Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Voiculescu, după ce Cîțu a spus că nu există grupul care verifica raportările COVID-19: Ce am spus este adevărat și sunt documente ale Ministerului Sănătății care atestă acest lucru (G4Media)

document-raportari-1.jpg

Sursa imaginii: 
G4Media

Tragedia de la Babeș, înlesnită de stresul tehnologic? (Libertatea) - Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide (SpotMedia) - Nerușinații (Adevărul) - În Bucureşti vânzările s-au prăbuşit şi consumul a intrat în teritoriu negativ. Ruralul şi urbanul mic însă „duduie“ (Ziarul Financiar)

Vlad Voiculescu, după ce Cîțu a spus că nu există grupul care verifica raportările COVID-19: Ce am spus este adevărat și sunt documente ale Ministerului Sănătății care atestă acest lucru (G4Media)

Surse din minister au pus la dispoziția G4Media un document semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, din 12 aprilie, cu 2 zile înainte ca Voiculescu și Moldovan să fie demiși de premierul Cîțu.

Prin document se decidea înființarea unui ”grup tehnic de lucru” care urma să verifice ”modalitatea de raportare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2”.

Pe una dintre cele două pagini este scris mesajul ”Dlui. Florin Cîțu. Confidențial” și este semnată cu mențiunea ”Am primit”.

Discuția a fost deschisă după ce fostul ministru al Sănătății a declarat că ar exista neconcordanțe între cifrele reale și cele raportate de autorități zilnic, referitor la modul în care se evoluează situația pandemică.

 

Tragedia de la Babeș, înlesnită de stresul tehnologic? (Libertatea)

Primele date adunate după moartea celor trei oameni în secția ATI din tirul SMURD, în urma incidentului legat de oxigen, relevă un front invizibil publicului larg: stresul tehnologic la care e supus corpul medical. „Sunt mai mult de 6 mărci de ventilatoare răspândite în toate spitalele COVID, fiecare cu alarmele, afișajele și procedurile sale, iar medicii sunt pur și simplu năuciți”, a explicat un specialist, aflat în strânsă legătură cu ancheta declanșată la Spitalul „Victor Babeș” din București.

Vineri, 9 aprilie, și sâmbătă, 10 aprilie, personalul medical de la „Victor Babeș” a fost instruit să folosească tirul ATI, înainte de a găzdui bolnavi COVID. La pregătirea tehnică au participat SMURD, care operează tirul importat din Turcia, dar și oameni de la firma Medist SRL, care a adus ventilatoarele din SUA.

Luni, 12 aprilie, alimentarea cu oxigen s-a oprit, în jurul orei 17.00. Trei pacienți dependenți de oxigen au murit. Toate posibilitățile sunt pe masa anchetatorilor: o supraalimentare cu oxigen, cum a spus prima oară Raed Arafat, sau alte defecțiuni. Există regulatoare de presiune la plecarea oxigenului din spital, există regulatoare în interiorul tirului. După cum există „un creier electronic” al tirului și alte memorii în fiecare dintre cele 8 ventilatoare care s-au oprit în același moment, conform primelor relatări ale martorilor oculari. Toate vor fi descărcate și citite.

Pe larg, în Libertatea.

 

Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide (SpotMedia)

"Un bărbat de 63 de ani, neînarmat, a fost ucis prin sufocare de polițiști în mijlocul unei piețe, la lumina zilei, după ce un grup de 5 agenți a năvălit asupra lui și l-a pus la pământ. Că aceasta e cauza morții o confirmă concluzia medico-legală.

Aceeași Poliție Româna nu a fost în stare, după 6 ore pierdute absolut inutil, să oprească un alt pensionar înarmat să ucidă doi bărbați.

Iar ministrul de Interne este încă în funcție și macină declarații sterile care nici măcar nu merită citate.

Fac parte dintre cei care consideră că un ministru care sfidează autoritatea premierului trebuie să plece din Guvern. Cum spunea fostul premier Emil Boc „într-un guvern nu pot fi mai mulți premieri”.

În egala măsură, însă, un premier care vrea să își conserve autoritatea nu poate păstra în Guvern, mai ales într-un post cu asemenea greutate precum Internele, un ministru în mod evident incompetent.

Sigur că dl Bode nu e în Guvern de capul domniei sale. Este reprezentatul grupului liberal din Ardeal și a fost numit acolo ca o consolare după cedările făcute de Ludovic Orban la negocierea Guvernului, în decembrie.

Importanța dlui Bode în ecuația politică internă a PNL, mai ales în an cu congres, am văzut-o și la finalul săptămânii trecute, când dl Cîțu, sub tirul pluserist, a fost întărit la Cluj de Emil Boc. Alături de ministrul de Interne Bode.

Dar ecuația aceasta internă este total neimportantă pentru România. Așa cum USR-PLUS nu are decât să propună un alt ministru al Sănătății, la fel filialele ardelene ale PNL nu au decât să vină cu un alt minsitru de Interne care să priceapă ceva din acest minister, care să aibă și credibilitate publică, și autoritate internă".

Găsiți pe SpotMedia continuarea articolului semnat de Ioana Ene Dogioiu.

 

Nerușinații (Adevărul)

Peste 100 de foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi. Ei au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului și solicită repunerea în plată. De la intrarea în vigoare a legii, la bugetul de stat s-au economisit 40 de milioane de lei, care au alimentat fondul de rezervă al Guvernului.

 

Surpriză de proporţii în primele date despre consum în 2021: În Bucureşti vânzările s-au prăbuşit şi consumul a intrat în teritoriu negativ. Ruralul şi urbanul mic însă „duduie“ (Ziarul Financiar)

Per total, la nivel naţional vânzările de bunuri de larg consum au crescut cu 6,3% în ianuarie-februarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior

În mediul rural şi în oraşele mici, de sub 50.000 de locuitori, consumul a cres­cut puternic în primele două luni din an comparativ cu aceeaşi pe­rioa­dă din 2020, astfel că vânzările de alimente, bunuri de îngrijire personală şi a locuinţei au un plus de peste 14%, arată o ana­liză a companiei de cercetare de piaţă RetailZoom. Ritmul este de peste două ori mai rapid decât cel de la nivelul întregii pieţe. Datele pentru Bucureşti in­dică o scădere de 3,7% a vânzărilor de bu­nuri de larg consum.

 

 
Revista presei românești - 19 aprilie 2021