Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum au picat liderii USR PLUS primul mare test politic al guvernării. Cine câștigă din cearta partenerilor de coaliție (G4Media)

Doar un click trimite România de pe primele locuri la vaccinare, către coada clasamentului (Adevărul) - Vaccinarea, încurajată cu cadouri sau amenzi (Libertatea) - Salariile redevin subiect „strict secret“ (Ziarul Financiar)

Cum au picat liderii USR PLUS primul mare test politic al guvernării. Cine câștigă din cearta partenerilor de coaliție (G4Media)

Liderii USR PLUS s-au întors, joi, cu coada între picioare la ședința de guvern, după ce cu o zi înainte au anunțat apocalipsa: retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Câțu din cauza demiterii lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății și o posibilă ieșire de la guvernare.

Din capul locului trebuie precizat că temperatura politică a crescut mai mult decât normal în urma unei banale demiteri de ministru din cauza competitiei interne din cele două partide.

Cîțu și Orban au ceva de demonstrat în interiorul PNL. Barna și Cioloș în interiorul USR PLUS. Dacă nu s-ar afla în plină competiție pentru șefia partidelor aflate la guvernare, liderii coaliției n-ar fi țipat atât de strident și n-ar fi dorit să facă pe cocoșii comițând gesturi nepoliticoase sau stupide, care azi se întorc împotriva lor...

Liderii USR PLUS au înțeles într-un târziu că oamenii îi vor sancționa drastic dacă vor arunca țara în criză politică într-un moment atât de greu pentru toată lumea. Adică, mor oameni pe capete, oamenii își bat capul cu grijile zilei de mâine, job, sursă de venit, rată la banca, educația copiiilor și ție îți arde de ieșit de la guvernare, de aruncat țara în criză politică? Dacă ar fi continuat pe acest drum ar fi fost văzuți nu doar ca niște politicieni iresponsabili, ci de-a dreptul ca trădători ai interesului public pentru interese mici și meschine de partid…

Apropo, cam cât vor mai ține Ministerul Sănătății în provizorat, cu interimar? Cât le va lua să propună un ministru al sănătății cu mandat plin, într-un moment când pandemia face ravagii în țară, secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar numărul deceselor se apropie de 200 pe zi? Dacă în câteva ore, maxim zile nu vor înțelege că nu te poți juca cu sănătatea oamenilor, nu merită să mai conducă ministerul sănătății. Va trebui dat unora cu mai mult discernământ…

Ce ignoră însă atât liberalii, cât și liderii USR PLUS este că, din rivalitatea lor politică, nici unul dintre parteneri nu va ieși învingător.  În mijlocul unei crize economice și sociale de asemenea proporții, nu acumulează puncte partidele aflate la cârma țării, care se mai și ceartă între ele, ci opoziția. PSD și AUR vor crește, din păcate fără să facă mare lucru, iar partidele extremiste vor profita din plin de haos.

Sociologul Remus Ioan Stefureac publicat un sondaj care indică faptul că în martie AUR a depăşit USR-PLUS la intenția de vot, devenind al treilea partid din România. Acesta este, de fapt, cel mai mare pericol pe care partenerii de coaliție, din păcate, nu îl văd sau îl minimalizează.

Comentariul integral, semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă, pe G4Media.ro.

 

Doar un click trimite România de pe primele locuri la vaccinare, către coada clasamentului (Adevărul)

România stă prost atât la capitolul vaccinare, cât şi la capitolul testare, raportat la majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, în ciuda statisticilor prezentate de autorităţi. Comparativ, Marea Britanie are capacitatea de a prelucra în numai 5 zile numărul de teste anti-COVID pe care România le-a făcut de la începutul pandemiei până în prezent.

Autorităţile susţin că România se află pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate împotriva COVID-19. Sunt însă şi voci care spun că, de fapt, România e pe locul „25 din 27” la capitolul vaccinare. Atât unii, cât şi ceilalţi au dreptate, doar că se raportează la date diferite. Practic, portalul OurWorldInData care monitorizează vaccinarea anti-COVID în întreaga lume oferă două clasificări: una arată numărul de doze administrate (la care fac referire premierul şi Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19), iar a doua arată procentul de vaccinare raportat la populaţia din fiecare ţară (la care se referă vicepremierul Dan Barna).

Astfel, bifând o singură căsuţă pe harta interactivă a portalului OurWorldInData.org, România ajunge de pe primele locuri, pe ultimele în clasament.

Mai multe explicații, în "Adevărul".

 

Vaccinarea, încurajată cu cadouri sau amenzi (Libertatea)

Pentru a învinge reticența oamenilor și pentru a-i convinge să își facă vaccinul anti-COVID, unele țări oferă tot felul de stimulente. Într-un oraș indian, spre exemplu, locuitorii primesc un piercing de aur pentru nas sau un blender, dacă acceptă să se vaccineze. Iar în China, vaccinații au parte nu de una, ci de două cutii de ouă.

Rușii au primit și ei înghețată, în vreme ce israelienii au primit Coca-Cola, bere alcoolică și fără alcool, pizza sau diverse produse de patiserie. În Dubai, trei restaurante au oferit o reducere de 10% a notei pentru prima doză și 20% pentru a doua. Nici americanii nu au fost uitați. Oamenii care au acceptat să se vaccineze au primit gogoși, marijuana, bere, fise pentru sălile de jocuri video, floricele sau gratuități la închirierile de măști de snorkeling.

Iar la extrema cealaltă, autoritățile indoneziene, au decis că nu stimulentele, ci sancțiunile vor funcționa mai bine. Așa că persoanele care refuză să se vaccineze riscă amenzi și reduceri ale beneficiilor sociale.

 

Salariile redevin subiect „strict secret“ (Ziarul Financiar)

Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Electrica au obţinut secretizarea veniturilor salariale cu acordul ANI. Monopolurile statului în energie, companii listate la Bursă, aleg să se opacizeze, făcând din veniturile angajaţilor informaţii clasificate. ANRE, autoritatea care le veghează, procedează la fel.

 
Revista presei românești - 16 aprilie 2021