Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Casele de sănătate, marea miză a bătăliei din sistemul medical. Cum va fi împărțit bugetul de 10 miliarde de euro, al doilea cel mai mare din țară (Ziare.com)

euro.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății: „Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor „(Libertatea) - Cea mai importantă poză pentru România de pe Wall Street valorează 37,7 miliarde de dolari: acoperiţi de celebrele măşti ale pandemiei, cei 5 fondatori români ai UiPath apar pentru prima dată împreună într-o imagine publică, 2 fete şi 3 băieţi (Ziarul Financiar) - Rusia a blocat o treime din Marea Neagră (Adevărul) - Linia roșie a lui Putin este fosta graniță de vest a decedatei Uniuni Sovietice (Newsweek)

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății: „Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor” (Libertatea)

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul pentru numirea Ioanei Mihăilă în funcția de ministru al Sănătății.

”Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor... Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțării pe citerii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a declarat noul ministru al Sănătății.

Ioana Mihăilă a fost propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății, după revocarea de săptămâna trecută a lui Vlad Voiculescu. Mihăilă este un medic enodcrinolog din Oradea, fost președinte PLUS Bihor și, din 1 februarie 2021, era secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ea a contribuit la elaborarea ordinului de ministru care a obligat explicit spitalele și DSP-urile să lucreze prioritar pe testarea Covid cu laboratoarele publice de PCR, care uneori erau folosite la capacitate redusă, în timp ce comenzile mergeau la privați, după cum a scris Libertatea săptămâna trecută.

 

Casele de sanatate, marea miza a bataliei din sistemul medical. Cum va fi impartit bugetul de 10 miliarde de euro, al doilea cel mai mare din tara (Ziare.com)

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali la casele de asigurari de sanatate si la Casa Opsnaj merge inainte, dupa ce, pana pe 20 aprilie, persoanele interesate au putut sa-si depuna candidaturile.

Acestea urmeaza sa fie evaluate de o comisie iar numele candidatilor selectati, care vor putea merge in etapa urmatoare a concursului, vor fi facute publice pe 23 aprilie.

Marea miza, spun cei din sistem, o reprezinta de fapt administrarea celor 10 miliarde de euro, bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), al doilea ca marime din Romania, dupa cel de pensii.

Surse medicale au aratat pentru Ziare.com ca peste 55% din acesti bani merg catre spitale, circa 25% din FNUASS merge catre decontarea medicamentelor, respectiv in farmacii, serviciile de medicina de familie primesc undeva la 7-8% din FNUASS in timp ce serviciile paraclinice, adica analizele medicale si investigatiile, au alocat cam 5-6% din bugetul total al FNUASS.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), atrage atenția că sunt servicii de care pacientii ar avea nevoie dar care sunt slab finantate spre deloc. Cei mai putini bani din FNUASS se duc catre ingrijirile la domiciliu, care aproape ca au disparut in ultimii cinci ani.

 

Cea mai importantă poză pentru România de pe Wall Street valorează 37,7 miliarde de dolari: acoperiţi de celebrele măşti ale pandemiei, cei 5 fondatori români ai UiPath apar pentru prima dată împreună într-o imagine publică, 2 fete şi 3 băieţi (Ziarul Financiar)

"În timp ce la Bucureşti preşedintele Iohannis dădea sfaturi importante liderilor coaliţiei de guvernare, să nu se mai certe, Uipath, cel mai valoroasă companie de tehnologie pornită din România, se lista la bursa de la New York, promovând România în faţa investitorilor de pe Wall Street, cel mai important centru financiar al lumii", scrie jurnalistul Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

"M-aş fi aşteptat ca preşedintele Iohannis, premierul Florin Cîţu şi tot guvernul să asiste şi să aplaude simbolic listarea UiPath, care înseamnă cea mai mare realizare a IT-ului românesc, a şcolii de matematică şi a ambiţiei unor programatori şi matematicieni români “no name” de a face o companie globală pornind dintr-un apartament din Delea Veche.

Dacă Iohannis & Company ar fi asistat de la distanţă la listarea UiPath măcar 5 minute, poate românii ar fi fost puţin mai mândri de ceea ce s-a realizat într-o ţară de unde tinerii vor să plece.

UiPath s-a listat la New York la o valoare de 28 de miliarde de dolari, iar la finalul primei şedinţe de tranzacţionare a ajuns la o valoare a companiei de 37,7 miliarde de dolari".

Integral, aici.

 

Rusia a blocat o treime din Marea Neagră (Adevărul)

După ce a concentrat trupe la graniţa cu Ucraina, Rusia închide traficul aerian şi, parţial, naval la Marea Neagră. În replică, Marea Britanie a anunţat că trimite în zonă un distrugător şi o fregată, dar şi mai multe avioane de luptă Eurofighter Typhoon care vor avea baza la „Mihail Kogălniceanu“. Analiştii militari spun că desfăşurarea de forţe din România se traduce prin mesajul: „Putin, nu te pune cu NATO!“.

Şi peste toate acestea, ieri, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis Occidentului să „nu treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia. „Dar noi vom stabili singuri pe unde trece aceasta”, a adăugat Putin în discursul său anual din Parlament, făcând aluzie la numeroasele divergenţe cu Occidentul, însă fără a specifica despre ce limite este vorba.

Continuarea în Adevărul.

 

Linia roșie a lui Putin este fosta graniță de vest a decedatei Uniuni Sovietice (Newsweek)

În analiza sa, generalul în rezervă Ion Petrescu observă că abil, Putin a consacrat majoritatea discursului asupra problemelor interne ale Rusiei de azi.

Pe cetățenii ruși i-a mângâiat creștinește, pe cap, iar pe adversarii externi i-a atenționat într-un mod care ține de jocurile de război, pe calculator.

Primit cu aplauze, de asistența ridicată în picioare, Putin a fost sigur pe el, pe alocuri surâzător.

Un detaliu interesant a fost așezarea scaunelor în formă de V, de la Victorie.

Generalul Petrescu se referă doar la modul în care șeful statului rus a abordat "semnificația și conținutul politicii Rusiei pe arena internațională."

 
Revista presei românești - 22 aprilie 2021