un centru unde copii și adulți cu forme grave de autism din județul Bihor unde aceștia fac terapie. Iar finanțarea asociației care se ocupă de acest centru, S.O.S. Autism Bihor, e realizată exclusiv din donații și strângeri de fonduri de pe urma scoaterii la licitație a unor obiecte de valoare, care sunt donate de diverse personalități: fotografii, picturi, opere de artă etc.

Cele două cartonașe, cu semnătura lui Haaland, vor ajunge în posesia centrului de autism și vor fi scoase la licitație în cadrul unei gale anuale, în care vor exista și alte donații. În trecut, printre cei care au oferit diverse obiecte s-au aflat și Gică Hagi, și Helmut Duckadam.

 
Revista presei românești - 8 aprilie 2021