Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Între înfrângere și precedent. Criza absurdă (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Nebuloasa deceselor COVID-19. Raportează DSP-urile diferit de spitale? (Europa Liberă) - Doar 17% din totalul persoanelor de peste 65 de ani din România au fost vaccinate cu cel puțin o doză împotriva COVID – 19 (Ziarul Financiar) - Cel mai fericit asistent (Recorder) - Cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei (Adevărul) - Cum moare agricultura romaneasca in miros aromatic. Cifrele care arata dezastrul: producem putin si prost (Ziare.com)

Între înfrângere și precedent. Criza absurdă (SpotMedia)

"După cum era de așteptat, prima întâlnire a coaliției după izbucnirea crizei nu avea cum să aducă rezolvarea, chiar dacă a durat 5 ore. Găsirea unei soluții convenabile pentru ambele părți va fi dificilă, pentru că s-a ajuns mult prea departe cu declarațiile făcute de fiecare parte în primul rând pentru propriile partide și propriile electorate", consideră Ioana Ene Dogioiu.

"Dacă USR-PLUS rămâne la guvernare cu Florin Cîțu premier se numește nu numai înfrângere, ci și acceptarea ca episodul Voiculescu să se repete și cu alți miniștri, pentru că, de fapt, asta e spaima lor cea mai mare.

Un acord care ar îngrădi cumva prerogativa constituțională a premierului de a purcede la remaniere ar fi profund neconstituțional. Cu sau fără acel acord suplimentar, nu ai cum să îl împiedici pe premier să revoce un ministru. Tot ce poți face este să pleci de la guvernare.

Ceea ce în mod evident mai ales USR nu vrea să facă. PLUS este mai radical, are și mai puțin de pierdut, pentru că mai are doar un ministru în cabinet în acest moment.

Pe partea PNL nu cred că este vreo mare iubire pentru Florin Cîțu. Dar dacă liberalii acceptă să schimbe premierul pentru că s-a supărat USR-PLUS pe el, după ce în decembrie tot USR-PLUS a condiționat numele premierului, ar însemna să accepte că situația se poate repeta oricând se supară pluseriștii pe premier, din orice motiv".

Continuarea, pe SpotMedia.

 

Nebuloasa deceselor COVID-19. Raportează DSP-urile diferit de spitale? (Europa Liberă)

Până în prezent, numărul oficial al deceselor persoanelor diagnosticate cu SARS – CoV este 26.381. Acesta ar putea fi însă mult mai mare, după cum susține fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. De unde ar putea proveni diferența? Directorii de spitale și șefii de DSP-uri cu care a stat de vorbă Europa Liberă susțin că nu există diferente între platformele de raportare, dar că, eventual, acestea ar putea proveni din orele diferite de declarare și înregistrare a deceselor. De exemplu, în fiecare zi, oficial, numărul deceselor este cel înregistrat până la ora 10.00, potrivit datelor publicate de Grupul pentru Comunicare Strategică. De exemplu, numărul deceselor înregistrat în 19 aprilie este cel raportat începând cu ora 10 din 18.04.2021 până la ora 10.00 din 19.04.2021 - 149 de decese. Dar ora 10 este orientativă pentru că unele spitale nu țin cont de ea.

 

Doar 17% din totalul persoanelor de peste 65 de ani din România au fost vaccinate cu cel puțin o doză împotriva COVID – 19 (Ziarul Financiar)

În total, sunt peste 3,6 milioane de persoane de peste 65 de ai în România, din cele mai recente date ale Institutului de Statistică, aferente anului 2020.

Pentru a ajunge la imunitatea de masă, specialiștii indică faptul că cel puțin 60-70% din populația unei țări ar trebui să fie vaccinată.

Sunt aproape 200.000 de locuri disponibile în țară, în prezent, dintre care cele mai multe sunt pentru serul Pfizer.

Autoritățile au precizat că se gândesc la măsuri pentru a accelera vaccinarea, însă nu au prezentat concret variantele luate în calcul.

 

Cel mai fericit asistent (Recorder)

Abandonat de părinți, Gabriel Ali și-a petrecut copilăria în orfelinatele comuniste. La 18 ani, când statul l-a lăsat din grijă și l-a forțat să plece în lume și să-și caute un rost,

A lucrat, vreme de 20 de ani, ca infirmier în cămine de bătrâni.

În primăvara anului trecut, sub presiunea pandemiei, spitalele au scos la concurs posturi temporare de asistenți și infirmieri, iar Ali s-a angajat la Institutul „Marius Nasta”, să dea o mână de ajutor în cea mai gravă criză sanitară din ultimele decenii.

Ali trebuie să ajungă zilnic la 90 de pacienţi și, atunci când aceștia nu mai pot să se îmbrace singuri, când nu mai pot să mănânce ori când au nevoie de sprijin doar ca să ajungă la toaletă, treaba lui e să-i ajute să simtă cât mai puţin din neputinţa unui internat în spital.

La asta se pricepe el și asta îl face fericit, arată filmul realizat de Recorder.

 

Cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei (Adevărul)

Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea. Ele au putut intra în ţară cu ajutorul unor funcţionari publici, spun anchetatorii.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile de la noi au depistat zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia. Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate. În acte, deşeurile apar ca produse de uz casnic, deşi ele sunt inutilizabile. Dacă un astfel de transport este depistat în vamă, el este returnat în ţara de origine. Însă, multe containere cu gunoaie trec liniştite de vigilenţa autorităţilor.

Pe larg, în Adevărul.

 

Cum moare agricultura romaneasca in miros aromatic. Cifrele care arata dezastrul: producem putin si prost (Ziare.com)

Fermierii sunt suparati pe ministrul agriculturii ca propune legi fara sa se consulte si cu ei inainte si mai mult ofera subventii in domenii din agricultura care nu au nici un impact asupra acestei ramuri a industriei.

Asta dupa ce ministerul a postat pe site-ul propriu un proiect de lege prin care vrea sa dea bani celor care cultiva busuioc, fenicul sau cimbru. Potrivit fermierilor, in Romania nici nu ai asolament pentru asa ceva.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,231 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Integral, pe ziare.com.

 
Revista presei românești - 20 aprilie 2021