Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poate fi resuscitată campania de vaccinare anti-COVID (Adevărul)

vaccin.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Sunt doze din belșug, iar succesul campaniei de vaccinare va depinde mult și de implicarea preoților (SpotMedia) - 16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin concurs pentru a-și plasa clientela în posturi călduțe la stat (G4Media) - Interviu despre PNRR cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi: „Autostrăzile sunt acceptate”/ „Nu e un exercițiu de a lua bani, ci de a face reforme cu bani care vin de la Bruxelles” (Republica)

Cum poate fi resuscitată campania de vaccinare anti-COVID (Adevărul)

Rolul medicilor de familie va deveni fundamental în perioada următoare în campania de imunizare împotriva COVID-19, apreciază dr. Gindrovel Dumitra, medic primar de medicina familiei, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul SNFM.

Reţeaua medicilor de familie este singura cu experienţă în vaccinare anterioară pandemiei, în cabinete. Infrastructură de păstrare a vaccinului în cabinete există, însă nu pentru cele cu ARN mesager care au nevoie de -70 de grade Celsius. Circa 3.000 de medici şi-au declarat disponibilitatea de a se implica, a mai spus Gindrovel Dumitra.

”În momentul în care vom satura această zonă la cerere, când vom trece la pacientul acela care aşteaptă să-l împingă cineva de la spate este să am vaccinul în cabinet. De ce? Pentru ca, în momentul în care vine să-şi ia reţeta lunară pentru hipertensiune sau altceva, îl întreb: nu ai vrea să te vaccinezi? Şi atunci îi culeg pe care care vor spune: ba da, dar n-am avut timp. În acest fel vom mai creşte cu un 20% proporţia de vaccinare”, a apreciat medicul citat de Adevărul.

Chiar şi aşa încă, lucrurile nu vor fi tocmai uşoare. Şi asta pentru că un rău major a fost deja făcut. ”S-a vorbit foarte mult despre efectele secundare ale unui vaccin. Sigur că trebuie vorbit şi despre asta, dar, în momentul în care vorbeşti numai de efecte secundare, se creează în populaţie percepţia că vorbim de un vaccin numai cu efecte secundare”, punctează medicul de familie.

Aşa că medicilor de familie nu le rămâne decât să comunice beneficiile vaccinării la nivel individual.

 

Sunt doze din belșug, iar succesul campaniei de vaccinare va depinde mult și de implicarea preoților (SpotMedia)

Principala problemă a autorităților este, acum, să reușească să convingă încă 7 milioane de oameni să se imunizeze pentru ca România să scape de pandemie.

12 milioane de doze de vaccin vor ajunge în România în lunile mai și iunie.

De luna viitoare, vaccinarea se va putea face mergând direct la centrul cel mai apropiat.

Succesul campaniei de vaccinare depinde și de implicarea preoților, dar în BOR există o tabără puternică a celor care se opun vaccinării, reamintește jurnalistul Emilian Isăilă.

Patriarhul Daniel, la patru luni de la începerea campaniei, nu s-a vaccinat și nu se știe dacă o va face.

Integral pe SpotMedia.

 

16 consilieri de parlamentari și secretari de stat PNL au aterizat prin metoda detașării la Apele Române. Cum au fentat liberalii angajarea prin concurs pentru a-și plasa clientela în posturi călduțe la stat (G4Media)

În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice, rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.

Aceștia angajau clientela de partid fără concurs, pentru ca, peste câteva zile, protejații lor să fie detașați la Apele Române. Printre cei care au făcut parte din aceste rețele se află fostul ministru liberal Marcel Vela. Colegii săi de partid Ioan Cristian Chirteș (senator) și Aurel Glad Varga (deputat) au ”livrat” anul trecut la Apele Române, prin detașare, câte trei angajați de la cabinetele lor parlamentare.

Contactat de G4Media.ro, Varga a declarat: ”Glumiți, nu mai suntem în anii 90”, atunci când a fost întrebat dacă PNL a avut vreun rol în aceste detașări, Vela a afirmat că este ”exclus” ca un subordonat al său să fi fost numit șef la Apele Române pe linie de partid, iar Chirteș nu a putut fi contactat.

Unul dintre detașații pe filiera Chirteș a fost Ovidiu Ionuț Cengher, cel care i-a luat locul lui Ovidiu Ianculescu la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș. Ianculescu a declarat că fusese forțat să demisioneze pe criterii politice.

 

Interviu despre PNRR cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi: „Autostrăzile sunt acceptate”/ „Nu e un exercițiu de a lua bani, ci de a face reforme cu bani care vin de la Bruxelles” (Republica)

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, subliniază că termenul limită de trimitere a PNRR, prevăzut pentru finalul lunii, „nu este bătut în piatră”. Ce contează în ochii Comisiei Europene este, spune ea, credibilitatea proiectelor pentru care statele cer finanțare.

„Pentru Transporturi, indiferent de infrastructura despre care vorbim, rămân cele două principii: maturitatea unui proiect - trebuie să fie credibil că el poate fi realizat, pentru că aici credibilitatea se măsoară destul de clar, pe statistici de realizare la nivelul de întregii Uniuni Europene. Cei care analizează timpul pe care noi spunem că îl alocăm realizării unui proiect de infrastructură în transporturi judecă după cât a durat un astfel de proiect în general în Uniunea Europeană. Lăsând la o parte proasta noastră reputație privind întârzierile în construcția de infrastructură.... Dar, presupunând că depășim asta și facem tot cea ce trebuie ca să fim la timp cu toate elementele, totuși pretenția de a face ceva mai repede decât a făcut vreodată Uniunea Europeană e greu de justificat”, afirmă Adina Vălean.

Negocierile în privința propunerii de PNRR transmisă de România au ajuns săptămâna aceasta într-un punct critic din cauza propunerilor ce țin de infrastructura rutieră și de cea de irigații, a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un proiect pentru a obține girul Comisiei, aflați din interviul acordat pentru Republica de comisarul european Adina Vălean.

 

 
Revista presei românești - 23 aprilie 2021