Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Calcul probabilistic: mai degrabă mori lovit de fulger decât în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca (Adevărul)

627x0.jpg

Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Cand va incepe vaccinarea copiilor impotriva COVID-19 (Ziare.com) - Efectul Iliescu. 34 mil. de euro condamnare la CEDO. Fost proprietar de imobil naționalizat: „Așteaptă să murim” (Europa Liberă) - Unde greșește ministrul Stelian Ion în lupta pentru reformarea Justiției (G4Media)

Calcul probabilistic: mai degrabă mori lovit de fulger decât în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca (Adevărul)

România continuă campania de imunizare cu toate serurile disponibile, inclusiv cu vaccinul AstraZeneca, a anunţat, joi, şeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Incidenţa cazurilor de tromboză în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca este atât de scăzută, încât beneficiile imunizării sunt net superioare riscurilor.

„Au fost înregistrate 222 de evenimente trombotice – tromboză de sinus venos cerebral şi tromboză de sistem venos abdominal – din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate”, a declarat dr.col. Valeriu Gheorghiţă. Dintre evenimentele precizate de Valeriu Gheorghiţă, presa internaţională a semnalat 92 de reacţii adverse severe după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Dr. Octavia Sabin, medic specialist în medicină internă, arată că riscul ca o persoană să moară lovită de tren este de 1 la 1 milion, riscul de a muri de fulger este 1 la 100.000, iar cel de deces în urma unui accident rutier este de 1 la 100. Un fumător din 10 riscă să moară de cancer pulmonar dacă fumează un pachet de ţigări pe zi timp de 30 de ani. Tot de 1 la 1 milion este şi riscul de a muri în urma trombozei venoase cerebrale în urma vaccinării cu serul AstraZeneca, iar riscul de a dezvolta o astfel de complicaţie este mai mic de 1 la 100.000.

În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că este foarte important să se continue imunizarea cu toate serurile vaccinale disponibile.

 

Cand va incepe vaccinarea copiilor impotriva COVID-19 (Ziare.com)

Vaccinarea copiilor impotriva coronavirusului nu a reprezentat o prioritatea pentru autoritati, indiferent de tara. Exista o crestere a numarului de minori spitalizati, unii chiar cu complicatii iar cercetatorii lucreaza la studii clinice care sa dovedeasca faptul ca vaccinarea poate sa fie eficienta si in randul copiilor sub 16 ani.

Deja, Israelul a anuntat ca din luna mai va primi primul vaccin anti-COVID pentru grupa de copii 12-15 ani, realizat in laboratoarele Pfizer, care au mentionat ca vaccinul este total eficient pentru segmentul amintit.

Oficialii din Romania au declarat ca in privinta tarii noastre, se asteapta ca primele studii despre imunizarea copiilor sa vina spre sfarsitul anului, sau la inceputul lui 2022. Iar pentru vaccinarea copiilor trebuie sa-si dea acordul Agentia Europeana a Medicamentului.

 

Efectul Iliescu. 34 mil. de euro condamnare la CEDO. Fost proprietar de imobil naționalizat: „Așteaptă să murim” (Europa Liberă)

România a fost obligată în 2020 să plătească despăgubiri record de 34 de milioane de euro foștilor proprietari deposedați abuziv, sumă pe care a achitat-o deja, potrivit lui Horațiu Radu, fost avocat al României la CEDO și actual secretar general în Ministerul Justiției. Suma este mai mare decât cele din ultimii 10 ani la un loc. În spatele cifrelor se ascund însă povești încâlcite și tulburătoare, drame ale unor familii care mor cu dreptatea în brațe. Anii de procese, zecile de notificări și căile tot mai întortocheate ale legislației, obtuzitatea autorităților le fac viața amară celor azvârliți în stradă din propriile case sau urmașilor lor. Statul trage de timp, așteaptă fie să murim, fie să renunțăm”, este concluzia victimelor cu care a stat de vorbă Europa Liberă.

 

Unde greșește ministrul Stelian Ion în lupta pentru reformarea Justiției (G4Media)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis acum două săptămâni la Consiliul Superior al Magistraturii noile legi ale Justiției și a explicat, pe data de 29 martie, într-o conferință de presă, principalele modificări. Câteva zile mai târziu, liberalii s-au indignat că n-au fost consultați, iar Ludovic Orban a ridicat problema în ședința de luni a coaliției, criticându-l pe ministrul Stelian Ion pentru lipsa unor minime dilegențe în a-și informa colegii de coaliție.

USR-iștii le-au răspuns public că noile legi ale Justiției, care repară stricăciunile făcute sub regimul Dragnea de PSD, sunt moștenite în proporție de 80% de la fostul ministru liberal Cătălin Predoiu și că au stat luni de zile în consultare publică.

În cele din urmă, PNL și USR au făcut pace.

Sigur că reforma Justiției este atributul ministrului Justiției, dar acest stil de a forța reforme importante fără minime consultări cu partenerii de coaliție este păgubos, riscant și ineficient. Pentru a deveni legi, proiectele ministrului Justiției mai trebuie să treacă și de Parlament. Or, acolo depinde total de votul PNL și UDMR. Oricât i-ar ignora, tot la mâna lor ajunge în cele din urmă. Lucrurile sunt și mai complicate în Senat, unde UDMR are votul de aur în Comisia Juridică (PNL și USR PLUS au șase voturi, PSD și AUR tot șase, un vot UDMR).

Prin urmare, ar fi mult mai înțelept și productiv ca procesul de consultare cu partenerii de coaliție să aibă loc ÎNAINTE de trimiterea legilor la CSM și Parlament.

Găsiți comentariul, semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă, pe portalul G4Media.

 
Revista presei românești - 9 aprilie 2021