Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu-i nici Cîțu, nici Voiculescu. Opriți circul, guvernați sau plecați acasă (Newsweek România)

mircea_marian.png

Jurnalistul Mircea Marian
Sursa imaginii: 
Newsweek.ro

Trei motive pentru care Florin Cîţu a procedat corect. Ce va face USR PLUS? (Adevărul) - Demiterea lui Voiculescu: Unde a greșit fostul ministru/ Prima criză politică majoră din Coaliție. Ce urmează (G4Media)

Trei motive pentru care Florin Cîţu a procedat corect. Ce va face USR PLUS? (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță trece în revistă motivele.

În primul rând, pentru că Ministerul Sănătăţii este instituţia aflată în prima linie de luptă împotriva pandemiei. Iar în acest război, ca de altfel în toate războaiele, esenţială este susţinerea populaţiei. Ministerul Sănătăţii, sub conducerea lui Vlad Voiculescu, a pierdut mult din susţinerea publică. Pentru a învinge pandemia, următoarele luni sunt esenţiale. Trebuie crescută viteza de vaccinare şi restaurată încrederea în autorităţile sanitare. În loc de asta, tot ce a venit de la Ministerul Sănătăţii a fost controversat, dacă nu scandalos, cum s-a întâmplat cu evacuarea de la Foişor.

În al doilea rând, chiar într-o guvernare de coaliţie, premierul răspunde pentru performanţa guvernului. De aceea Constituţia prevede că numai premierul decide în privinţa echipei de miniştri pe care o conduce în mod direct.

În al treilea rând, Vlad Voiculescu nu a reuşit să comunice nici cu populaţia, dar nici cu şeful guvernului. Deciziile sensibile, cum este schimbarea criteriilor de carantinare, trebuiau comunicate premierului din timp, ca să nu mai vorbim de opinia publică. Pe lângă pandemie, România se confruntă şi cu o periculoasă campanie de dezinformare şi destabilizare. Prin toate acţiunile sale, Vlad Voiculescu a lăsat impresia că nu este conştient sau nu acordă importanţă acestui aspect. Prin deciziile şi prestaţia sa, Vlad Voiculescu a alimentat, din nefericire, teriile conspiraţioniştilor şi a dat muniţie agitatorilor de profesie.

Ce va face USR Plus? Declaraţiile belicoase nu rezovă nimic. Coaliţia trebuie să rămână la guvernare şi să scoată România din criză. Alternativa ar fi catastrofală.

Citiți toată analiza aici.

 

Demiterea lui Voiculescu: Unde a greșit fostul ministru/ Prima criză politică majoră din Coaliție. Ce urmează (G4Media)

Jurnalistul Dan Tăpălagă îi reproșează lui Vlad Voiculescu în principal lipsa de comunicare. 

În opinia ziaristului, în ziua în care ministrul Sănătății emite ordinul care modifică regulile carantinarea tuturor localităților din România, obligatoriu trebuie informați în prealabil premierul și ceilalți colegi din coaliție. Este un gest de minimă responsabilitate administrativă, nu de curtoazie sau de politețe.

Punându-l pe șeful executivului în postură de figurant, Voiculescu a comis o greșeală politică destul de mare, o eroare neforțată, la capătul unui lung șir de gafe, de relații tensionate cu alți colegi din guvern, de prea mult scandal. Mânat de bune intenții, dar cu atitudine de oengist, de troublemaker al guvernării, Voiculescu cu greu mai putea fi salvat.

Demiterea lui Voiculescu, un gest pe care liderii USR PLUS l-au interpretat ca pe un act de agresiune politică punând în discuție chiar ieșirea de la guvernare, a fost o demonstrație de forță a premierului Florin Cîțu aflat în competiție cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, consideră jurnalistul Dan Tăpălagă.

Cîțu a dorit să le transmită liberalilor că dispune de autoritate, fermitate și este șeful de facto al guvernului.

USR PLUS a dovedit din nou imaturitate politică. Dovedești în ochii unui public ajuns la capătul răbdării din cauza pandemiei doar multă iresponsabilitate, amatorism și lipsă de discernământ atunci când vorbești cu atâta lejeritate despre varianta ieșirii de la guvernare într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social. Înțeleg frustrarea publicului USR PLUS, ura viscerală a unor radicali la adresa liberalilor, dar ieșirea de la guvenare sau alegerile anticipate nu reprezintă în acest moment soluții politice având în vedere situația gravă din țară.

USR PLUS a mai comis o eroare strategică lansând varianta rămânerii la guvernare condiționată de plecarea premierului Florin Cîțu. Tocmai și-au ostilizat inutil, în culpă fiind, pe unul dintre puținii liberali cu care vorbesc aceeași limbă. Cîțu este mai apropiat de USR PLUS decât Orban sau oricare alt lider PNL. La ce le-ar folosi, deci, condiționarea rămânerii la guvernare de plecarea singurului liberal cu care se înțeleg?

Analiza, amplă, aici.

 

România nu-i nici Cîțu, nici Voiculescu. Opriți circul, guvernați sau plecați acasă (Newsweek România)

Jurnalistul Mrrcea Marian se întreabă Ce a realizat guvernarea PNL, USRPLUS, UDMR după peste 100 de zile de când a preluat puterea?

- Legile Dragnea care au distrus statul de drept: neatinse. Nici măcar nu avem un proiect depus la Parlament.

- Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în limbo.

- Vinovații pentru Jandarmeriada din 10 august 2018: salvați de orice anchetă penală.

- Reformă de dreapta în Sănătate: zero.

- Exploatarea gazelor din offshore: în impas, proiectul de modificare a legii nu a fost publicat.

- PNRR, nefinalizat, în negocieri cu Comisia Europeană.

De vreo lună, alegătorii asistă la spectacolul bombelor cu fitil aruncate de la unii la alții, în Guvern.

Haite de troli furioși bântuie rețelele sociale și înveninează atmosfera.

Desigur, în orice stat democratic există dispute politice în interiorul guvernării. Dar nici măcar în România nu s-a mai văzut ca, după 100 de zile de guvernare, să avem zero proiecte majore și, în schimb, să intrăm deja în prima criză majoră, care ar putea duce la căderea Executivului.

Dacă o ținem patru ani așa, în 2024, PSD și Șoșoacă Fan Club vor lua 75% din Parlament, mii de primării și Cotroceniul. Încep să mă întreb dacă liderii imaturi ai acestei coaliții n-ar face mai bine să se ducă în opoziție, să fluiere, să scrie pe Facebook, să iasă la miting - fiindcă doar la asta se pricep.

Integral pe site-ul Newsweek România.